Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδείξεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης

Κλιμακώνονται καθημερινά οι συγκρούσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας, με τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Χτες χτυπήθηκαν 4 σπίτια και ένα νοσοκομείο στην πόλη του Ντονέτσκ, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ στη Γιασινοβάταγια του Λουγκάνσκ σημειώθηκαν τριάντα επιθέσεις με άρματα μάχης. Με αφορμή αυτή την κλιμάκωση, ο επικεφαλής της λεγόμενης ΛΔ του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου απαντούσε σε ερωτήσεις πολιτών από περιοχές του Ντονέτσκ που είναι υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «η πιθανότητα επανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ μεγάλη». Επίσης, χαρακτηριστική είναι η απάντησή του ότι «κάνουμε μαζί με την Κριμαία όλες τις κινήσεις ώστε να υπάρξει μια πολυεπίπεδη ενοποίηση με τη Ρωσία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη λίγο πριν τις 3 το πρωί σε μια αποθήκη πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού στην πόλη Μπαλακλίια κοντά στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία, που οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν ως υπόθεση σαμποτάζ. Εκεί βρίσκονταν πάνω από 138.000 τόνοι κυρίως οβίδων πυροβολικού, που χρησιμοποιούνταν στον ανεφοδιασμό των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στην Ανατολή, ενώ από τις αρχές δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινα θύματα. Ωστόσο, πάνω από 15.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δημιουργήθηκε μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τη στρατιωτική αποθήκη, γιατί συνεχώς προς διάφορες κατευθύνσεις έσκαγαν βλήματα.

Δολοφονία πρώην Ρώσου βουλευτή στο Κίεβο

Επίσης, χτες το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, κοντά στην είσοδο κεντρικού ξενοδοχείου, δολοφονήθηκε ο πρώην βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου Ντένις Βορονένκοφ. Αμέσως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έσπευσε να δηλώσει ότι η δολοφονία «είναι μία ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας εκ μέρους της Ρωσίας, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων ο Βορονένκοφ». Αυτούς τους ισχυρισμούς απέρριψε η ρωσική πλευρά, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, να κάνει λόγο για «παραλογισμούς» και να καλεί την ουκρανική πλευρά να διαλευκάνει σύντομα την υπόθεση.

Ο δολοφονηθείς ήταν έως τις εκλογές του 2016 βουλευτής του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (παντρεμένος με την επίσης βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του Βλ. Πούτιν «Ενιαία Ρωσία», Μαρία Μαξάκοβα - Ινγκεμπερς, τραγουδίστρια της όπερας). Στη συνέχεια και οι δύο απέτυχαν να επανεκλεγούν και από το Δεκέμβρη διέφυγαν στην Ουκρανία, όπου και πήραν την ουκρανική υπηκοότητα. Ο Βορονένκοφ ήταν υπό έρευνα για κατάληψη και ιδιοποίηση ενός κτιρίου στο κέντρο της Μόσχας, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του, ενώ κατέθετε και στον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας, Γιούρι Λουτσένκο, κατά του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην υπόθεση δίωξης του τελευταίου για «εσχάτη προδοσία». Σύμφωνα με διαρροές, είχε καταθέσει ότι «ο Γιανουκόβιτς είχε συμφωνήσει να αφήσει ρωσικές στρατιωτικές μονάδες να διεισδύσουν στην Ουκρανία, κάτι που διευκόλυνε την "προσάρτηση" της Κριμαίας από τη Ρωσία». Στο περιστατικό στο Κίεβο ανταλλάχτηκαν πυροβολισμοί με τους σωματοφύλακες του πρώην βουλευτή και ο άνθρωπος που τον εκτέλεσε τραυματίστηκε θανάσιμα και υπέκυψε στο νοσοκομείο. Φέρεται να είναι Ουκρανός υπήκοος και μπλεγμένος σε μαφιόζικα κυκλώματα «ξεπλύματος» χρήματος. Ενας από τους σωματοφύλακες, επίσης, έχει τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ