Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνομιλίες στη Γενεύη με φόντο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες...

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ξεκίνησε χτες το πρωί στη Γενεύη της Ελβετίας ο πέμπτος (από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011) γύρος ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών, με κεντρικά ζητήματα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων τη λεγόμενη μεταβατική διακυβέρνηση, τις δυνατότητες για τη δημιουργία νέου συντάγματος, την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και τη μετέπειτα διεξαγωγή εκλογών.

Οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έγιναν δεκτές από τον αναπληρωτή απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Ράμζι Εζελντίν Ράμζι, καθώς ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, έχει ξεκινήσει από το περασμένο 48ωρο περιοδεία - «αστραπή» σε πρωτεύουσες δυνάμεων που συμμετέχουν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, στον πόλεμο, όπως η Τουρκία, η Ρωσία κ.λπ. Ο ντε Μιστούρα αναμένεται να συναντήσει τις αντιπροσωπείες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Γενεύη εντός τρέχοντος 24ώρου.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, συναντήθηκε με τον μόνιμο απεσταλμένο της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλεξέι Μποροντάφκιν, και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων, αλλά και όσα διαδραματίζονται στη «σκακιέρα» της διπλωματίας. Επιβεβαίωσε ακόμη τη συνέχιση των συγκρούσεων του συριακού στρατού με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» σε ανατολικές συνοικίες της Δαμασκού, στο τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών στο Ντέιρ Χάφερ της βόρειας επαρχίας Χαλέπι, καθώς και στην επαρχία Χόμα. Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον απεσταλμένο της Κίνας στη Συρία, Σίε Σιαογιάν, και αντάλλαξαν απόψεις για εξελίξεις που αφορούν τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Το τελικό ανακοινωθέν στην Ουάσιγκτον

Νωρίτερα, ο «διεθνής» συνασπισμός των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) εξέδωσε ανακοίνωση μετά την προχτεσινή υπουργική σύνοδό του στην Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνοντας ότι «θα εξαλείψει την παγκόσμια απειλή» του ΙΚ και τον επικεφαλής του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Στην τελική τους ανακοίνωση, τα 68 μέλη του συνασπισμού δήλωσαν «ενωμένα στην αποφασιστικότητά τους να εξαλείψουν την παγκόσμια απειλή», με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και «οικοδεσπότη» της Συνόδου, Ρεξ Τίλερσον, να καταγγέλλει προηγούμενα «την παγκόσμια δύναμη του κακού». Από τη σύνοδο δεν έλειψαν και οι γνωστές αμερικανο-τουρκικές κόντρες σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο στη Ράκα της Συρίας όσο και στη Μοσούλη του Ιράκ κατά των τζιχαντιστών. Η τουρκική αντιπροσωπεία επέμεινε στην εξαίρεση των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YGP της Συρίας από αυτές τις επιχειρήσεις, κατηγορώντας τες πως συνιστούν «τρομοκρατική» οργάνωση. Σε πιέσεις που άσκησαν Τούρκοι αξιωματούχοι σε σχέση με το μελλοντικό καθεστώς των περιοχών που ανακαταλαμβάνουν δυνάμεις του «διεθνούς» συνασπισμού των ΗΠΑ στη Συρία, ο Τίλερσον απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας πως «ως συνασπισμός δεν θα ασχοληθούμε με την εθνική οικοδόμηση ή ανοικοδόμηση».

Τουρκικές αντιδράσεις κατά της Ρωσίας

Χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα, αναφορικά με τον προχτεσινό θάνατο Τούρκου μεθοριακού στρατιώτη από πυρά ελεύθερου σκοπευτή από τη συριακή πλευρά των συνόρων, επειδή επρόκειτο για την περιοχή Αφρίν, που τελεί υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG και επειδή εκεί βρίσκονταν και δυνάμεις του ρωσικού στρατού...

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, είπε πως η Τουρκία αναμένει από τη Ρωσία να σεβαστεί τις «ευαισθησίες» της και χαρακτήρισε τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και δείχνουν Ρώσους στρατιώτες με μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής «δυσάρεστες». Χαρακτήρισε ακόμη «απαράδεκτη» τη συνεργασία των Κούρδων της Συρίας των δυνάμεων YPG με τον αμερικανικό στρατό και τη συμμετοχή τους σε επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα... Διαβεβαίωσε, τέλος, πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να λάβουν μέρος (στην επιχείρηση) σε συνεργασία με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό, χωρίς άλλες διευκρινίσεις...

Ο εφιάλτης των εκτοπισμένων αμάχων της Μοσούλης

Στο Βόρειο Ιράκ, και δη στη Μοσούλη, όπου κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του ιρακινού και αμερικανικού στρατού κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ, εκτιμάται πως έχουν εγκλωβιστεί στον παλιό τομέα της πόλης πάνω από 400.000 άμαχοι, πολλοί εκ των οποίων υποφέρουν από μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, πολλοί άμαχοι φοβούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή, εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών που έχει αναπτύξει το ΙΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ