ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πραγματοποιείται αύριο στη Ρώμη για τα 60χρονα της ΕΕ

Πραγματοποιείται αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, που θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα γίνουν δεκτοί σήμερα απ' τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό.

Στη Ρώμη βρίσκεται από χτες και ο Αλ. Τσίπρας, όπου θα έχει σήμερα συναντήσεις με κόμματα, οργανώσεις και παράγοντες της ιταλικής πολιτικής σκηνής και θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης», όπου θα γίνει μια ακόμα προσπάθεια να κρατηθούν οι «ισορροπίες» ανάμεσα στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια για τη μελλοντική μορφή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, που αποτυπώνονται και στην πρόσφατη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης αναμένεται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο. Τα διάφορα σενάρια υποδαυλίζονται από τα προβλήματα συνοχής της ΕΕ, πάνω στο έδαφος της καπιταλιστικής ανισομετρίας, των δυσκολιών στην ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ και του καβγά για τον επιμερισμό της «χασούρας». Ταυτόχρονα, στη Σύνοδο αναμένεται να ξεδιπλωθεί μια ακόμα προσπάθεια εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, για να κρυφτεί ο πραγματικός της χαρακτήρας και να στρατευτούν οι λαοί στα σχέδια του κεφαλαίου.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσονται και όλες τις τελευταίες μέρες οι κυβερνητικοί λεονταρισμοί περί μπλοκαρίσματος της Διακήρυξης αν δεν συμπεριληφθεί αναφορά στο τάχα φιλολαϊκό «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», την ίδια ώρα που για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφωνεί τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Επιπλέον, με άρθρα τους όλο το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας, «ξορκίζουν» το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες που σηματοδοτεί η συζήτηση για την «ΕΕ πολλών ταχυτήτων», εστιάζοντας στην προσπάθεια της αστικής τάξης της χώρας να παραμείνει στο «σκληρό πυρήνα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική και τα ζητήματα της Ασφάλειας, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Χτες, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Χρυσόγονος σε κοινό τους άρθρο αναπαρήγαγαν την ψευδαίσθηση της «κοινωνικής» Ευρώπης, στο έδαφος του καπιταλισμού, απευθύνοντας κάλεσμα στη σοσιαλδημοκρατία για από κοινού δράση με στόχο και τη λαϊκή χειραγώγηση και επιβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση για τη μορφή της ΕΕ θα τροφοδοτήσει διεργασίες και στο επίπεδο του αστικού πολιτικού συστήματος. «Η προώθηση των πολιτικών μας προτάσεων απαιτεί στρατηγικές συγκλίσεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων. Προϋποθέτει διαρκείς ζυμώσεις με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα εργατικά συνδικάτα, απαιτεί σταθερά και οργανωμένα βήματα», αναφέρουν μεταξύ των άλλων.

«Αυτός που πρόδωσε το λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος»!

Η αφίσα του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας- Ιταλία για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο πανεπιστήμιο
Η αφίσα του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας- Ιταλία για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο πανεπιστήμιο
Ανεπιθύμητο στο πανεπιστήμιο Σαπιέντσα στη Ρώμη κήρυξε τον Αλέξη Τσίπρα το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, με σύνθημα «Αυτός που πρόδωσε τον λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος».

Ο πρωθυπουργός αναμενόταν να μιλήσει χτες βράδυ στο πανεπιστήμιο Σαπιέντσα, στην εκδήλωση που διοργανώνει το δίκτυο «Transform! Europe» του ΚΕΑ, με θέμα «Μια Ευρώπη για το Λαό από το Λαό».

Το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Την Πέμπτη 23 Μάρτη ο Τσίπρας θα είναι στο Σαπιέντσα για να μιλήσει για την Ευρώπη και για να διασπείρει κι άλλες αυταπάτες με τις οποίες στην Ελλάδα η κυβέρνησή του έχει προωθήσει - σε συνέχεια των προκατόχων του - αντιλαϊκά μέτρα και κοινωνική σφαγή για να εξασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών, εκτελώντας το 3ο μνημόνιο και προετοιμάζοντας ένα 4ο.

Πίσω από μια μάσκα "λαϊκή" και "της αριστεράς" έχει θέσει τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις στη διάθεση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο Τσίπρας και οι δυνάμεις της νέας σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδυναμώνουν τη λαϊκή αντίσταση και αποπροσανατολίζουν τη νεολαία και τους εργαζόμενους, αποκρύπτοντας την ιμπεριαλιστική φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενισχύοντας την αυταπάτη ότι μέσα σε αυτήν και μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει μια πολιτική που να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες των λαϊκών τάξεων και να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Δεν έχει σημασία πίσω από ποια μάσκα κρύβεται, ένας υπηρέτης των αφεντικών δεν έχει να μας δώσει μαθήματα, δεν είναι ευπρόσδεκτος. Εξω ο Τσίπρας από το πανεπιστήμιο!».

Στην σχετική αφίσα του δε το Μέτωπο αναφέρει: «Οποιος πουλάει το λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος», «εξαπάτησε τους Ελληνες για να συνεχίσει μετά τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ υπό τον εκβιασμό του δημόσιου χρέους. Από τον Τσίπρα δεν παίρνουμε μαθήματα».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ψηλά στην ατζέντα ασφάλεια, Προσφυγικό και μείγμα διαχείρισης

Τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, πρ. πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποδέχτηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε, στον απόηχο και της προχτεσινής επίθεσης στο Λονδίνο:

«Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Γερμανία και τους άλλους εταίρους στην ΕΕ για ν' αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή μας εδώ, στη Μεσόγειο και, ιδίως, στο Αιγαίο. Τούτο σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσουμε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Αποφάσεις σχετικά με την φύλαξη και την εν γένει υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την διασφάλιση του σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου και, φυσικά, τον σεβασμό της Συνθήκης της Λοζάνης. Στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμη η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας, ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «σημαντικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συνόρων μας, τα θέματα της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας». «Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, όπως και το θέμα της εγκληματικότητας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σ' αυτό το πλαίσιο όμως και η κοινωνική ασφάλεια παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε, εξ ου και προέταξε την ανάγκη για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης.

Αργότερα το μεσημέρι, ο Γκάμπριελ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Κοτζιά, ο οποίος, προηγουμένως, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt», ξόρκισε το ενδεχόμενο να επιστραφούν πρόσφυγες, από τη Βόρεια Ευρώπη στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα «έχει φτάσει στα έσχατα όρια των δυνατοτήτων της». Ζήτησε, εξάλλου, «μεγαλύτερη υποστήριξη από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση». «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δέχονται πολύ λίγους πρόσφυγες και η υποστήριξη στο θέμα της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου είναι ένα μόνον κλάσμα των όσων μας υποσχέθηκαν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι δεν έχει στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων. Κοινές αποφάσεις, όπως αυτή της κατανομής προσφύγων σε όλες τις χώρες - μέλη, θα πρέπει και να εφαρμόζονται από κοινού».

Ο δε Γκάμπριελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να διατηρηθούν: «Οσον αφορά στην Τουρκία σίγουρα δεν είμαστε λίγο πριν την ένταξή της (σ.σ.: στην ΕΕ), αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, ακόμη και αν τα πράγματα παραμένουν δύσκολα». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι συζητήσεις με την Τουρκία να είναι «αποτελεσματικότερες». Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία έχει οικονομικό όφελος από τη συμφωνία με την ΕΕ στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι σε ένα δυσμενές σενάριο, π.χ. η Τουρκία να ανοίξει δρόμους για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, «η Ελλάδα θα επωμιστεί τις επιπτώσεις».

Νωρίτερα, ο Γκάμπριελ είχε συνάντηση και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, η οποία είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις «για το μέλλον της Ευρώπης» και πώς «θα βάλουν τέλος στις πολιτικές λιτότητας». Ζήτησε, εξάλλου, «η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρώπη συνολικά να επιδείξουν την υψηλότερη δυνατή ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος». Ζήτησε, επίσης, «η ΕΕ να επιδείξει σθεναρή στάση απέναντι στην προκλητική στάση και τις απειλές της τουρκικής ηγεσίας».

Τέλος, μιλώντας σε κλειστό «Working Breakfast» που διοργάνωσε χτες το πρωί το λεγόμενο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (πρόεδρός του η Αννα Διαμαντοπούλου), ο Γκάμπριελ εμφανίστηκε ...συγκρατημένα θετικός απέναντι στο ελληνικό αίτημα στόχευσης σε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με επίκεντρο τη διαμόρφωση «σταθερών λύσεων» για την επόμενη μέρα του κεφαλαίου.

Ο Γ. Φλωρίδης, που μαζί με την Α. Διαμαντοπούλου και τον Γ. Ραγκούση έχει συμπήξει το μόρφωμα «Ωρα Αποφάσεων» και ετοιμάζουν εκδήλωση στην Αθήνα στις 29 Μάρτη, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ» επιβεβαίωσε ότι θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές, εκτός απροόπτου σε συνεργασία με το Ποτάμι, «αλλά και άλλους». Εσπευσε δε να υποστηρίξει ότι το «παλιό σύστημα», από όπου προέρχονται οι 3, «δεν είναι συλλήβδην για πέταμα», ενώ, επιβεβαιώνοντας την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται τα αστικά κόμματα και μορφώματα, που δημιουργεί έδαφος και για κυβερνητικές συνεργασίες, είπε ότι η «τομή» δεν είναι «σοσιαλδημοκρατία - δεξιά» αλλά «πρόοδος - συντήρηση», χαρακτηρίζοντας «προοδευτικές στρατηγικές επιλογές» τις αποφάσεις για ένταξη της χώρας σε ΕΟΚ και ΟΝΕ που πάρθηκαν από κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», είπε για τις συζητήσεις που γίνονται με τους τρεις: «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων - και παλιών και νέων και νεότερων - για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα, για να μην έρθουν απλώς οι προηγούμενοι υπουργοί αλλά να έρθει κάτι διαφορετικό».

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη συμμετοχή Γεννηματά και Παπανδρέου συνεδρίασε χτες το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο και αποφάσισε διοργάνωση «Συντακτικού Συνεδρίου» στο τέλος Ιούνη, απευθύνοντας κάλεσμα σε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του Συνεδρίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ