ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΣΣΕ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Παράταση στο άθλιο καθεστώς και σοβαρά ερωτήματα

«Νομιμοποίηση» του απαράδεκτου καθεστώτος που διαμορφώθηκε σε βάρος των εργαζομένων με τη μονομερή παρέμβαση του αστικού κράτους το 2012

Από τη συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις στις 20 Μάρτη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις στις 20 Μάρτη
Την παράταση μέχρι το τέλος του 2017 της κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που επιβλήθηκε το 2012, με τη μονομερή παρέμβαση του αστικού κράτους με την περιβόητη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) αρ. 6, συνυπέγραψαν χτες οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ.

Με τον τρόπο αυτό και με πρόσχημα τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου, το οποίο αμφισβητείται ανοιχτά από ορισμένους εργοδότες, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ μαζί με τους εργοδοτικούς φορείς στην πραγματικότητα «νομιμοποιούν» και μονιμοποιούν το απαράδεκτο καθεστώς σε βάρος των μισθωτών που επιβλήθηκε το 2012, με την καρατόμηση των κατώτερων μισθών κατά 32% και 22%, προς όφελος πάντα του κεφαλαίου.

Με τη νέα της υπογραφή στην παράταση της άθλιας ΕΓΣΕΕ, ουσιαστικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «δεσμεύεται» για τη «συμμόρφωσή» της με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, δίνει στους εργαζόμενους το σύνθημα της παραίτησης, της αναμονής ότι η όποια παρέμβαση θα προκύψει από τα αντιλαϊκά παζάρια των κυβερνήσεων και του κουαρτέτου...

Αναφορά που μπορεί να ανοίξει επικίνδυνα ζητήματα...

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση της αυτή, στους όρους εργασίας που συνεχίζουν να έχουν ισχύ με την παράταση της Σύμβασης, εκτός από το επίδομα γάμου, προστίθενται κατά περίεργο τρόπο και όροι που έτσι κι αλλιώς δεν θίχτηκαν από την ΠΥΣ, όπως τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας, ακόμα και οι τριετίες της ΕΓΣΣΕ, οι αποζημιώσεις κ.λπ.

Η αναφορά αυτή στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, αν δεν έγινε εκ παραδρομής, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Εχει τεθεί ανοιχτά από κάποια πλευρά και, αν ναι, από ποιον μπαίνει θέμα αμφισβήτησης του 13ου και 14ου μισθού της ΕΓΣΣΕ, των τριετιών μέχρι το 2012 (οπότε «πάγωσαν» με την ΠΥΣ), των αποζημιώσεων κ.τ.λ.; `Η μήπως η ΓΣΕΕ, στην πρεμούρα της να παραστήσει τον «σωτήρα», ανοίγει ζητήματα επικίνδυνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Τέλος, η ΓΣΕΕ, προσηλωμένη σε ζητήματα που ιεραρχεί το κεφάλαιο, επιμένει στα δύο θέματα που έθεσε σε συνεργασία με τον ΣΕΒ στο πλαίσιο της προηγούμενης συνάντησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις, για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, δηλαδή την προώθηση μιας μορφής ιδιωτικής ασφάλισης, όπως και για το σχέδιο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, εφόσον υπάρξει τελικά σύγκλιση με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα σχέδια αυτά και η σχετική συμφωνία θα ενσωματωθούν στη Σύμβαση, ως πρόσθετο πρωτόκολλο συμφωνίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλεί τους εργαζόμενους στα «Η&Μ» να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση «Η&Μ», οι οποίες άσκησαν πίεση στην εργοδοσία, οδηγώντας την στο να αναστείλει προσωρινά την τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων και την επιβολή δυσμενέστερων όρων αμοιβής και εργασίας, χαιρετίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην εταιρεία.

«Με την οργάνωσή μας ασκήσαμε πίεση στην εργοδοσία και βάλαμε εμπόδια στα σχέδιά της να πάρει τις υπογραφές των εργαζομένων. Τα κλαδικά μας σωματεία απαίτησαν να πάρει θέση το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της "Η&Μ" και ζητήσαμε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας», αναφέρουν. Καλούν τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να μαζικοποιήσουν το κλαδικό τους σωματείο, να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα που θα είναι τα «αυτιά», τα «μάτια» και η φωνή του σωματείου σε κάθε κατάστημα.

«Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση που προσπαθούν να καλλιεργήσουν εργοδοσία και κάποιοι δήθεν υπερασπιστές των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει. Τίποτα και ποτέ δεν κατακτήθηκε χωρίς τη δική μας ενεργή συμμετοχή στον αγώνα και μακριά από τα κλαδικά μας σωματεία», ξεκαθαρίζει το σωματείο.

Εξάλλου, από την ανακοίνωση της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά παραιτείται από την προσπάθεια να επιβάλει τις νέες απαράδεκτες συμβάσεις. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι βρίσκεται «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διευκρινιστούν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και να βελτιωθούν τυχόν διατυπώσεις που οδηγούν σε λανθασμένες αντιλήψεις».

Οπως σημειώνει το σωματείο, «το πνεύμα των νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας δεν αποτελεί κίνηση "εκτός γραμμής" του σουηδικού ομίλου, αλλά υλοποίηση της στρατηγικής κάθε επιχείρησης που παίρνει τα μέτρα της, ώστε σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται να έχει όσο πιο φθηνή εργασία και μεγαλύτερη κερδοφορία από την αύξηση της εκμετάλλευσης».

«Ο αγώνας μας», καταλήγει, «για να έχει προοπτική, χρειάζεται να συνδέεται με την πάλη απέναντι στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, η οποία νομιμοποιεί και θα "νομιμοποιήσει" πάλι αύριο τους εργοδότες για νέα χτυπήματα στη ζωή και την εργασία μας».

Σε αυτή τη βάση, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 7/4 στην Ομόνοια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PROVET»
Προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις

Τους εργαζόμενους στην εταιρεία PROVET, που απαίτησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις την καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, χαιρετίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας του κλάδου, καθώς και της Σωματειακής Επιτροπής που εκλέχτηκε από τους εργαζόμενους, συναντήθηκαν με τη διοίκηση της εταιρείας, ζητώντας δεσμεύσεις για την καταβολή της μισθοδοσίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η εργοδοσία παρέπεμψε στην προσπάθεια να βρεθεί επενδυτής και αξίωσε... να δείξουν υπομονή και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

«Οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα επέδειξαν τεράστια υπομονή», σχολιάζει το Συνδικάτο, «με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες που έχουν σαν εργαζόμενοι, αυτοί και οι οικογένειές τους».

Ετσι, στη Συνέλευση που έκαναν μετά τη συνάντηση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την επόμενη βδομάδα για τα δίκαια αιτήματά τους.

ΟΑΕΔ
Από τις 7 Απρίλη το Δώρο Πάσχα και τα επιδόματα ανεργίας

Από την Παρασκευή 7/4 θα αρχίζει να καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους άνεργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. Από την ίδια μέρα, θα καταβάλλονται και τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων. Με την ίδια ανακοίνωση, ο ΟΑΕΔ αναφέρει πως ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων, στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για κατάσχεση μισθών

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ε' ΔΟΥ Πειραιά για την κατάσχεση μέρους του μισθού και των υπερωριών εργαζομένων στο δήμο Πειραιά, που εργάζονται ως συμβασιούχοι στο τομέα καθαριότητας, πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Μάρτη το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος.

Στη συνάντηση με τον διευθυντή της ΔΟΥ, απαίτησαν να σταματήσουν οι κατασχέσεις μισθών εργαζομένων (για χρέη προς την Εφορία από τα διάφορα χαράτσια κτλ.) και να επιστραφεί το κατασχεθέν ποσό. Επισήμαναν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι που το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν μαζί με το Συνδικάτο προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά, αλλά και μετά προκειμένου να τους καταβληθούν οι μισθοί, αφού οι Επίτροποι τους τέσσερις τελευταίους μήνες δεν υπέγραφαν τα εντάλματα πληρωμής. Ο διευθυντής της ΔΟΥ επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, παραπέμποντας στις απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις περί «ακατάσχετου», οι οποίες επιτρέπουν κατασχέσεις και μισθών για ποσά πάνω από 1.200 ευρώ.

Μόνο που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, με ευθύνη της κυβέρνησης, έμεναν για 4 μήνες απλήρωτοι, και όταν πληρώθηκαν είδαν κατευθείαν την εφορία να κάνει κατασχέσεις στους μισθούς τους!

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ» και να απαιτήσουν: «Οι μισθοί, οι συντάξεις, το εφάπαξ να είναι πλήρως ακατάσχετα. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Καμία διακοπή ρεύματος ή νερού σε λαϊκή κατοικία».

Καταγγελία δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης

Τη διοίκηση του ΟΣΕ καταγγέλλει η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ, καθώς σε παρέμβαση - ανακοίνωση του παραρτήματος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Νομού Αχαΐας, για προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους αλλά και το λαό της περιοχής, απαντά με κλήση σε απολογίες, στρεφόμενη ενάντια στη συνδικαλιστική δράση. Η παρέμβαση του παραρτήματος αναφέρεται στην καθυστέρηση των έργων επέκτασης της γραμμής Πάτρα - Αχαΐα και σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο, όπως η μη καταβολή αναδρομικών και ένταξη συναδέλφων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η στάση και τακτική της διοίκησης του ΟΣΕ, σημειώνει η ανακοίνωση, «εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής που η κυβέρνηση εφαρμόζει και ετοιμάζεται να νομοθετήσει στα πλαίσια της δεύτερης "αξιολόγησης" με την κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης, οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ