ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιητική «Εφήμερη Πόλη»

Η «Εφήμερη πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη βγαίνει, αύριο, στους κινηματογράφους. Η ταινία κέρδισε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Γ' βραβείο ποιότητας καλύτερης ταινίας, καλύτερης φωτογραφίας και καλύτερου μοντάζ.

O ήρωας της ταινίας, ο Αντρέας, αναζητά το σπίτι της νεκρής μητέρας του, σ' ένα νησί. Γνωρίζει πως μητέρα δεν υπάρχει, πως το μητρικό σπίτι δεν υπάρχει, πως το ταξίδι του δεν οδηγεί στη μητέρα, αλλά στη μήτρα της ύπαρξης. O χαρακτήρας του τοπίου, αλλοιωμένος, οι κάτοικοι -όσοι απέμειναν- με μνήμη λειψή και σπασμένη. Το νησί κατακλύζεται από ξένες φυλές, οικογένειες και ομάδες ξένων. O Αντρέας δεν μπορεί να βρει το σπίτι του πια. Ολα έχουν αλλάξει οριστικά. Κι έτσι, αποφασίζει να πράξει αυτό που απομένει. Καθώς βυθίζεται στο μύθο, χτίζει από την αρχή το χαμένο τοπίο. Στήνει πάλι στη θέση της τη γαλάζια γραμμή του ορίζοντα. Στην πορεία αυτή δε θα μείνει μόνος. Οι ξένοι θα τον βοηθήσουν. Κι η πόλη θα ξαναστηθεί: μια πόλη εφήμερη.

Το σενάριο είναι των Γιώργου Ζαφείρη, Χρίστου Κουλινού, Γιάννη Λεοντάρη, η φωτογραφία του Σταμάτη Γιαννούλη, το μοντάζ του Γιώργου Τριανταφύλλου, ο ήχος του Αντώνη Σαμαρά, τα σκηνικά των Θάλειας Ιστικοπούλου και Δημήτρη Ζιάκα, τα κοστούμια της Θάλειας Ιστικοπούλου. Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Γιώργος Διαλεγμένος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Διώνη Κουρτάκη.

Αναπλάσεις αθηναϊκών δρόμων

Τα τέσσερα αρχιτεκτονικά μελετητικά γραφεία που θα αναλάβουν τις αναπλάσεις των οδών Μητροπόλεως και Κολοκοτρώνη και τις αναπλάσεις των οδών Αθηνάς και Αιόλου, στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, έδωσε στη δημοσιότητα η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ», φορέας υλοποίησης του έργου.

Οι τέσσερις μελέτες επιλέχθηκαν με ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εντάσσονται στις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με το πρόγραμμα της ενοποίησης. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν διεύρυνση πεζοδρομίων, πρόβλεψη χώρων στάσης ταξί, τουριστικών λεωφορείων, αυτοκινήτων και οχημάτων τροφοδοσίας, ανανέωση των πινακίδων σήμανσης, αποκατάσταση όψεων κτιρίων κ.ά.

Την ανάδειξη της οδού Μητροπόλεως αναλαμβάνει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Καλλιγά. Θα γίνουν έργα βελτίωσης και ανακατασκευής του οδοστρώματος, διαμόρφωσης των κρασπέδων και των κάθετων δρόμων μέχρι τις οδούς Πανδρόσου και Ερμού, αποκατάστασης όψεων κτιρίων σε όλο το μήκος της οδού και της πλατείας Δημοπρατηρίου και ανανέωσης του αστικού εξοπλισμού (λ.χ., σημάνσεις δρόμων, κάδοι απορριμμάτων, αποχετεύσεις, ζαρντινιέρες, κλπ.). Ανάλογα έργα θα γίνουν και στην οδό Κολοκοτρώνη από το γραφείο του Ιωάννη Κανετάκη.

Την οδό Αθηνάς αναλαμβάνει το γραφείο της Ελένης Αννας Χλέπα και τα έργα περιλαμβάνουν πεζοδρόμηση της οδού από την Ομόνοια έως την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) με πρόβλεψη κίνησης μόνο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακαίνιση όψεων κτιρίων και αναβάθμιση πεζοδρομίων.

Για την οδό Αιόλου προβλέπεται αποκατάσταση όψεων κτιρίων και αισθητική βελτίωση της εικόνας της οδού από το γραφείο της Σεβαστής Καρακώστα. Ολες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2002.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ αυτό που ισχύει και για το έργο της ενοποίησης συνολικά, δηλαδή ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις, καθώς και οι μελέτες της ενοποίησης έχει αποδειχθεί πως μπορούσαν να γίνουν από το ίδιο το κράτος.

Πρεμιέρες «εντός» κι «εκτός»
Η «Νοσταλγός» του Παπαδιαμάντη στον «Τεχνοχώρο υπό σκιάν»
Η «Νοσταλγός» του Παπαδιαμάντη στον «Τεχνοχώρο υπό σκιάν»
  • Στο θέατρο «Φοίνικας» της Κέρκυρας, άρχισαν οι παραστάσεις του έργου του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το Φιόρο του Λεβάντε», σε συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Αρμάου, τα σκηνικά - κοστούμια της Λίλας Καρακώστα, η μουσική του Ηρακλή Πασχαλίδη, οι στίχοι της Χρύσας Δρακοπούλου, η χορογραφία του Σωτήρη Μπαχάγιαρ. Παίζουν: Θοδωρής Καμπίτσης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Λορέτζος Φραγκούλης, Νατάσα Μαρματάκη, Σοφία Πετροπούλου, Μαριέττα Σαββανή, Νότα Δαρμανή, Νίκος Βασιλάκης, Χρύσα Πάντσιου. Επίσης παίζουν οι μουσικοί Λευτέρης Καρύδης και Ανδρέας Θερμός. Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 11 Μάρτη και θα μεταφερθεί στη Ζάκυνθο από 14 μέχρι τέλος Μάρτη.
  • Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 χρόνια από το θάνατο του ΑλέξανδρουΠαπαδιαμάντη, το «Ηθοποιών θέατρο» θα παρουσιάσει -από αύριο- την παράσταση «Η Νοσταλγός», στον «Τεχνοχώρο υπό σκιάν». Πρόκειται για διερεύνηση των δραματικών πυρήνων των διηγημάτων του «Η νοσταλγός», «Ονειρο στο κύμα», «Αγια και πεθαμένα», «Θέρως - Ερως», «Το καμίνι», «Ερωτας στα χιόνια», «Το μοιρολόγι της Φώκιας». Η επιλογή - σύνθεση των κειμένων και σκηνοθεσία είναι του Στάθη Λιβαθινού, τα σκηνικά - κοστούμια του Κωνσταντίνου Κατρακάζου, η μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου Λογοθέτη, η κίνηση της Μαριέλας Νέστορα. Παίζουν: Αιγινίτου Μαρία, Ανδρέου Βασίλης, Δάμπασης Γιώργος, Ημελλος Δημήτρης, Σκορδαρά Στέλλα, Τσινάρη Σοφία, Τσούκαλη Χριστίνα, Μαριλήτα Χατζημποντόζη.
  • Το βραβευμένο έργο του Χιου Λέοναρντ «Ντα» θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, από αύριο, στο θέατρο «Μπρόντγουαίη». Η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι, η σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου, τα σκηνικά - κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του συγκροτήματος «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω». Το «Ντα» στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Μάνο Κατράκη (1979). Ενας γιος επιστρέφει στο πατρικό του την ημέρα της κηδείας του πατέρα του. Εκεί επιστρέφουν οι μνήμες και ξαναζεί νοερά τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Πανταχού παρών βέβαια ο πατέρας, ο «Ντα», που αρνείται να αποχωριστεί το γιο του και το αντίστροφο. Η μνήμη αποδεικνύεται πιο δυνατή από την πραγματικότητα. Παίζουν: Πέτρος Φυσσούν, Μαρία Κανελλοπούλου, Θόδωρος Κατσαφάδος, Ελένη Τσαγκαράκη, Αρης Τσιούνης, Ανια Φυσσούν, Θωμάς Βούλγαρης, Κωστής Κούκιος.
Τιμούν την προσφορά του

Ο Δ. Γιολδάσης
Ο Δ. Γιολδάσης
Ενα σπουδαίο δημιουργό του λαού, τον Δημήτρη Γιολδάση (1897 - 1993), τιμά η Καρδίτσα. Το Σάββατο (10/3, 6.30 μμ) στο Επιμελητήριο (Ηρώων Πολυτεχνείου 5), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ο ζωγράφος Δημήτρης Γιολδάσης». Θα μιλήσουν οι: Μάνθος Γιολδάσης (πρόεδρος Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας), Νίκος Ευγενίδης (ζωγράφος, ψηφιδογράφος), Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου (ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης) και Αποστόλης Πίτσαβος (πρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας). Την Κυριακή(11/3,11.30 πμ) θα εγκαινιαστεί ένας νέος εκθεσιακός και μουσειακός χώρος, που συνδέεται με τη ζωή και τη δημιουργία του μεγάλου καλλιτέχνη. Πρόκειται για την κατοικία και το ατελιέ του του Δ. Γιολδάση στην Καρδίτσα (Δ. Λάππα 142), που μετά τη δωρεά της θετής κόρης του Στέλλας Γιολδάση (1924-2000) περιήλθε στο Δήμο Καρδίτσας.

Εικαστικά

Στις 11 Μάρτη ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Μάνης - Μ. Κάσση», διοργανώνει επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη. Η συνάντηση θα είναι στις 10.30 πμ στην είσοδο του Μουσείου (Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη 1).

Η ΚΝΕ πάει θέατρο

Στο πλαίσιο των θεατρικών προτάσεών της, η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ προτείνει την παράσταση των Στέφανου Ληναίου και Ελλης Φωτίου στο θέατρο «Αλφα», με τη λαϊκή κοινωνική κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω... δεν πληρώνω». Η παράσταση ανεβαίνει σε απόδοση-σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου, μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου, σκηνικά Νίκου Σαριδάκη και μουσική Βασίλη Δημητρίου. Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Στέφανος Ιατρίδης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μάρκος Λεζές. Ετσι, λοιπόν, αύριο (Παρασκευή) οι θεατές που θα προμηθευτούν προσκλήσεις από την είσοδο της ΚΟΑ θα πληρώσουν εισιτήριο 3.000 δρχ. στο ταμείο του θεάτρου (Πατησίων και Στουρνάρη).

Και απογευματινοί «Απάχηδες»

Μία ακόμη απογευματινή παράσταση προσφέρει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο «Ακροπόλ», όπου με μεγάλη επιτυχία παρουσιάζεται η οπερέτα «Απάχηδες των Αθηνών» του Νίκου Χατζηαποστόλου.

Μετά από αίτημα δεκάδων φίλων της ελληνικής οπερέτας από δήμους της περιφέρειας, οι οποίοι δε βρίσκουν εισιτήρια για την απογευματινή παράσταση της Τετάρτης (ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν νωρίς στα σπίτια τους), η ΕΛΣ προχώρησε στην αλλαγή της ώρας έναρξης της παράστασης της Πέμπτης. Ετσι, από σήμερα και κάθε Πέμπτη, η παράσταση θ' αρχίζει στις 6.30 μ.μ., όπως και την Τετάρτη. Την Παρασκευή και το Σάββατο οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. και την Κυριακή στις 8 μ.μ.

Γαλλοφώνων γιορτές

Γιορτές για τη γαλλική γλώσσα συνδιοργανώνουν μια σειρά πρεσβειών διαφόρων χωρών στην Αθήνα από 12 έως 21/3, χωρών οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Γαλλία, όπως πρώην αποικίες, πολλούς μετανάστες στη Γαλλία ή κοινή γλώσσα.

Οι χώρες αυτές είναι οι Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελβετία, Καναδάς, Κογκό, Λίβανος, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Ρουμανία, Τυνησία και φυσικά η Γαλλία μέσω του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Στη γιορτή περιλαμβάνεται έκθεση γαλλόφωνου βιβλίου και προβολές γαλλόφωνων ταινιών από 12 έως 15/3 στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Επίσης, στις 20/3 θα απονεμηθούν τα βραβεία του ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού από διάφορες χώρες. Οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν εργασίες πάνω σε συγκεκριμένο θέμα με φωτογραφίες, βίντεο και άλλα μέσα σε Γάλλους μαθητές.

Σήμερα (8μμ) στη συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ανακοίνωση του ακαδημαϊκού Μιχαήλ Σακελλαρίου με τίτλο «Αρχείο Αλεξάνδρου Λυκούργου». Η ανακοίνωση θα συνοδευτεί και με προβολή διαφανειών, διάρκειας 30'.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθήνας οργανώνει έναν κύκλο συζητήσεων με τίτλο «Και οι ποιητές τι χρειάζονται σ' ένα μικρόψυχο καιρό». Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στις 15/3 (7.30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο, με τίτλο «Η μέλισσα της παρακμής» και με θέμα την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Συζητητές οι Χάρης Βλαβιανός, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διονύσης Καψάλης, Ηλίας Λάγιος, Κώστας Γιαννόπουλος. Απαγγέλλει η Ντενίζ Μπαλτσαβιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ