Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναπλάσεις αθηναϊκών δρόμων

Τα τέσσερα αρχιτεκτονικά μελετητικά γραφεία που θα αναλάβουν τις αναπλάσεις των οδών Μητροπόλεως και Κολοκοτρώνη και τις αναπλάσεις των οδών Αθηνάς και Αιόλου, στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, έδωσε στη δημοσιότητα η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ», φορέας υλοποίησης του έργου.

Οι τέσσερις μελέτες επιλέχθηκαν με ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εντάσσονται στις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με το πρόγραμμα της ενοποίησης. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν διεύρυνση πεζοδρομίων, πρόβλεψη χώρων στάσης ταξί, τουριστικών λεωφορείων, αυτοκινήτων και οχημάτων τροφοδοσίας, ανανέωση των πινακίδων σήμανσης, αποκατάσταση όψεων κτιρίων κ.ά.

Την ανάδειξη της οδού Μητροπόλεως αναλαμβάνει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Καλλιγά. Θα γίνουν έργα βελτίωσης και ανακατασκευής του οδοστρώματος, διαμόρφωσης των κρασπέδων και των κάθετων δρόμων μέχρι τις οδούς Πανδρόσου και Ερμού, αποκατάστασης όψεων κτιρίων σε όλο το μήκος της οδού και της πλατείας Δημοπρατηρίου και ανανέωσης του αστικού εξοπλισμού (λ.χ., σημάνσεις δρόμων, κάδοι απορριμμάτων, αποχετεύσεις, ζαρντινιέρες, κλπ.). Ανάλογα έργα θα γίνουν και στην οδό Κολοκοτρώνη από το γραφείο του Ιωάννη Κανετάκη.

Την οδό Αθηνάς αναλαμβάνει το γραφείο της Ελένης Αννας Χλέπα και τα έργα περιλαμβάνουν πεζοδρόμηση της οδού από την Ομόνοια έως την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) με πρόβλεψη κίνησης μόνο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακαίνιση όψεων κτιρίων και αναβάθμιση πεζοδρομίων.

Για την οδό Αιόλου προβλέπεται αποκατάσταση όψεων κτιρίων και αισθητική βελτίωση της εικόνας της οδού από το γραφείο της Σεβαστής Καρακώστα. Ολες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2002.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ αυτό που ισχύει και για το έργο της ενοποίησης συνολικά, δηλαδή ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις, καθώς και οι μελέτες της ενοποίησης έχει αποδειχθεί πως μπορούσαν να γίνουν από το ίδιο το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ