ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ερευνες και κόντρες για επιθέσεις με χημικά όπλα...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Περιπλέκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις Ρωσίας - Δύσης στη Συρία, μετά τις αμερικανικές επιθέσεις με πυραύλους σε συριακή βάση στις 7/4, με αφορμή τη χρήση χημικών ουσιών που σκότωσαν δεκάδες κατοίκους στην επαρχία Ιντλίμπ στις 4/4. Το γεγόνος αυτό αποδίδεται από την Ρωσία και την Συρία σε χτύπημα από την συριακή αεροπορία αποθηκών που ανήκαν στους τζιχαντιστές, ενώ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σε χρήση χημικών όπλων που χρησιμοποίησε η συριακή αεροπορία κάτι που δεν αποδεικνύεται με στοιχεία.

Πάντως, με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, στη Μόσχα ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για διμερή και διεθνή «σημαντικά ζητήματα». Ο Τίλερσον παραδέχτηκε ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται σε «ιστορικά χαμηλό επίπεδο», ενώ ο Ρώσος ομόλογός του εκτίμησε ότι τα όποια αποτελέσματα από τη μεταξύ τους συνάντηση δεν αναμένεται να φανούν βραχυπρόθεσμα.

Σε άλλο σημείο, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Τίλερσον δεν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε σχέση με τη Συρία.

Οσον αφορά δε στη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τίλερσον, φαίνεται (σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου) ότι ο πρώτος ανέλυσε επί δίωρο τις αιτίες για το χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν πέσει οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Ζήτησε, μάλιστα, αυτές οι θέσεις να μεταφερθούν στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κόντρες στον ΟΗΕ

Οι Ρώσοι άσκησαν αργά προχτές βράδυ «βέτο», όπως αναμενόταν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με αφορμή το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία για την επίθεση με τα χημικά όπλα στη Συρία. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, εξήγησε πως άσκησε (το όγδοο, όσον αφορά τη Συρία) «βέτο», γιατί το σχέδιο απέβλεπε στη νομιμοποίηση της παράνομης, όπως τόνισε, αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης στις 7 Απρίλη. Κατά του δυτικού σχεδίου απόφασης ψήφισε και ο Βολιβιανός πρέσβης.

Στην ψηφοφορία, ωστόσο, προκάλεσε σχετική «έκπληξη» το γεγονός ότι επέλεξε να απόσχει ο πρέσβης της Κίνας (όπως επίσης του Καζακστάν και της Αιθιοπίας). Αντίθετα, 10 χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Η στάση που τήρησε η Κίνα προκάλεσε «ευφορία» στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του οποίου έσπευσε να δηλώσει ότι «συνιστά μεγάλη» νίκη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι η Κίνα διαφοροποιήθηκε από τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό.

Το θέμα με τις χημικές ουσίες στο Ιντλίμπ δεν περιορίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δυτικές χώρες και η Ρωσία κινούν τις διαδικασίες για τη διενέργεια έρευνας από ειδικούς του διεθνούς οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW). Βρετανοί εμπειρογνώμονες φέρεται πως έχουν ήδη φθάσει από την Τετάρτη στην Τουρκία και πως πήραν δείγματα από θύματα της επίθεσης και δήλωσαν πως «πρόκειται για τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν ή κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν».

Οι Ρώσοι, από την άλλη, πρότειναν (όπως εξήγησε και ο Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του) τη συγκρότηση ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από δυτικές χώρες, τη Ρωσία, και χώρες της περιοχής για να ερευνήσει την επίθεση στο Ιντλίμπ. Η ρωσική πρόταση τέθηκε σε συνεδρίαση του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων (OPCW) στη Χάγη.

Η Συρία μέσω του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, διεμήνυσε πως είναι πρόθυμη και έτοιμη να διευκολύνει μία τέτοια ομάδα εμπειρογνωμόνων, ώστε να πάρει δείγματα από τη συριακή αεροπορική βάση Σαϊράτ (που χτυπήθηκε την περασμένη Παρασκευή από 59 αμερικανικούς πυραύλους «Τόμαχοκ»), ώστε να εξακριβώσουν εάν όντως υπήρχαν αποθήκες με χημικά τοξικά αέρια, όπως το σαρίν.

Καταγγέλλουν «εκατοντάδες νεκρούς» από επιδρομή των ΗΠΑ

Αυτά ενώ χτες το μεσημέρι ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως μια αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη γύρω στις 17.30 από αεροσκάφη του συνασπισμού των ΗΠΑ σε περιοχή της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ έπληξε προμήθειες δηλητηριώδους αερίου που ανήκουν στο «Ισλαμικό Κράτος», με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί τοξική ουσία που έγινε αρχικά ορατή σαν λευκός και στη συνέχεια σαν κίτρινος καπνός. Ο συριακός στρατός υποστηρίζει ότι η ουσία αυτή σκότωσε «εκατοντάδες ανθρώπους, περιλαμβανομένων πολλών αμάχων».

Οι ΗΠΑ δεν σχολίασαν άμεσα αυτήν την ανακοίνωση. Ωστόσο, αργότερα χτες το απόγευμα παραδέχτηκαν μία «κατά λάθος» αεροπορική επιδρομή που έκαναν την Τρίτη σε περιοχή της πόλης Τάμπκα στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα το θάνατο 18 Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Eπίσης, την καταγγελία του συριακού στρατού περί «εκατοντάδων θυμάτων» από επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ντέιρ Εζόρ δεν επιβεβαίωσε άμεσα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που ανακοίνωσε πως έστειλε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος για να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα στοιχεία και ιδιαίτερα η επίθεση των ΗΠΑ σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας στις 7/4 με πυραύλους «Τόμαχοκ» θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν σήμερα στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, Συρίας, Ου. Μοάλεμ και Ιράν, Μ. Τζ. Ζαρίφ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Προπύργιο διεθνούς ασφάλειας το ΝΑΤΟ»

Από τη συνάντηση Τραμπ - Στόλτενμπεργκ

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Στόλτενμπεργκ
ΟYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον πεπαλαιωμένος οργανισμός. Κάποτε ήταν. Τώρα όχι, κυρίως γιατί έκανε αλλαγές σε σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τόνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί για να ισχυροποιήσει το ΝΑΤΟ, ώστε να προσαρμοστεί στις «μελλοντικές προκλήσεις», και το χαρακτήρισε «προπύργιο για τη διεθνή ασφάλεια».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «οι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου νίκησαν τον κομμουνισμό και απελευθέρωσαν χώρες που κρατούνταν αιχμάλωτες στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου». Ερωτηθείς να σχολιάσει τις οικονομικές υποχρεώσεις άλλων μελών του ΝΑΤΟ (όπως π.χ. η Γερμανία), που δεν έχουν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες, ως όφειλαν, στο 2% του ΑΕΠ, ο Πρόεδρος Τραμπ απάντησε ότι υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν πληρωθεί «εδώ και χρόνια και αυτό πρέπει να γίνει».

Ο Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, απάντησε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά τις δαπάνες, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν τον οργανισμό «ισχυρό και ενωμένο» και ζήτησε διάλογο με τη Ρωσία σε διάφορα θέματα, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη δύναμη που δεν πρόκειται να φύγει», τονίζοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ούτε νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, παραδέχθηκε ότι βρίσκονται «στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο» και χαρακτήρισε «επιτυχείς» τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη στη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. «Θα ήταν θαυμάσιο να τα πήγαιναν οι χώρες του ΝΑΤΟ καλά με τη Ρωσία, αλλά τώρα δεν τα πηγαίνουν» είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την αποχή της Κίνας από το προχτεσινοβραδινό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ψήφισμα για τη Συρία, δήλωσε πως ήταν «θαυμάσια είδηση», που εντούτοις δεν του προκάλεσε κατάπληξη. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «χασάπη» τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων υποστήριξαν ότι μια ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την τεράστια κινεζική αγορά. «Το να υπάρχει μια κατάλληλη σχέση και μια ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα, έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η Ελεν Κάλμαν, πρώην πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «DuPont», μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών χημικών προϊόντων στον κόσμο. Τα σχόλια της Κάλμαν έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τις Σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, στην οποία είχαν προσκληθεί επιχειρηματίες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ακατάλληλο νερό για 2 δισ. ανθρώπους

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις και στην ποιότητα των υδάτινων πόρων του πλανήτη από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ειδικοί αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσαν χτες τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας πως σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν πόσιμο νερό μολυσμένο με περιττώματα.

Η διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, δρ. Μαρία Νέιρα, τόνισε ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό προκαλεί ετησίως πάνω από 500.000 θανάτους από διάρροια. Στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ, με τίτλο «Παγκόσμια Ανάλυση και Εκτίμηση για την Αποχέτευση και το Πόσιμο Νερό», επισημαίνεται ότι το 80% των χωρών αναγνωρίζουν ότι οι δαπάνες για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή δεν είναι ακόμα επαρκείς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεθαύριο το δημοψήφισμα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αναλύσεις για όλα τα πιθανά «σενάρια» συνεχίζονται στην Τουρκία, ενόψει του δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο να γίνει μεθαύριο, για την έγκριση ή όχι μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα της χώρας. Χτες, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ Αχμέτ Σοργκιούν έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «δεν έχουμε κάνει κάποιου είδους προετοιμασίες για πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα μας...».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «Γκεζιτζί» το «Ναι» φέρεται να συγκεντρώνει 51,3% και το «Οχι» 48,7%. στην προηγούμενη δημοσκόπησή της το «Nαι» συγκέντρωσε 53,30% και το «Οχι» 46,70%.

Αλλη έρευνα, που έκανε η εταιρεία «ΜΑΚ Danismanlik», έδινε 56,5% για το «Ναι» και 43,5% για το «Οχι». Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αν αύριο γίνονταν εκλογές, το 51% θα ψήφιζε ΑΚΡ, το 24% το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το 13,5% το εθνικιστικό ΜΗΡ και το 8,3% το φιλοκουρδικό HDP.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ