Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Προπύργιο διεθνούς ασφάλειας το ΝΑΤΟ»

Από τη συνάντηση Τραμπ - Στόλτενμπεργκ

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Στόλτενμπεργκ
ΟYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον πεπαλαιωμένος οργανισμός. Κάποτε ήταν. Τώρα όχι, κυρίως γιατί έκανε αλλαγές σε σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τόνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί για να ισχυροποιήσει το ΝΑΤΟ, ώστε να προσαρμοστεί στις «μελλοντικές προκλήσεις», και το χαρακτήρισε «προπύργιο για τη διεθνή ασφάλεια».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «οι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου νίκησαν τον κομμουνισμό και απελευθέρωσαν χώρες που κρατούνταν αιχμάλωτες στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου». Ερωτηθείς να σχολιάσει τις οικονομικές υποχρεώσεις άλλων μελών του ΝΑΤΟ (όπως π.χ. η Γερμανία), που δεν έχουν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες, ως όφειλαν, στο 2% του ΑΕΠ, ο Πρόεδρος Τραμπ απάντησε ότι υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν πληρωθεί «εδώ και χρόνια και αυτό πρέπει να γίνει».

Ο Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, απάντησε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά τις δαπάνες, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν τον οργανισμό «ισχυρό και ενωμένο» και ζήτησε διάλογο με τη Ρωσία σε διάφορα θέματα, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη δύναμη που δεν πρόκειται να φύγει», τονίζοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ούτε νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, παραδέχθηκε ότι βρίσκονται «στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο» και χαρακτήρισε «επιτυχείς» τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη στη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. «Θα ήταν θαυμάσιο να τα πήγαιναν οι χώρες του ΝΑΤΟ καλά με τη Ρωσία, αλλά τώρα δεν τα πηγαίνουν» είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την αποχή της Κίνας από το προχτεσινοβραδινό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ψήφισμα για τη Συρία, δήλωσε πως ήταν «θαυμάσια είδηση», που εντούτοις δεν του προκάλεσε κατάπληξη. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «χασάπη» τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων υποστήριξαν ότι μια ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την τεράστια κινεζική αγορά. «Το να υπάρχει μια κατάλληλη σχέση και μια ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα, έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η Ελεν Κάλμαν, πρώην πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «DuPont», μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών χημικών προϊόντων στον κόσμο. Τα σχόλια της Κάλμαν έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τις Σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, στην οποία είχαν προσκληθεί επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ