Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Πολλά τα ερωτήματα για την επίθεση στο Ντόρτμουντ

Το λεωφορείο της γερμανικής ομάδας που δέχτηκε την επίθεση
Το λεωφορείο της γερμανικής ομάδας που δέχτηκε την επίθεση
Η γερμανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον ύποπτο ισλαμιστή - που κρατείται από προχτές - με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εναντίον της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, και το «υπόβαθρο» και τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης παρέμεναν μέχρι και χτες αδιευκρίνιστα.

Οπως ανακοίνωσε χτες η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας: «Η έρευνα δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να βρεθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ύποπτος συμμετείχε στην επίθεση». Ωστόσο η εισαγγελία προχώρησε σε έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 25χρονου υπόπτου για συμμετοχή στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», στη διάρκεια παραμονής του στο Ιράκ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο ύποπτος φέρεται να ηγούνταν στο Ιράκ μιας 10μελούς ομάδας κομάντο. Από τον Μάρτη του 2016 βρισκόταν στη Γερμανία. Ο ύποπτος θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς, ώστε να κρατηθεί περισσότερο από 24 ώρες.

Επίσης εξεταζόταν ένας ακόμη ύποπτος, ένας 28χρονος Γερμανός με καταγωγή από τον Λίβανο, όμως οι έρευνες στο διαμέρισμά του δεν τον συνδέουν με την υπόθεση. Στο σημείο που έγινε η τριπλή βομβιστική επίθεση βρέθηκαν τρία γράμματα με το ίδιο περιεχόμενο, τα οποία με μια πρώτη ματιά παρέπεμπαν σε «ισλαμιστικό υπόβαθρο» και σε ενδεχόμενες διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» (π.χ. ξεκινούσε με τη φράση «στο όνομα του Αλλάχ, του φιλεύσπλαχνου»). Ωστόσο τα γράμματα χαρακτηρίζονται «αινιγματικά» και «γεμάτα αντιφάσεις». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπιλντ» λείπουν τα «σημάδια» του «ΙSIS». Επίσης, επιμέρους ορολογία και συγκεκριμένα αιτήματα (π.χ. η απαίτηση «να κλείσει η αεροπορική βάση του Ραμστάιν») οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ασυνήθιστα. Επιπλέον, δεν συνηθίζεται δράστες με ισλαμιστικό «φόντο» να αφήνουν επιστολές στον τόπο της επίθεσης.

Ο υπαρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (BDK), Σεμπάστιαν Φίντλερ, είπε σε γερμανικό κανάλι ότι οι έρευνες συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι εξακολουθούν να είναι πολύ προσεκτικοί και συγκρατημένοι.

Η «Μπιλντ» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δύο ακόμα ύποπτοι διερευνώνται, ένας από τον «ακροαριστερό» και ένας από τον «ακροδεξιό» χώρο. Επιπλέον ανάμεσα σε άλλα εξετάζεται το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε από «ακροδεξιούς οπαδούς της ομάδας RB Λειψίας», με οσμή «προβοκάτσιας» για να ενοχοποιηθούν οι ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ