Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Περιοδεία Ντουτέρτε για επενδύσεις και μετανάστες

ΡΙΑΝΤ.--

Περιοδεία σε τρεις χώρες του Περσικού Κόλπου με αφετηρία τη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί από τις αρχές της βδομάδας ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας του, να προσελκύσει επενδύσεις και να εκτονώσει την ένταση που προκαλεί η κακομεταχείριση και η απλήρωτη εργασία εκατοντάδων χιλιάδων Φιλιππινέζων μεταναστών εργατών που έχουν εγκλωβιστεί σε εργοτάξια - κολαστήρια χωρών της περιοχής.

Ο Ντουτέρτε συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ασκώντας πιέσεις για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Φιλιππινέζων μεταναστών, που έμειναν χωρίς λεφτά μετά από μήνες σκληρής εργασίας σε εργοτάξια κατασκευαστικών εταιρειών που κήρυξαν «πτώχευση». Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι ο πολυεθνικός όμιλος «Binladin Group» της πάμπλουτης οικογένειας των Μπιν Λάντεν, ή σαουδαραβικές δημόσιες υπηρεσίες που ξέμειναν από «ρευστό» λόγω δημοσιονομικών ελλειμμάτων που προκαλεί η (από το 2014) μεγάλη μείωση στη διεθνή τιμή πώλησης πετρελαίου.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι εξήραν από την πλευρά τους την «πυγμή» που δείχνει ο Φιλιππινέζος ηγέτης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Την Τετάρτη, οι δύο ηγέτες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσληψης εκατοντάδων χιλιάδων Φιλιππινέζων μεταναστών εργατών στη Σαουδική Αραβία, μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων και πρόγραμμα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο γενικός πρόξενος των Φιλιππίνων στη Σ. Αραβία, Ιρίκ Αρίμπας, δήλωσε πως η χώρα του εργάζεται με στόχο την αύξηση της συνεργασίας με τη Σ. Αραβία σε ζητήματα ασφάλειας, καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων, σημειώνοντας ως ενδεικτικές τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Προέδρου Ντουτέρτε με επιχειρηματικούς παράγοντες της Σαουδικής Αραβίας και Φιλιππινέζων αστών επιχειρηματιών.

Ο Ντουτέρτε είναι ο πρώτος Φιλιππινέζος Πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σ. Αραβία από το 2008. Χτες μετέβη στο Μπαχρέιν, σήμερα στο Κατάρ, ενώ επιστρέφει στις Φιλιππίνες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Ξεζουμίζουν τους μετανάστες με κάθε τρόπο!

Σύμφωνα με καταγγελίες του, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Ν. Ασίας υποχρεώνονται να δουλεύουν στην κυριολεξία τσάμπα, αφού επιβαρύνονται ακόμη και με το κόστος πρόσληψής τους ή την έκδοση βίζας εργασίας, έτσι τους παρακρατούνται μισθοί 10 έως 18 μηνών. Στα σύγχρονα κάτεργα συγκαταλέγονται και τα εργοτάξια κατασκευαστικών εταιρειών στο Κατάρ, ενόψει της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2022 αλλά και της διεθνούς έκθεσης World Expo 2020. Τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση γνωρίζουν οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, που πληρώνουν τα υψηλότερα κόστη πρόσληψης, που ανέρχονται έως και σε 5.200 δολάρια ανά άτομο, ενώ οι ίδιοι παίρνουν μηνιάτικα - ψίχουλα, που ανέρχονται σε λίγες εκατοντάδες δολάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταξίδι Ντουτέρτε και στην Ιαπωνία (2016-10-26 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για τη στενή σχέση με τις ΗΠΑ (2016-09-14 00:00:00.0)
Συσσίτια για χιλιάδες πεινασμένους Ινδούς μετανάστες... (2016-08-02 00:00:00.0)
Απειλές της «Αλ Κάιντα» κατά της Σαουδικής Αραβίας (2016-01-15 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» από πύραυλο σε ιρανική πρεσβεία (2016-01-08 00:00:00.0)
Η επίθεση έληξε, η «ομηρία» συνεχίζεται (2004-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ