Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ερευνες και κόντρες για επιθέσεις με χημικά όπλα...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Περιπλέκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις Ρωσίας - Δύσης στη Συρία, μετά τις αμερικανικές επιθέσεις με πυραύλους σε συριακή βάση στις 7/4, με αφορμή τη χρήση χημικών ουσιών που σκότωσαν δεκάδες κατοίκους στην επαρχία Ιντλίμπ στις 4/4. Το γεγόνος αυτό αποδίδεται από την Ρωσία και την Συρία σε χτύπημα από την συριακή αεροπορία αποθηκών που ανήκαν στους τζιχαντιστές, ενώ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σε χρήση χημικών όπλων που χρησιμοποίησε η συριακή αεροπορία κάτι που δεν αποδεικνύεται με στοιχεία.

Πάντως, με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, στη Μόσχα ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για διμερή και διεθνή «σημαντικά ζητήματα». Ο Τίλερσον παραδέχτηκε ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται σε «ιστορικά χαμηλό επίπεδο», ενώ ο Ρώσος ομόλογός του εκτίμησε ότι τα όποια αποτελέσματα από τη μεταξύ τους συνάντηση δεν αναμένεται να φανούν βραχυπρόθεσμα.

Σε άλλο σημείο, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Τίλερσον δεν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε σχέση με τη Συρία.

Οσον αφορά δε στη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τίλερσον, φαίνεται (σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου) ότι ο πρώτος ανέλυσε επί δίωρο τις αιτίες για το χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν πέσει οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Ζήτησε, μάλιστα, αυτές οι θέσεις να μεταφερθούν στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κόντρες στον ΟΗΕ

Οι Ρώσοι άσκησαν αργά προχτές βράδυ «βέτο», όπως αναμενόταν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με αφορμή το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία για την επίθεση με τα χημικά όπλα στη Συρία. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, εξήγησε πως άσκησε (το όγδοο, όσον αφορά τη Συρία) «βέτο», γιατί το σχέδιο απέβλεπε στη νομιμοποίηση της παράνομης, όπως τόνισε, αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης στις 7 Απρίλη. Κατά του δυτικού σχεδίου απόφασης ψήφισε και ο Βολιβιανός πρέσβης.

Στην ψηφοφορία, ωστόσο, προκάλεσε σχετική «έκπληξη» το γεγονός ότι επέλεξε να απόσχει ο πρέσβης της Κίνας (όπως επίσης του Καζακστάν και της Αιθιοπίας). Αντίθετα, 10 χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Η στάση που τήρησε η Κίνα προκάλεσε «ευφορία» στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του οποίου έσπευσε να δηλώσει ότι «συνιστά μεγάλη» νίκη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι η Κίνα διαφοροποιήθηκε από τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό.

Το θέμα με τις χημικές ουσίες στο Ιντλίμπ δεν περιορίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δυτικές χώρες και η Ρωσία κινούν τις διαδικασίες για τη διενέργεια έρευνας από ειδικούς του διεθνούς οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW). Βρετανοί εμπειρογνώμονες φέρεται πως έχουν ήδη φθάσει από την Τετάρτη στην Τουρκία και πως πήραν δείγματα από θύματα της επίθεσης και δήλωσαν πως «πρόκειται για τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν ή κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν».

Οι Ρώσοι, από την άλλη, πρότειναν (όπως εξήγησε και ο Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του) τη συγκρότηση ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από δυτικές χώρες, τη Ρωσία, και χώρες της περιοχής για να ερευνήσει την επίθεση στο Ιντλίμπ. Η ρωσική πρόταση τέθηκε σε συνεδρίαση του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων (OPCW) στη Χάγη.

Η Συρία μέσω του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, διεμήνυσε πως είναι πρόθυμη και έτοιμη να διευκολύνει μία τέτοια ομάδα εμπειρογνωμόνων, ώστε να πάρει δείγματα από τη συριακή αεροπορική βάση Σαϊράτ (που χτυπήθηκε την περασμένη Παρασκευή από 59 αμερικανικούς πυραύλους «Τόμαχοκ»), ώστε να εξακριβώσουν εάν όντως υπήρχαν αποθήκες με χημικά τοξικά αέρια, όπως το σαρίν.

Καταγγέλλουν «εκατοντάδες νεκρούς» από επιδρομή των ΗΠΑ

Αυτά ενώ χτες το μεσημέρι ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως μια αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη γύρω στις 17.30 από αεροσκάφη του συνασπισμού των ΗΠΑ σε περιοχή της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ έπληξε προμήθειες δηλητηριώδους αερίου που ανήκουν στο «Ισλαμικό Κράτος», με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί τοξική ουσία που έγινε αρχικά ορατή σαν λευκός και στη συνέχεια σαν κίτρινος καπνός. Ο συριακός στρατός υποστηρίζει ότι η ουσία αυτή σκότωσε «εκατοντάδες ανθρώπους, περιλαμβανομένων πολλών αμάχων».

Οι ΗΠΑ δεν σχολίασαν άμεσα αυτήν την ανακοίνωση. Ωστόσο, αργότερα χτες το απόγευμα παραδέχτηκαν μία «κατά λάθος» αεροπορική επιδρομή που έκαναν την Τρίτη σε περιοχή της πόλης Τάμπκα στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα το θάνατο 18 Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Eπίσης, την καταγγελία του συριακού στρατού περί «εκατοντάδων θυμάτων» από επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ντέιρ Εζόρ δεν επιβεβαίωσε άμεσα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που ανακοίνωσε πως έστειλε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος για να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα στοιχεία και ιδιαίτερα η επίθεση των ΗΠΑ σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας στις 7/4 με πυραύλους «Τόμαχοκ» θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν σήμερα στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, Συρίας, Ου. Μοάλεμ και Ιράν, Μ. Τζ. Ζαρίφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες σχεδίων προβοκάτσιας με χημικά (2020-01-28 00:00:00.0)
Επαναφέρουν απειλές για επίθεση ΗΠΑ και Βρετανία (2019-05-23 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» με σχέδια στρατιωτικής κλιμάκωσης (2018-08-30 00:00:00.0)
Οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός (2017-04-13 00:00:00.0)
Διεργασίες για τα επόμενα στάδια επέμβασης (2017-04-11 00:00:00.0)
Σχέδια «στρατιωτικής δράσης» εξετάζει ο Τραμπ (2017-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ