Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» με σχέδια στρατιωτικής κλιμάκωσης

Φουντώνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για ενδεχόμενη επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ

Ο συριακός και ο ρωσικός στρατός ανακτούν περισσότερα εδάφη και ετοιμάζουν την ολοκληρωτική επίθεση στο Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές

Copyright 2018 The Associated

Ο συριακός και ο ρωσικός στρατός ανακτούν περισσότερα εδάφη και ετοιμάζουν την ολοκληρωτική επίθεση στο Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ανεβαίνει το θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για τη Συρία. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κάλεσε χτες Συρία και Ρωσία «να μην χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ και αλλού», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν σε όποια επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία γρήγορα και με κατάλληλο τρόπο».

Η Χ. Νάουερτ απέφυγε παρ' όλα αυτά να απαντήσει επί της ουσίας στις επανειλημμένες καταγγελίες υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων ότι μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» έχουν προμηθευτεί από δυτικούς πράκτορες τοξικές χημικές ουσίες τις οποίες έδωσαν ήδη σε τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» (νυν «Αχράρ αλ Σαμ»), ώστε να στήσουν προβοκάτσια με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων που θα βιντεοσκοπήσουν οι «διασώστες» των «Λευκών Κρανών», δημιουργώντας το πρόσχημα για μία νέα επίθεση από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.

Στο θέμα αυτό, πάντως, επανήλθε χτες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, με τον οποίο ανακοίνωσε διμερείς συμφωνίες ύψους 2 δισ. δολαρίων και σύγκλιση απόψεων για Συρία, Λιβύη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Ειδικότερα, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι τα σχέδια για νέα προβοκάτσια με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ προωθούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επειδή δεν θέλουν να απομακρυνθούν «οι τρομοκράτες του πρώην Μετώπου Νούσρα». Πρόσθεσε πως η Ρωσία «είναι πρόθυμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες», αλλά και με χώρες της περιοχής, για την επίλυση «όλων των περιφερειακών ζητημάτων, όπως οι συγκρούσεις σε Συρία και Λιβύη», αλλά και το Παλαιστινιακό, «που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οι «Δυτικοί εταίροι μας» δεν θα εμποδίσουν την πραγματοποίηση μίας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά του πρώην «Μετώπου Νούσρα», θυμίζοντας ότι η οργάνωση «θεωρείται τρομοκρατική από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ».

Κατά τ' άλλα, διαπίστωσε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του «κοινή προσέγγιση» στη Συρία για τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής και την έναρξη διαλόγου μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη» προς τη Σ. Αραβία για το ρόλο της στην ένωση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης και την εξασφάλιση της εμπλοκής στη διαδικασία ομάδων της αντιπολίτευσης που συναντώνται κατά καιρούς σε Κάιρο και Μόσχα. Βέβαια η Σαουδική Αραβία, μαζί με άλλες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου και τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους, στήριξαν την επέμβαση στη Συρία για την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ, όμως ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει υπέρ της Ρωσίας και της συριακής κυβέρνησης.

Πιέσεις και από το ΝΑΤΟ

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Οάνα Λουνγκέσκου τόνισε ότι «είναι σημαντικό όλοι οι παράγοντες στην περιοχή να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αποχή από επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Συρία. Αλλοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη τουλάχιστον οκτώ ρωσικών αντιτορπιλικών, φρεγατών και υποβρυχίων. Ρωσικά και ισραηλινά ΜΜΕ εκτιμούσαν πως ήταν τουλάχιστον 15, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ρωσικών ναυτικών δυνάμεων από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία το Σεπτέμβρη του 2015.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστήριξε πως οι ΗΠΑ προωθούν ήδη σχέδια για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων ραντάρ στη Βόρεια Συρία, ενώ σύμφωνα με την επίσης τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» οι ΗΠΑ προτίθενται να φτιάξουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το Μάνμπιτζ (κουρδικό θύλακα που θέλει να ελέγξει η Αγκυρα) έως το Ντέιρ Εζόρ. Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» αναφέρει επίσης πως Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν ήδη μεταφέρει συστοιχίες ραντάρ στο Κομπανί της Βόρειας Συρίας.

Με αυτά τα δεδομένα, αίσθηση προκάλεσε χτες το βράδυ η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, μολονότι προγραμματίζεται για την ερχόμενη βδομάδα Σύνοδος Κορυφής στην Τεχεράνη μεταξύ των ηγετών Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας, που είναι οι λεγόμενες «εγγυήτριες» δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ