Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς
Η καγκελάριος Α. Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Στενότερη οικονομική συνεργασία Γερμανίας - Κροατίας ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την προχτεσινή της συνάντηση με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, στο Βερολίνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη στενή σχέση των δυο χωρών, αλλά και τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Κροατίας ως κράτους - μέλους της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου «η γειτονία είναι περίπλοκη», παρά τη «Διαδικασία του Βερολίνου» για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Ακόμη συζητήθηκαν «οι δυνατότητες επίλυσης των υφισταμένων συγκρούσεων τόσο στο θέμα της Σλοβενίας, όσο και στο θέμα της κατάστασης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και, βεβαίως, σε σχέση με τις άλλες χώρες», είπε η Αγκ. Μέρκελ.

«Στηρίξαμε το 1991 την ανεξαρτησία της χώρας, το 2009 την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και το 2013 στην ΕΕ», υπενθύμισε η καγκελάριος.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, «η Γερμανία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Κροατίας με συναλλαγές ύψους 5,2 δισ. ευρώ το 2017. Υπάρχουν γερμανικές επενδύσεις άνω των 3,1 δισ. ευρώ στην Κροατία τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές». «Είμαστε ένας μεγάλος επενδυτής, αλλά σίγουρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε θετική απέναντι στο αίτημα της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν και τη ζώνη του ευρώ. «Πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια, η Κροατία έχει προχωρήσει αρκετά», είπε.

Επίσης, η Μέρκελ δήλωσε πως υποστηρίζει «όλες τις συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας που μπορεί να οδηγήσουν σε μία τελική λύση», αλλά υποκριτικά συμπλήρωσε ότι σε αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει να συμπεριληφθούν μέτρα που θα εμποδίσουν «νέα προβλήματα και θα διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα». «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι συγκεκριμένες κινήσεις που εφαρμόζονται σε ένα έδαφος δεν θα προκαλέσουν παρόμοιες κινήσεις σε άλλα εδάφη», είπε αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στη θέση της κυβέρνησης των Σέρβων της Βοσνίας και της Ρωσίας για απόσχιση της «Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας» από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σε περίπτωση που το Κοσσυφοπέδιο ενταχθεί στον ΟΗΕ.

Περιοδεία στην Αφρική

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες από τη Σενεγάλη η τριήμερη περιοδεία της Αγκ. Μέρκελ - συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών - στην Αφρική, εστιάζοντας στην «οικονομική ανάπτυξη» και τις «προοπτικές», όπως έχουν καθοριστεί και στο πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας στο G20 «Συμβόλαιο με την Αφρική» (Compact with Africa). Σήμερα θα επισκεφτεί την Γκάνα και αύριο τη Νιγηρία. «Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν μείζονες προκλήσεις, αλλά συμμετέχουν πολύ και στην επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων. Γι' αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη στήριξη όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές», δήλωσε η καγκελάριος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε Νότια Αφρική και Ανγκόλα η Μέρκελ (2020-02-08 00:00:00.0)
Μετανάστευση, Brexit και Αφρική στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (2018-09-18 00:00:00.0)
Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη (2018-06-19 00:00:00.0)
Συνεργασίες και παζάρια για Βrexit και εξωτερική πολιτική (2018-02-21 00:00:00.0)
Συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια (2014-08-29 00:00:00.0)
Προτεραιότητα το «Ευρωσύνταγμα» (2007-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ