Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Βρετανικές συμφωνίες για αύξηση γεωπολιτικής επιρροής

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση Νιγηριανών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» και του «Ισλαμικού Κράτους», η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνέχισε τη μίνι αφρικανική περιοδεία της, μεταβαίνοντας στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, όπου συναντήθηκε με τον Νιγηριανό Πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι. Ανακοίνωσε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στρατιωτικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας, επιδιώκοντας την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της χώρας της στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της υποσαχάριας Αφρικής.

Σε συνεργασία με τη Γαλλία, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα «συμβολής στην καλύτερη φύλαξη» των συνόρων Νιγηρίας και Νίγηρα, αλλά και πρόγραμμα εκπαίδευσης χιλιάδων Νιγηριανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Νιγηρία (όπου δρουν τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ»), τάχα για να βελτιωθεί η ασφάλεια των Νιγηριανών πολιτών και των Βρετανών εργαζομένων στη χώρα. Ανακοίνωσε επίσης διμερή συμφωνία για τη συγκρότηση ενός νιγηριανού κρατικού «μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», που θα είναι ανάλογος με τη σύγκλιση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων «Cobra» στη Βρετανία, με στόχο «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της προπαγάνδας εξτρεμιστών». Τόνισε την απόφαση των δύο χωρών να συνεργαστούν πιο εντατικά στην αντιμετώπιση της πειρατείας (στον Κόλπο της Γουινέας, ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής) και στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά και της σύγχρονης δουλείας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δημιουργία μίας «ομάδας κρούσης» που θα «βοηθήσει» τις προσπάθειες της Νιγηρίας να ανακτήσει κλεμμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Κένυα, όπου θα ολοκληρώσει τη μίνι αφρικανική περιοδεία της, συναντώντας μεταξύ άλλων και τον Κενυάτη Πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ