Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι δυσκολίες για το λαό δεν σταματούν

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τα μέτρα της λεγόμενης «οικονομικής ανασυγκρότησης» προβάλλουν καθημερινά ο Πρόεδρος και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως λύση για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στα λαϊκά στρώματα η καπιταλιστική κρίση και η σοσιαλδημοκρατική διαχείρισή της, που επιδιώκει συμβιβασμούς με το κεφάλαιο, το οποίο έχει την πραγματική οικονομική εξουσία. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε πριν μια βδομάδα τη σύνδεση της νομισματικής πολιτικής με το κρυπτονόμισμα Πέτρο, που στηρίζεται στην παραγωγή πετρελαίου της χώρας, καθώς και τα αποθέματα σε χρυσό και διαμάντια, στην αναλογία 1 Πέτρο: 60 δολάρια, την υποτίμηση του νομίσματος Μπολίβαρ κατά 95% (κόβοντας 5 μηδενικά από τα πληθωριστικά χαρτονομίσματα), όρισε τον κατώτατο μισθό που θα καταβληθεί από Σεπτέμβρη στα 1.800 «κυρίαρχα Μπολίβαρ» (το νέο νόμισμα) με μια αύξηση πάνω από 3000% και έκανε «συμφωνία κυρίων» με τη βιομηχανία τροφίμων, για τον καθορισμό 25 βασικών ειδών διατροφής. Ταυτόχρονα, εξετάζονται και άλλα φορολογικά μέτρα, περικοπές στις επιδοτήσεις ορισμένων προϊόντων και ειδικά της βενζίνης, που θα προσαρμοστεί κοντά στις διεθνείς τιμές.

Τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την καπιταλιστική βάση της οικονομίας της Βενεζουέλας και δεν αλλάζει ο εκμεταλλευτικός της χαρακτήρας, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «δίκαιης αναδιανομής, πάταξης της διαφθοράς» και της μαφίας, που βρίσκεται και μέσα στον κρατικό μηχανισμό, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΚΚ Βενεζουέλας.

Στην κατεύθυνση της αυταπάτης ότι η βελτίωση της καπιταλιστικής οικονομίας θα ενισχύσει και τα λαϊκά μέτρα κινείται η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Προχτές ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή στα 1,25 εκατ. βαρέλια τη μέρα, με βάση και τις συμφωνίες που έκλεισε με 7 εταιρείες ανάμεσά τους ο κινεζικός όμιλος «Shandong Kerui» και η «Helios Petroleum Services» του Παναμά. Με αφορμή αυτό και τις «συμφωνίες κυρίων» με επιχειρηματίες, όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι παραβιάζονται, ο Πρόεδρος της χώρας απήθυνε έκκληση στους συμπολίτες του που έχουν φύγει σε γειτονικές χώρες προς αναζήτηση καλύτερης ζωής να επιστρέψουν. Είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε μια σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι οικονομικοί μετανάστες: «Λέω στους Βενεζουελάνους που επιθυμούν να γλιτώσουν από την οικονομική σκλαβιά: Σταματήστε να πλένετε τουαλέτες στο εξωτερικό και ελάτε να ζήσετε στην πατρίδα σας». Το ρεύμα της μετανάστευσης από τη Βενεζουέλα, που φτάνει εκατοντάδες χιλιάδες το τελευταίο διάστημα, έχει οδηγήσει αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ακόμα και ρατσιστικές επιθέσεις σε χώρες όπως η Κολομβία, το Περού, Βραζιλία, που σταδιακά ισχυροποιούν το καθεστώς εισόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βουλευτικές εκλογές σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης (2020-12-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση (2019-03-27 00:00:00.0)
Κινήσεις αποκλιμάκωσης δεν αναιρούν τη σύγκρουση (2017-04-04 00:00:00.0)
Ανάκληση της αύξησης στο ΦΠΑ (2011-01-06 00:00:00.0)
Αμοιβαία συνεργασία (2010-12-29 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στη Βενεζουέλα (2006-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ