Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Εντείνονται τα παζάρια για «εκσυγχρονισμό» της NAFTA

ΟΤΤΑΒΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καναδοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές διεξάγουν «πολύ συγκεκριμένες συνομιλίες» για τον «εκσυγχρονισμό» της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) και «υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μια καλή συμφωνία για τον Καναδά μέχρι την Παρασκευή», δήλωσε χτες το βράδυ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ είχε ξεκινήσει νέες εντατικές διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, υπό την απειλή των ΗΠΑ για ουσιαστική κατάργηση της NAFTA και επιβολή σκληρότερων δασμών σε βάρος καναδικών βιομηχανικών μονοπωλίων, όπως αυτά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Φρίλαντ δήλωσε ότι παραμένει «αισιόδοξη» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε «καλές» τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς, μετά τη λήξη ενός γύρου συνομιλιών με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Καναδός πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχετικά «επιφυλακτικός» για την κατάληξη των παζαριών, τονίζοντας ότι η επίτευξη νέας συμφωνίας θα εξαρτηθεί «από το αν είναι καλή η συμφωνία ή όχι για τον Καναδά». «Οπως έχω πει από την αρχή, είναι προτιμότερο να μην έχουμε καμία συμφωνία παρά να έχουμε μια κακή συμφωνία», πρόσθεσε.

Οι νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Καναδά ακολουθούν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μεξικανού απερχόμενου Προέδρου Π. Νιέτο για «σημαντική» συμφωνία στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ