Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε ετοιμότητα για «διαμόρφωση» όλης της περιοχής

Ενώ δυναμώνουν η συζήτηση και οι προβληματισμοί για την οικονομία της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία θα διαμορφώσει το μέλλον ολόκληρης της περιοχής με την επίτευξη του οράματός της μέχρι το 2023, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του για τη σημερινή «Μέρα της Νίκης» (γιορτάζεται η επέτειος από μάχη στην περιοχή Ντουμλουπινάρ, το 1922, που θεωρείται καθοριστική για τη μετέπειτα δημιουργία της νεότερης Τουρκικής Δημοκρατίας). Με φόντο την όξυνση ανταγωνισμών αλλά και παζαριών της Αγκυρας με Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, αλλά και Μόσχα κ.τ.λ., ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι «και σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε νέες νίκες. Σίγουρα, θα νικήσουμε και τις μάχες (που δίνουμε σήμερα) μαζί με όσους έχουν εμπιστοσύνη σε μας».

Δηλώσεις για την 30ή Αυγούστου έκανε και ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που σημείωσε πως «ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» θα συνεχιστεί «ακατάπαυστα στο εσωτερικό της χώρας (αλλά) και έξω από τα σύνορα έως ότου εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», διαμηνύοντας δηλαδή ότι η Αγκυρα θα αναμετρηθεί με νέα ορμή με όλους όσους θεωρεί «απειλή».

Στο μεταξύ, η συζήτηση για την πορεία της τουρκικής οικονομίας (της οποίας οι ρυθμοί επιβραδύνονται σταθερά) συνεχίζεται, και μετά την απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «Moody's» που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 20 τουρκικών τραπεζών, αναφερόμενη στις συνθήκες που επιδεινώνονται και δυσχεραίνουν τη χρηματοδότησή τους.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποστήριξε ότι «δεν διαβλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας», απαντώντας σε ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2019. Επίσης, έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει ότι το δολάριο έχει χάσει την αξιοπιστία του στο παγκόσμιο σύστημα, αλλά και να μιλήσει για «μια ολοκληρωτική επίθεση κατά της Τουρκίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε γερά τα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κλιμακώσει κάθε δράση για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Turkstat), οι εξαγωγές της χώρας τον Ιούλη αυξήθηκαν κατά 11,6% σε σχέση με τον περσινό Ιούλη, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,7%. Ακόμα, η Γερμανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων προς την Τουρκία (με εξαγωγές αξίας 1,29 δισ. δολάρια), με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί (με 1 δισ. δολάρια) και μετά οι ΗΠΑ με 850 εκατομμύρια δολάρια και η Ιταλία με 750 εκατ. δολάρια. Οσον αφορά τις εισαγωγές της Τουρκίας, πρώτη καταγράφτηκε η Κίνα (με 1,98 δισ. δολάρια), μετά η Ρωσία (με 1.89 δισ.), η Γερμανία (με 1,69 δισ.) και τέταρτες οι ΗΠΑ με 1,12 δισ.

Συζητήσεις στη Γερμανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» καταγράφει ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση. Επικαλούμενο εμπιστευτικές κυβερνητικές πληροφορίες του «Bloomberg», αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέθεσε σε αρκετά υπουργεία να υποβάλουν προτάσεις. Μεταξύ άλλων, συζητούνται οι εγγυήσεις εξαγωγών για τις γερμανικές εταιρείες.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία. Η Τουρκία κατατάσσεται στη 16η θέση μεταξύ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, με ετήσιες εξαγωγές περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και εισαγωγές ύψους σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μια ακόμη πτυχή: Η Γερμανία προβληματίζεται και για την ικανότητα της Τουρκίας να δεχτεί πρόσφυγες, εμποδίζοντάς τους την άφιξή τους στην Ευρώπη. Η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε - κατά ορισμένους - να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία για το Μεταναστευτικό.

  • Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι Τούρκος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους εκτέλεσε την πρώτη του πτήση με αεροσκάφος «F-35», συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές πτήσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ. Αν και η εκπαίδευση συνεχίζεται, η εκτέλεση της σχετικής παραγγελίας για την παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία έχει «παγώσει». Η εξέλιξη αυτή αφορά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα «S-400», αλλά και γενικότερες διμερείς αντιθέσεις, ωστόσο το παζάρι μεταξύ των δύο εταίρων συνεχίζεται, για πολύ περισσότερα θέματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ