Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Προειδοποιεί την Ιταλία με πρόστιμο

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις Ρώμης - Βρυξελλών

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ολα τα μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν εγκαίρως τις εισφορές τους. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραβίαση της συνθήκης και θα πυροδοτούσε την καταβολή τόκων», είπε χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, απαντώντας σε δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων που επιφυλάχτηκαν για μη καταβολή της ιταλικής εισφοράς στην ΕΕ αν οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν στήριξη στο Μεταναστευτικό.

«Μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τη Ρώμη να μην μπλέκει τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής με τον προϋπολογισμό της ΕΕ», είπε ο Ετινγκερ.

Από τη μεριά του, απαντώντας στις επικρίσεις Ετινγκερ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας, ηγέτης ενός από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, του «M5S», Λουίτζι ντι Μάγιο, είπε ότι «το μόνο πράγμα που η ΕΕ καταλαβαίνει είναι όταν αρχίζεις να της κόβεις χρήματα... Ποτέ δεν ακούσαμε κουβέντα όταν τους ζητήσαμε να βοηθήσουν στο ζήτημα με τους μετανάστες... Η θέση μας για το ζήτημα του "βέτο στον προϋπολογισμό" (σ.σ. της μη καταβολής της εισφοράς της Ιταλίας στην ΕΕ) μένει ίδια. Αν τις επόμενες μέρες αρχίσουν να ανακαλύπτουν ξανά το πνεύμα της αλληλεγγύης με το οποίο ιδρύθηκε η ΕΕ, τότε θα συζητήσουμε για αυτό».

Αλλά και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, που προχτές συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν (γνωστό για τις σκληρές του θέσεις στο Μεταναστευτικό), έκρινε σκόπιμο χτες να συνεχίσει το γύρο των αντεγκλήσεων που ξεκίνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ετσι, σχολίασε ότι «βασικός αντίπαλος του Μακρόν, στο δρόμο προς τις κάλπες (σ.σ. την άνοιξη έχει ευρωεκλογές) είναι ο γαλλικός λαός...» και ότι «αντί να παραχωρεί διαλέξεις σε άλλες κυβερνήσεις, πρέπει να ανοίξει τα δικά του σύνορα, ξεκινώντας από τη συνοριακή φύλαξη στη Βεντιμίλια (σ.σ. μεθόριο με Γαλλία)». Και εκφράζοντας την ανησυχία του ιταλικού κεφαλαίου μήπως βρεθεί πίσω στην κούρσα για τη διείσδυση στην Αφρική, πρόσθεσε: «Και πρέπει να σταματήσει να αποσταθεροποιεί τη Λιβύη για οικονομικά συμφέροντα».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μακρόν ότι Ορμπάν και Σαλβίνι «έχουν δίκιο» να τον βλέπουν ως τον «κύριο αντίπαλό» τους στην Ευρώπη στο ζήτημα των μεταναστών. «Δεν θα παραχωρήσω τίποτε στους εθνικιστές και σ' αυτούς που προωθούν αυτόν το λόγο μίσους...», είπε ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ