ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Χοροθεατρική παράσταση του ΠΑΜΕ

Η χοροθεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ μαζί με φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου και με την ηθοποιό Κατερίνα Κουτροκόη συναντώνται για να μιλήσουν μέσα από την τέχνη του λόγου, του χορού και της μουσικής για την προσφυγιά, για μια ζωή που γίνηκε ...άπιαστο όνειρο, για μια ζωή που «γδέρνει τη δική μας ψυχή»... Η σκηνή του θεάτρου, για τους έξι ηθοποιούς, τους πέντε μουσικούς και τους δεκατέσσερις χορευτές, γίνεται το πέρασμα στο διάβα μιας άλλης ζωής, μιας άλλης πατρίδας... Οι σύγχρονες συνθήκες, οι ανταγωνισμοί και οι πόλεμοι που γεννούν εκατομμύρια νέους πρόσφυγες και μετανάστες οδηγούν στην καλλιτεχνική δημιουργία που στέκεται στο πλευρό όλων αυτών.

Η χοροθεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 21.15 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Μελπομένη Καρδάμη.

Ερμηνεύουν: Γκιόκα Ελενα, Κούρκουλου Κάτια, Κωτσοπούλου Δανάη, Ντρακόι Ιντρι, Παρχαρίδης Αντώνης και η Κατερίνα Κουτροκόη.

Παίζουν: Αραχλιώτη Ειρήνη (βιολί), Κατσιγιάννης Μάρκος (λύρα - κρουστά), Κιολδέλης Βασίλης (τσέλο), Κωνσταντινοπούλου Μάρω (πιάνο) και Παρασκευάς Στέφανος (κρουστά).

Τραγούδι: Κούρκουλου Κάτια.

Χορεύουν: Αθανασίου Νικολέτα, Αριστείδου Παμπίνα, Διακρούση Αλκηστη, Δουνδουλάκη Στέλλα - Μαρία, Κόνα Λυδία, Κυργιάννη Αλεξάνδρα, Κωνστάντη Δάφνη, Μπαλή Δώρα, Μπάνου Ελεάννα, Πάπα Αλκηστις, Σαπούπο Μαριλένα, Σκορδίλη Βάλια, Σωτηρίου Σωτήρης, Τουμπάρη Ναταλία και η μικρή Καρύδη Δανάη.

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Ξιούρας Σταύρος.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους...

Αποψη από το εργαστήριο συντήρησης γλυπτών
Αποψη από το εργαστήριο συντήρησης γλυπτών
Το Ανοιχτό Μουσείο είναι δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

Στις 20 Απρίλη, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση με θέμα: «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς». Τα μαρμάρινα αγάλματα είχαν αρχικά λευκό χρώμα. Ηταν πολύχρωμα και συχνά επιχρυσωμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ρώτησαν τον Πραξιτέλη ποια γλυπτά του θεωρεί τα καλύτερα εκείνος απάντησε: Αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας.

Δυστυχώς, ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Εχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που, αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με power point, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης, συγκεκριμένα στο εργαστήριο συντήρησης γλυπτών.

Για την παρακολούθηση απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Εναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και το έκθεμα του μήνα, που το κεντρικό του θέμα είναι το θαλασσινό ταξίδι, το οποίο είναι αφιερωμένο στις «Οδύσσειες» των ανθρώπων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Απεικονίσεις πλοίων, μυθικές περιπλανήσεις, θαλάσσιοι θεοί αλλά και τέρατα, ήρωες ταξιδευτές, αγαθά, ιδέες και γνώσεις από χώρες μακρινές, θα φωτίσουν τις πολλές πτυχές του ταξιδιού, τις ανατροπές και τη γοητεία του, και βέβαια τη βαθιά σχέση των κατοίκων του Αιγαίου με τη θάλασσα. Για τον μήνα Απρίλη, το έκθεμα του μήνα είναι το ειδώλιο της Σκύλλας, του μυθικού αυτού τέρατος, χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και η προέλευσή του είναι από το Καταφύλλι Καρδίτσας.

«Φλόγα που καίει»... τα τραγούδια τους

Την καινούργια δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Χρήστου Λεοντή σε στίχους Δημήτρη Λέντζου με τίτλο «Φλόγα που καίει» - δεύτερη συνεργασία τους δέκα χρόνια μετά από τον «Ερωτα Αρχάγγελο» - και ερμηνευτές τον Θοδωρή Βουτσικάκη, την Ιωάννα Φόρτη και τον Αλέξανδρο Τσιωνά παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Μετρονόμος», τη Δευτέρα 24 Απρίλη στις 21.30 στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13, τηλέφωνο κρατήσεων: 211.4096.149, 698.7844.845).

Θα μιλήσουν ο Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτης, και ο Σπύρος Αραβανής, φιλόλογος, δημοσιογράφος. Θα παρουσιαστούν ζωντανά τα κομμάτια του άλμπουμ. Ωρα έναρξης: 21.30. Είσοδος ελεύθερη.

Δεκατρία καινούργια τραγούδια με αναφορά στο σήμερα για τα αρχέγονα πάθη των ανθρώπων. Οι μελωδίες του Χρήστου Λεοντή λυρικές και γόνιμες συναντούν τους ποιητικούς στίχους του Δημήτρη Λέντζου σαν ένας πανάρχαιος χορός που όλο μεγαλώνει σαν αγκαλιά και σαν πατρίδα. Τραγούδια που καίνε σαν αιώνιες φλόγες στους βωμούς της αξιοπρέπειας, του έρωτα και της ανάγκης.

Αυτή η «φλόγα που καίει» δεν είναι τίποτε άλλο από την ελπίδα του κόσμου να πάει ένα βηματάκι μέσα του. Είναι αυτό το «ωραίο ταξίδι» για μιαν Ιθάκη. Κι όλος ο κόσμος, πια, είναι μια Ιθάκη, κι όλος ο κόσμος πια είναι μια θάλασσα και τα άλλα νησιά δεν είναι τίποτε άλλο από τα πέτρινα δάκρυα των ανθρώπων.

Παίζουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης: πιάνο, Αντώνης Παπαγγελής: κλασική κιθάρα, Παντελής Ντζιάλας: ακουστική κιθάρα, Θανάσης Σοφράς: κοντραμπάσο, Νίκος Παπαναστασίου: ακορντεόν, Σπήλιος Κούνας: λάφτα, σάζι, Γιάννης Σινάνης, Βαγγέλης Τσιαπλές, Στάθης Σαββίδης: μπουζούκι, Χρήστος Πανόπουλος: τύμπανα, Στράτος Σαμιώτης: κρουστά, Μάνος Αβαράκης: φυσαρμόνικα, Βασίλης Ραψανιώτης: βιολί. Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Κυριακάτικα πρωινά»

Τα «Κυριακάτικα Πρωινά» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με ένα νέο σύνολο κλασικής μουσικής, το Thess Quintet, το οποίο αποτελείται από πέντε καταξιωμένους μουσικούς που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα για κουιντέτο πνευστών και έχει ως στόχο να παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών, αλλά και διασκευών γνωστών έργων του διεθνούς ρεπερτορίου, φέρνοντας κοντά στη μουσική δωματίου ένα ευρύτερο κοινό.

Την Κυριακή, 23 Απρίλη, στην Αίθουσα Συναυλιών ΚΟΘ (Λ. Νίκης 73), στις 12.00, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σύνθεση «Rondo, έργο 18» του συνθέτη και αρχιμουσικού Γιώργου Χλίτσιου, ο οποίος έχει πλούσια εργογραφία στο κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, με πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, τους «10 ελληνικούς σκοπούς» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, την «Ωρα Εκτη» του Γιώργου Κυριακάκη, σε μουσική διεύθυνση Δημοσθένη Φωτιάδη και ολοκληρώνεται με την «Κυπριακή Σουίτα» του Αλκη Μπαλτά που βασίζεται σε λαϊκούς σκοπούς τραγουδιών και χορών της Κύπρου.

Το Thess Quintet αποτελείται από τους: Βιβή Παπαϊωάννου (φλάουτο), Γιάννη Τσόγια - Ραζάκοβ (όμποε), Ρουσλάν Τσόγια - Ραζάκοβ (κλαρινέτο), Μαλίνα Ηλιοπούλου (φαγκότο), Παντελή Φεϊζό (κόρνο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ