Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους...

Αποψη από το εργαστήριο συντήρησης γλυπτών
Αποψη από το εργαστήριο συντήρησης γλυπτών
Το Ανοιχτό Μουσείο είναι δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

Στις 20 Απρίλη, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση με θέμα: «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς». Τα μαρμάρινα αγάλματα είχαν αρχικά λευκό χρώμα. Ηταν πολύχρωμα και συχνά επιχρυσωμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ρώτησαν τον Πραξιτέλη ποια γλυπτά του θεωρεί τα καλύτερα εκείνος απάντησε: Αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας.

Δυστυχώς, ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Εχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που, αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με power point, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης, συγκεκριμένα στο εργαστήριο συντήρησης γλυπτών.

Για την παρακολούθηση απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Εναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και το έκθεμα του μήνα, που το κεντρικό του θέμα είναι το θαλασσινό ταξίδι, το οποίο είναι αφιερωμένο στις «Οδύσσειες» των ανθρώπων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Απεικονίσεις πλοίων, μυθικές περιπλανήσεις, θαλάσσιοι θεοί αλλά και τέρατα, ήρωες ταξιδευτές, αγαθά, ιδέες και γνώσεις από χώρες μακρινές, θα φωτίσουν τις πολλές πτυχές του ταξιδιού, τις ανατροπές και τη γοητεία του, και βέβαια τη βαθιά σχέση των κατοίκων του Αιγαίου με τη θάλασσα. Για τον μήνα Απρίλη, το έκθεμα του μήνα είναι το ειδώλιο της Σκύλλας, του μυθικού αυτού τέρατος, χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και η προέλευσή του είναι από το Καταφύλλι Καρδίτσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης (2017-05-24 00:00:00.0)
«Πολύχρωμοι θεοί» (2007-01-10 00:00:00.0)
Ενας οραματιστής δημιουργός (2004-06-27 00:00:00.0)
«Απώλεσαν την αυθεντικότητα» (1999-11-30 00:00:00.0)
Πολλά τα μνημεία "θύματα" (1999-09-10 00:00:00.0)
Νέος και μεθοδικός σχεδιασμός (1999-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ