Τρίτη 30 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
«Απώλεσαν την αυθεντικότητα»

 

Λεπτομέρεια μορφής Ηλιου (αυχένας). Δεξιά, δεν ολοκληρώθηκε η επέμβαση και διατηρούνται τα ίχνη του γλύπτη. Αριστερά, η επιφάνεια είναι λειασμένη
Λεπτομέρεια μορφής Ηλιου (αυχένας). Δεξιά, δεν ολοκληρώθηκε η επέμβαση και διατηρούνται τα ίχνη του γλύπτη. Αριστερά, η επιφάνεια είναι λειασμένη
«Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις» λένε και χθες, μία μέρα πριν την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για τη «Συντήρηση του Μαρμάρου» στο Βρετανικό Μουσείο, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε με φωτογραφικό υλικό τις φθορές που υπέστησαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα κατά τις εργασίες καθαρισμού της δεκαετίας του '30. Φθορές,που περιγράφονται αναλυτικά στο πόρισμα της επιτροπής των Ελλήνων επιστημόνων, το οποίο θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του συνεδρίου.

Τριμμένα και λειασμένα Μάρμαρα. Μάρμαρα, που έχουν χάσει την πατίνα και έχουν απολέσει τις λεπτομέρειες της δουλιάς του γλύπτη. Γλυπτά από τα οποία αφαιρέθηκαν ακόμα και τμήματα μαρμάρου για να επιτευχθεί το «επιθυμητό» αποτέλεσμα: Η λευκότητα. Σε ορισμένα, μάλιστα, διακρίνονται και οι χαρακιές των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη την επέμβαση. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, «με την απόξεση, την τριβή και τη λείανση, τα γλυπτά στερήθηκαν για πάντα στοιχεία της αυθεντικότητάς τους, με την απώλεια ενός πλήθους πολύτιμων ιστορικών πληροφοριών που διατηρούσε η επιφάνειά τους πριν από την επέμβαση». Το μέγεθος της αλλοίωσης διακρίνεται καθαρά στα εναέτια γλυπτά, όπου δεν ολοκληρώθηκε η επέμβαση και είναι διακριτή η διαφορά πριν τις εργασίες καθαρισμού.

Η ομάδα των Ελλήνων, που βρίσκεται από σήμερα στο Λονδίνο, αποτελείται από την έφορο Ακρόπολης Ισ. Τριάντη, που θα παρουσιάσει στους συνέδρους το χειρισμό για τον καθαρισμό της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα, ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Σκουλικίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει μεθόδους καθαρισμού και αντιστροφής της γυψοποίησης, ο αρχαιολόγος Α. Μάντης, η χημικός μηχανικός Ε. Παπακωνσταντίνου και η χημικός του Κέντρου Λίθου Κ.Κουζέλη.

Σημειώνεται ότι από πλευράς Βρετανικού Μουσείου δεν υπάρχει αντίστοιχο πόρισμα για την κατάσταση διατήρησης των Μαρμάρων. Υπάρχει, όμως, έκθεση του Ιαν Τζέκινς (επιμελητής Ελληνικών Αρχαιοτήτων), που παρουσιάζει το ιστορικό των επεμβάσεων, ύστερα από έρευνα των αρχείων του Μουσείου. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, αν και οι εργασίες ξεκίνησαν με τις εγκεκριμένες για την εποχή μεθόδους, αργότερα οι εργάτες του λόρδου Ντιβάν χρησιμοποίησαν τρόπους, για τους οποίους δεν ήταν ενήμερο το Βρετανικό Μουσείο.

Το Συνέδριο, που αρχίζει σήμερα, έχει μόνο επιστημονικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τις νομικές πλευρές του θέματος, αφού το κύριο επιχείρημα είναι ότι τα Μάρμαρα είναι κλεμμένα. Ηδη, είναι έτοιμος ο φάκελος που θα δοθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που εξετάζει θέματα παράνομης κατοχής και επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ