ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Καταγγελία κατά των αρχών της Υπερδνειστερίας

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.-

Η ηγεσία του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ) κατηγόρησε τη διοίκηση της Υπερδνειστερίας για προσπάθεια να θέσει εκτός νόμου τις αριστερές και κεντροαριστερές πολιτικές ενώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Στην επίσημη ανακοίνωση της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚΔΜ, αναφέρεται ότι οι αρχές της Υπερδνειστερίας σκοπεύουν να καταργήσουν, ειδικότερα, το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας, το πατριωτικό κίνημα «Η εξουσία στο λαό!» και την κοινωνική οργάνωση «Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας». Οπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο, αυτές οι οργανώσεις κατηγορούνται ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία, καλούσαν τους κατοίκους της Υπερδνειστερίας, που έχουν μολδαβική υπηκοότητα, να ψηφίσουν τους κομμουνιστές. Σύμφωνα με τις αρχές της Υπερδνειστερίας, αυτή η πράξη τους θεωρείται ως «επιβουλή κατά των συνταγματικών βάσεων της Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας». Η ηγεσία του ΚΚΔΜ θεωρεί ότι παρόμοιες πράξεις των αρχών της Υπερδνειστερίας «αντιβαίνουν στις αρχές της δημοκρατίας και δε συντελούν στην ειρηνική και οριστική διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας». Οπως είναι γνωστό, η Υπερδνειστερία, που κατοικείται βασικά από Ρώσους, ήταν περιοχή της ΣΣΔ της Μολδαβίας, η οποία μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και τον πόλεμο του 1992 με τις κεντρικές μολδαβικές αρχές, αυτοανακηρύχτηκε σε Δημοκρατία, που όμως δεν την αναγνωρίζει κανείς. Μεταξύ των στόχων του ΚΚΔΜ, το οποίο κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία, είναι η επίλυση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας και η στενή συνεργασία με τη Ρωσία.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Παρατεταμένη οικονομική ύφεση

Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, η τιμή του δολαρίου ξεπέρασε τα 120 γιεν

Associated Press

Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, η τιμή του δολαρίου ξεπέρασε τα 120 γιεν
ΤΟΚΙΟ.-

Η Ιαπωνία δε διέρχεται απλώς μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης... «Βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής!». Σ' αυτή την προειδοποίηση κατέληξε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Κιίτσι Μιγιαζάουα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής Συμβούλων Επιτροπής Προϋπολογισμού.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε θεμελιωδώς την κατάσταση της εθνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί ένα βιώσιμο μακροοικονομικό μοντέλο για να ανακτήσει κοινωνικο-οικονομική ευρωστία. Είναι αναπόφευκτο... να κάνουμε μία οδυνηρή διάκριση ανάμεσα σε βάρη και οφέλη» υποστήριξε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μιγιαζάουα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις αρκετών βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο Χιρόσι Κουμαγκάι, ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Μιγιαζάουα θα έπρεπε να είχε εκφράσει αυτή την άποψή του περί επικείμενης κατάρρευσης προ της ψήφισης του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. «Τα σχόλια του υπουργού ήταν τουλάχιστον ανεύθυνα και κατόπιν εορτής», είπε δηκτικά ο Κουμαγκάι. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως απώτερος στόχος του Μιγιαζάουα είναι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης... ενώ θα μπορούσε, πριν τη λήψη ενός τέτοιου δραστικού μέτρου, η κυβέρνηση να πάρει μία σειρά άλλων αποφάσεων.

Ο γραμματέας κυβερνητικού συμβουλίου Γιασούο Φουκούντα υπερασπίστηκε τον Μιγιαζάουα, λέγοντας πως ο υπουργός Οικονομικών «απλώς διατύπωνε μία προειδοποίηση αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη κατάσταση της οικονομίας μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια»... Ούτως ή άλλως όμως, η δήλωση του 81χρονου υπουργού Οικονομικών προκάλεσε τη χαμηλότερη ισοτιμία δολαρίου - γιεν εδώ και 19 μήνες. Η ισοτιμία δολαρίου - γιεν κυμαινόταν χτες σε ένα δολάριο προς 119,96 γιεν.

Οσο για τους οικονομικοί αναλυτές; Οι περισσότεροι εξ αυτών ερμήνευσαν την προειδοποίηση Μιγιαζάουα, λέγοντας πως είχε ως στόχο να δοθεί μία «επείγουσα αίσθηση» στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μεγάλου εσωτερικού χρέους και στην περικοπή κεφαλαίων που χορηγεί η κυβέρνηση στις τράπεζες, καθώς χτες, για παράδειγμα, η «Υπηρεσία Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας» ανακοίνωνε πως πρόκειται να χορηγήσει στις περιφερειακές τράπεζες «Κίνκι Οζάκα» και «Χιγκάσι - Νιπόν» μία γενναία «ένεση» 670 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς «πλήρη ένταξη» ο ΙΡΑ

ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ακόμη καταφέρνει με τις ενέργειές του να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στη Βόρεια Ιρλανδία, που παραμένει εκρηκτικό, παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες» του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ΙΡΑ, να «ενταχθεί, εναρμονιστεί και συμμορφωθεί πλήρως» με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Χτες, εκπρόσωποι του ΙΡΑ έκαναν ακόμη ένα βήμα ερχόμενοι σε επαφή με τον Καναδό Τζον ντε Τσαστελέιν, πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για τον Αφοπλισμό, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ΙΡΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Ως δείγμα της δέσμευσής του, και παρά τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η ηγεσία του IRA αποφάσισε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή για τον Αφοπλισμό (IICD)», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του IRA που δόθηκε στους δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ. Οπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διεθνής επιτροπή ενημερώθηκε για τις προθέσεις του ΙΡΑ να εισέλθει σε αυτό που ονομάζεται ευρύτερες διαπραγματεύσεις.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη του ΙΡΑ, με την οποία είχε δηλώσει ότι όρος για την επιτυχία των νέων συνομιλιών για τον αφοπλισμό, είναι η δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να τηρήσει τις αποφάσεις που έλαβε τον περασμένο Μάη για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία του Ολστερ και για μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στην επαρχία, δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση της επαρχίας. Μια βρετανική απάντηση στην κίνηση του IRA είναι η Βρετανία να δεχτεί το κλείσιμο ορισμένων στρατιωτικών βάσεών του στη Βόρεια Ιρλανδία, στα σύνορα με την Ιρλανδική Δημοκρατία, στο Αρμά και στην κομητεία του Τερόν.

Η έναρξη των συνομιλιών έρχεται σε μία θεωρούμενη κρίσιμη στιγμή καθώς προηγήθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για τις μεταρρυθμίσεις, τον αφοπλισμό και την αποστρατιωτικοποίηση. Την ίδια στιγμή, για ακριβώς τον ίδιο λόγο, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας Μπέρτι Αχερν συναντώνται στο Χίλσμπορο με τα πολιτικά κόμματα του Ολστερ σε μια προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΗΠΑ
«Επιδημία» βίας μεταξύ ανηλίκων

ΣΑΝΤΙ.-

Οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα απίστευτο ξέσπασμα βίας ανηλίκων: Τρεις ημέρες μετά το φονικό στο Γυμνάσιο Σαντάνα στη Νότια Καλιφόρνια, συνεχίζουν να ερευνούν μια σειρά από σοβαρά περιστατικά, που προκύπτουν «χωρίς κίνητρο» ή με αμελητέα κίνητρα... Στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, ένας 16χρονος μαθητής έβγαλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα όπλο μέσα στην τάξη και ανάγκασε, διά της απειλής της χρήσης του, τους συμμαθητές του να βγουν από την τάξη. Την Τετάρτη, 14χρονη μαθήτρια στην Πενσυλβάνια πυροβόλησε συμμαθήτριά της μετά από λογομαχία, τραυματίζοντάς την στο δεξί της χέρι. Στο Γυμνάσιο Σαντάνα τη Δευτέρα, η έκρηξη του μαθητή Τσαρλς Αντριου Ουίλιαμς, που άνοιξε πυρ μέσα σε τάξη, είχε αποτέλεσμα δύο νεκρούς και 13 τραυματίες.

Η απίστευτη σειρά περιστατικών παιδικής και εφηβικής θανάσιμης βίας προκαλεί πονοκεφάλους στον υπουργό Παιδείας, Ροντ Πέιτζ: Το θέμα της χρήσης όπλων από ανήλικους, θα παραδεχτεί, «δε λύνεται με ανιχνευτές μετάλλων και αστυνομική επιτήρηση... Πρέπει να προσπαθήσουμε να χειριστούμε τις σχέσεις των παιδιών με αυτά τα ζητήματα».

Η κουλτούρα της βίας που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κοστίζει, όμως, ήδη βαρύ τίμημα...

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκρίθηκε και τυπικά η «εταιρική σχέση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενα τυπικό βήμα στην (υποτιθέμενη) ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο, ωστόσο, επιχειρείται να αξιοποιηθεί πολιτικά, έγινε χθες στις Βρυξέλλες, με την έγκριση, και τυπικά, της «εταιρικής σχέσης» της με την ΕΕ.

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο επιβλέπων τη «διεύρυνση» αξιωματούχος της ΕΕ, κάλεσε την πράξη «χαρτογράφησης του δρόμου για την Τουρκία, ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια για την εισδοχή της» στο ...χριστιανικό κλαμπ, που έλεγε και ο μακαρίτης Τουργκούτ Οζάλ.

Η Τουρκία, παρά την αποδοχή της υποψηφιότητάς της το 1999, βρίσκεται, όσον αφορά την προτεραιότητα, πίσω από 12 χώρες, που ήδη βρίσκονται επί θύραις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτες την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Τουρκία, όπως και οι αλγεινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ακόμη και η φύσει «ανελαστικότητα» του συστήματος του τουρκικού κράτους να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις δίνουν στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών το πρόσχημα, ώστε να κρατούν την Τουρκία «στην πόρτα».

Ο Φερχόιγκεν χθες μίλησε για «δέσμευση (της ΕΕ) για την Τουρκία», τονίζοντας εμφατικά, όμως, ότι «θα βοηθήσουμε, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Το «επόμενο βήμα», σύμφωνα με ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων, είναι η παρουσίαση από πλευράς Αγκυρας του «εθνικού προγράμματος», που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που (υποτίθεται, ξαναλέμε) θα οδηγήσει στην ένταξη. Η παρουσίαση του προγράμματος, υπόσχεται η Αγκυρα, θα γίνει «σύντομα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ