ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το ΝΑΤΟ μοιράζει ρόλους... .
  • Αναθέτει, υπό όρους, επικίνδυνη αποστολή στο Βελιγράδι
  • Καλεί Βελιγράδι και Αλβανούς της Νότιας Σερβίας να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη «διά του διαλόγου και μιας συμφωνίας εκεχειρίας»
  • Οι Αλβανοί αυτονομιστές εγκαταλείπουν (τουλάχιστον...) το χωριό Τανούσεφσκι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μεταβαίνει σήμερα στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Το στρατιωτικό όχημα που χτύπησε σε νάρκη και έγινε η αφορμή

Associated Press

Το στρατιωτικό όχημα που χτύπησε σε νάρκη και έγινε η αφορμή
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Το ΝΑΤΟ έδωσε και τυπικά το «πράσινο φως», προκειμένου να μπορούν πλέον οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις να περιπολούν κατά μήκος των συνόρων Νότιας Σερβίας - ΠΓΔΜ σε μια περιοχή πλάτους περίπου πέντε χιλιομέτρων εντός της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας». Εξέλιξη, αναμενόμενη, που κατά το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα σχολιάστηκε ως αποστολή «σε λίαν επικίνδυνη περιοχή που δείχνει, παράλληλα, την αποτυχημένη αποστολή της "ΚΦΟΡ" στο Κοσσυφοπέδιο».

Το ίδιο 24ωρο αναφέρθηκε πως οι αυτονομιστές Αλβανοί εγκατέλειψαν το χωριό Τανούσεφσκι, που εδώ και μέρες ήταν το πιο θερμό σημείο της κρίσης. Αυτή η εξέλιξη διαδραματίστηκε μετά και από ολονύχτιες ανταλλαγές πυρών που κράτησαν ως χτες τα ξημερώματα, μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ σε φυλάκιο της στρατηγικής ορεινής μεθοριακής περιοχής Κόδρα Πούρα (δίχως απώλειες για τα Σκόπια)... Να πέφτει άραγε -έστω και μόνον για λίγο- το θερμόμετρο της έντασης; Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, αν και οι Αλβανοί αυτονομιστές στον πρώτο γύρο των προσπαθειών τους για την πρόκληση μιας γενικευμένης σύρραξης σε ΠΓΔΜ, Νότια Σερβία και Κοσσυφοπέδιο φαίνεται πως δεν καταγράφονται πλέον στη ΝΑΤΟική λίστα των «ευνοούμενων» ή «κερδισμένων». Ομως, ας μην υποβαθμίζει κανείς το γεγονός πως κατά τη χτεσινή απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες απευθύνθηκε «έκκληση» προς το Βελιγράδι και τους εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας στη Νότια Σερβία «να λάβουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης διά της οδού του διαλόγου και μιας συμφωνίας εκεχειρίας»...

Η απόφαση του ΝΑΤΟ

Σημείο ελέγχου στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και ΠΓΔΜ

Associated Press

Σημείο ελέγχου στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και ΠΓΔΜ
Η επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων Νότιας Σερβίας-ΠΓΔΜ είναι μία από τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε χτες το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο αλλά όχι η μόνον αξιοπρόσεκτη. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν «υπενθυμίζουν» και «διευκρινίζουν»:

-Πρώτον, πως το ΝΑΤΟ καλωσορίζει τη δεδηλωμένη πρόθεση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και των Αλβανών της Νότιας Σερβίας για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης «διά της οδού του διαλόγου και μιας συμφωνίας εκεχειρίας»

-Εξουσιοδοτείται η διοίκηση της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ» να επιτρέψει την ελεγχόμενη και σταδιακή επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη «ζώνη ασφαλείας» και συγκεκριμένα «εντός ενός στενού τομέα κατά μήκος των συνόρων με την ΠΓΔΜ». Οπερ είναι το «πρώτο βήμα μίας ελεγχόμενης και σταδιακής μείωσης της ζώνης ασφαλείας αλλά τα περαιτέρω βήματα θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟικού Συμβουλίου».

-Η «πρόσβαση στον τελικό τομέα που έγινε θέατρο των περισσότερων συγκρούσεων θα εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο σε επόμενο στάδιο».

-Επιβεβαιώνεται η ΝΑΤΟική πρόθεση για κατάργηση της Ζώνης Ασφαλείας μόνον που στο παρόν στάδιο η διοίκηση της «ΚΦΟΡ» θα έχει την ευθύνη για στο έδαφος και τον αέρα υπό τους όρους που καθορίζει η Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία (ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ Κουμάνοβο, Ιούνης '99).

φορτηγά από τη Βουλγαρία με στρατιωτικό υλικό κατευθύνονται στην ΠΓΔΜ

Associated Press

φορτηγά από τη Βουλγαρία με στρατιωτικό υλικό κατευθύνονται στην ΠΓΔΜ
Η «ΚΦΟΡ» καλείται να προσδιορίσει επιπρόσθετα μέτρα για την «ενδυνάμωση της ασφάλειας» κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΠΓΔΜ, ενώ το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει χώρες της περιοχής να λάβουν διμερή και πολυμερή μέτρα βοήθειας προς όφελος των Σκοπίων στους τομείς της.

Το κείμενο της ΝΑΤΟικής ανακοίνωσης κλείνει με τη διαβεβαίωση πως το ΝΑΤΟ «είναι αποφασισμένο να σταματήσει τα εξτρεμιστικά στοιχεία που θέλουν να σπείρουν την αποσταθεροποίηση ή να προχωρήσουν την πολιτική τους ατζέντα διά βίαιων μέσων, είτε αυτά βρίσκονται στη Νότια Σερβία, είτε στην ΠΓΔΜ, είτε στο Κοσσυφοπέδιο».

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές, το βάθος της περιοχής που θα κληθούν να καταλάβουν οι σερβικές δυνάμεις θα καθοριστεί από τον διοικητή της «ΚΦΟΡ», διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς οπλισμό θα φέρουν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις.

Κοστούνιτσα:«Δεχόμαστε την επιστροφή μας στην επικίνδυνη ζώνη»...

Το Βελιγράδι καλωσόρισε την παραπάνω ΝΑΤΟική απόφαση, η οποία ως επί το πλείστον ικανοποιεί μέρος του πακέτου προτάσεων Τσόβιτς, που είχε ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες, προτείνοντας τη συρρίκνωση της λεγόμενης «ζώνης ασφάλειας» κατά μήκος των ορίων της Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, για να αναχαιτίσει τις επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών του UCPMB (Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγισα, Μπουγιάνοβατς)... Ομως, όσο και να επιχαίρει το Βελιγράδι γι' αυτή την εξέλιξη δεν αγνοεί το γεγονός πως του ζητείται να επιστρέψει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή.

«Βεβαίως, αποδεχόμαστε αυτή την προσφορά. Αλλά πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι είναι ένα μόνο μέρος της... ζώνης και ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Αυτό αποτελεί ίσως άλλη μια απόδειξη για το πόσο αναποτελεσματική υπήρξε η "ΚΦΟΡ" όλα αυτά τα χρόνια» σχολίασε ο Κοστούνιτσα λίγα λεπτά μετά την απόφαση. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, η ανάπτυξη των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων να καταστεί δυνατή τον τρέχοντα μήνα, ενώ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στους Λονδρέζικους Τάιμς υποστήριξε πως η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μέλος του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα χρόνια...«γιατί οισχέσεις του Βελιγραδίου με το ΝΑΤΟ εξελίσσονται πολύ γρήγορα».

«Ερημο» λένε το Τανούσεφσκι από τους Αλβανούς αυτονομιστές

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν χτες από τα πρώτα που μετέδωσε την είδηση πως έφυγαν οι δεκάδες ένοπλοι Αλβανοί αντάρτες που επιτίθονταν στο στρατό της ΠΓΔΜ από το μεθοριακό χωριό Τανούσεφσκι. Οσο για την είδηση πως στη συγκεκριμένη περιοχή μετέβησαν δυνάμεις της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ»; Αυτή διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων. Εντούτοις, επιβεβαιώθηκε το γεγονός πως έως χτες τα ξημερώματα μία ομάδα περίπου 50 αυτονομιστών αντάλλασσε πυρά με στρατιώτες της ΠΓΔΜ σε στρατηγικής σημασίας φυλάκιο στο Κόδρα Πούρα. Η συμπλοκή έληξε δίχως απώλειες για την πλευρά των Σκοπίων.

Ωρες, μετά στο μεθοριακό σταθμό «Γκιουέσεβο» της ΠΓΔΜ παραδίδονταν στις τοπικές αρχές τα πρώτα έξι βουλγαρικά φορτηγά με πυρομαχικά και πολεμικό υλικό

Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιώτες μέλη της «ΚΦΟΡ» ανακοίνωσαν πως χτες«καθάρισαν» το κοσσοβάρικο χωριό Μιγιάκ από τους Αλβανούς αυτονομιστές εντοπίζοντας εκεί «το στρατηγείο, τις οπλαποθήκες και πυρομαχικά αυτονομιστών Αλβανών». Τέτοιες επιχειρήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση Αλβανών παραγόντων της περιοχής... Για παράδειγμα, ο Αλβανός δήμαρχος του κοσσοβάρικου χωριού Ντέμπελντε, Χαμντί Χασάνι, κατηγόρησε τους Αμερικανούς της «ΚΦΟΡ» για «αδιάκριτες συλλήψεις, παρενόχληση ντόπιων Αλβανών... συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εγκατέλειψαν το χωριό Τανούσεφσκι της ΠΓΔΜ»..

Συμβούλιο Ασφαλείας: Οχι σε νέα «ζώνη ασφαλείας»...

Η έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ανάλογες του παρελθόντος που είχαν πραγματοποιηθεί με επίκεντρο τις εξελίξεις σε Νότια Σερβία ή ΠΓΔΜ. «Καταδίκασε» τις πράξεις βίας στις περιοχές, καλώντας «πολιτικούς ηγέτες σε Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ να απομονώσουν τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τα επεισόδια». Το σημαντικότερο, όμως, ήταν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δε συναίνεσε στη δημιουργία μίας ακόμη «ουδέτερης ζώνης» (αυτή τη φορά κατά μήκος συνόρων Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ), όπως είχαν προ ημερών προτείνει τα Σκόπια. Πάντως, δεν αποκλείεται αυτό ακριβώς το ζήτημα μεταξύ άλλων να θέσει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σεργκάν Κερίμ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Κερίμ προτού αναχωρήσει δήλωσε χαρακτηριστικά πως... χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουκρανία και η Βουλγαρία θα προθυμοποιηθούν να στείλουν στρατεύματα, αν η δύναμη που ήδη σταθμεύει στο Κόσσοβο (η «ΚΦΟΡ») δε δύναται να περιπολεί σε ολόκληρη την περιοχή.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κυνικά και εμπρηστικά ενάντια στη ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δηκτικός και εμπρηστικός για θέμα διεθνούς γεωπολιτικής ήταν για άλλη μία φορά ο νέος Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να επιστρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στις διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν επί Προεδρίας Κλίντον, ενώ μάλιστα τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή, η πολιτική απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας θα πρέπει πρώτα να αναθεωρηθεί.

Η αφορμή γι' αυτές τις δηλώσεις ήταν οι συνομιλίες που έχουν από την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους με το Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Κιμ ντάε Γιουνγκ, συνομιλίες που όπως αναμενόταν επικεντρώθηκαν στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας, αλλά συμπεριελήφθη το θέμα της στάσης που θα υιοθετήσουν μελλοντικά έναντι της ΛΔ Κορέας σε ό,τι μάλιστα αφορά το αμερικανικό εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD).

«Με διακατέχει σκεπτικισμός όσον αφορά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και κυρίως του Προέδρου της» τόνισε ο Μπους και εξέφρασε «τις αμφιβολίες του για ένα κράτος κρυψίνους, που δεν μπορεί να το εμπιστευτεί κανείς αν θα τιμήσει μία συμφωνία». Ουσιαστικά ο Μπους «φωτογράφισε» τη Λαϊκή Δημοκρατία ως απειλή και δε σταμάτησε εκεί, αφού τόνισε ότι εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ όσον αφορά τις συνομιλίες για το πυραυλικό πρόγραμμα, «οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει επαληθεύσιμους όρους που θα αποκλείσει το "κλέψιμο"»!

Πάντως, οι εν λόγω εμπρηστικές δηλώσεις δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ταυτόσημες δηλώσεις, που προέβλεπαν τη μη ταχεία επιστροφή στις διαβουλεύσεις, έκανε και ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, που παρέστη στις συνομιλίες του Λευκού Οίκου μεταξύ των δύο Προέδρων.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, ο πρώτος Ασιάτης Πρόεδρος που γίνεται δεκτός στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να συνεχιστεί η πολιτική του διαλόγου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, όπως αυτή υλοποιούνταν επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον, και τούτο παρά τις διάχυτες επιφυλάξεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.

Αξίζει να σημειωθεί και επισημανθεί ότι κατά τους τελευταίους μήνες της παραμονής του Κλίντον στο Λευκό Οίκο, έγιναν κρίσιμες διαβουλεύσεις ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας με αντικείμενο τη διακοπή του βορειοκορεατικού προγράμματος παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων. Οι διαβουλεύσεις αποτελματώθηκαν ωστόσο ειδικά στο σημείο των επαληθεύσεων, όπως αποκάλυψε ο πρεσβευτής των Δημοκρατικών, Ουέντι Σέρμαν. Ετσι, κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον σχολίασαν ότι οι ΗΠΑ εμμένουν σε «απόλυτα αξιόπιστες διαδικασίες επαλήθευσης», πριν δεσμευτούν σε διάλογο ουσίας με τη Βόρεια Κορέα.

Οσο για το ακανθώδες θέμα του σχεδιαζόμενου αμερικανικού «συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» (NMD) ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατά την πρώτη εκτίμησή του παρόμοιο σύστημα αντιβαίνει σε διατάξεις της διεθνούς Συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και ότι αυτή η συνθήκη παραμένει ως ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος των «στρατηγικών» ισορροπιών. Εξάλλου, η θέση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης είχε διακηρυχτεί σε επίσημο ανακοινωθέν στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου ΒλαντιμίρΠούτιν στη Σεούλ.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Περιπλέκεται, περαιτέρω, το κουβάρι

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε από την ηγεσία της ΛΔ του Κονγκό, να συμμετάσχει «με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητο» στην έρευνα που διεξάγεται γύρω από τις συνθήκες δολοφονίας του Προέδρου της χώρας Λορέν Καμπίλα αλλά και τη σχετική σύγχυση που ακολούθησε, στο πλαίσιο της οποίας φέρονται να εκτελέστηκαν 11 Λιβανέζοι πολίτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΛΔ του Κονγκό, Μουένζε Κονγκόλο, επιβεβαίωσε, μετά από ημέρες έντονης φημολογίας, ότι οι 11 Λιβανέζοι πολίτες εκτελέστηκαν, χωρίς, όμως, να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτό. Αρκέστηκε να υποθέσει ότι, πιθανώς, είχαν την τύχη πολλών άλλων πολιτών που σκοτώθηκαν από στρατιώτες, χωρίς άνωθεν εντολή, τα λίγα εικοσιτετράωρα χάους που ακολούθησαν τη δολοφονία Καμπίλα.

Ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα, διέταξε την παράταση κατά ένα μήνα της σχετικής έρευνας, αφού η υπόθεση φέρεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά από τη σύλληψη και δύο ανώτερων αξιωματικών του στρατού, του συνταγματάρχη Καπέντ, που φέρεται να σκότωσε το δολοφόνο του Καμπίλα, και του στρατηγού Ναουέγ Γιαβ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποια κατηγορία συνελήφθησαν οι δύο, πρώην, στενοί συνεργάτες του δολοφονημένου Προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΛΔ του Κονγκό ζει πολυπληθέστατη λιβανική κοινότητα, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών διαμαντιών της αφρικανικής χώρας.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά σε οικοτροφείο θηλέων

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Τουλάχιστον τριάντα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες, σε οικοτροφείο της πόλης Τζος της κεντρικής Νιγηρίας. Σύμφωνα με τοπικές νοσοκομειακές πηγές που επικαλούνται ξένα πρακτορεία, ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός πως οι οικότροφες κλειδώνονταν κάθε βράδυ στους κοιτώνες τους για να αποτραπεί η σύναψη σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ των κοριτσιών και αγοριών γειτονικού σχολείου...

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια επίσημης έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς και κήρυξαν στην πόλη 48ωρο πένθος προς τιμήν των νεαρών θυμάτων.

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στα Σκόπια

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και το Γιώργο Χαβατζά, μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 12 Μάρτη τα Σκόπια. Στη διάρκεια παραμονής της στην ΠΓΔΜ, η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας» και άλλων οργανώσεων της χώρας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η έκρυθμη κατάσταση στη γειτονική χώρα, η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και η ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας των κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ