ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Περίγραμμα συρρίκνωσης και διάλυσης

Περιφερειακά Συστήματα Κοινωνικής Φροντίδας, κατά τα πρότυπα του αντι-ΕΣΥ νόμου, προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης

«Αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας» ήταν χτες το σύνθημα έξω από υπουργείο Υγείας
«Αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας» ήταν χτες το σύνθημα έξω από υπουργείο Υγείας
Τη διάλυση και συρρίκνωση του εναπομείναντος δημόσιου Συστήματος Πρόνοιας, κατά τα πρότυπα του αντι - ΕΣΥ νόμου και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) προωθεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, υπό το πρόσχημα της ανάγκης «ανασυγκρότησης» της Πρόνοιας μέσω μιας νέας οργανωτικής δομής.

Ετσι, το υπουργείο Υγείας, μετά την ψήφιση του αντι - κοινωνικού νόμου 2646/98, την υποχρηματοδότηση και το πάγωμα των προσλήψεων που οδήγησε στο μαρασμό μια σειρά υπηρεσίες της πρόνοιας, προχωράει στη δημιουργία Περιφερειακών Συστημάτων Κοινωνικής Φροντίδας (ΠΕΣΥΚΦ), φτιάχνοντας το μηχανισμό παραπέρα διάλυσης των οργανισμών και ιδρυμάτων πρόνοιας.

Τις βασικές αρχές της «νέας οργανωτικής δομής» που προωθείται στην πρόνοια έδωσε στους εργαζόμενους στους φορείς της ο υφυπουργός Πρόνοιας Δ. Θάνος σε συνάντηση που είχαν προχτές.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, την Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα, που αφορά κυρίως στην πρόληψη των προβλημάτων αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού.

Τη Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας ή κλειστής φροντίδας και στη θεραπεία και αποκατάσταση των σωματικών και ψυχικών νόσων ή της αναπηρίας αναλαμβάνουν τα ΠΕΣΥΚΦ.

Την Τριτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα που έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής και κλειστής κοινωνικής φροντίδας υψηλής εξειδίκευσης αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ) και η κεντρική διοίκηση.

Σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας ιδρύονται ΠΕΣΥΚΦ που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα οποία φροντίζουν για την παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, αλλά και για το συντονισμό σε επίπεδο περιφέρειας όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων. Από την ίδρυση των ΠΕΣΥΚΦ όλες οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων Διοικητικών Συμβουλίων και των προέδρων των νομικών προσώπων αυτών περιέρχονται στα ΠΕΣΥΚΦ, «εκτός από αυτές που ρητά θα εξαιρεθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας». Τα ΠΕΣΥΚΦ διοικούνται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του ΔΣ, ενώ απουσιάζει η εκπροσώπηση των εργαζομένων και ο κοινωνικός έλεγχος.

Με τη συγκρότηση των ΠΕΣΥΚΦ διαμορφώνεται ο μηχανισμός κατάργησης μιας σειράς υπηρεσιών και ιδρυμάτων είτε με άμεσο τρόπο είτε με έμμεσο - μέσα από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων- αφού η διοίκηση των ΠΕΣΥΚΦ «εισηγείται στο υπουργείο Υγείας την ίδρυση νέων μονάδων κοινωνικής φροντίδας, την κατάργηση ή τη συγχώνευσή τους».

Στα πλαίσια της «παντοδυναμίας» των σχεδιαζόμενων ΠΕΣΥΚΦ οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, αφού το ΠΕΣΥΚΦ «αποφασίζει, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, για τις μετατάξεις, τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις του προσωπικού» κατά το δοκούν. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκποίησης της περιουσίας των ιδρυμάτων που περνάει πλέον στα ΠΕΣΥΚΦ, τα οποία «αποφασίζουν για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των μονάδων τους».

Σε κάθε ΠΕΣΥΚΦ συνίσταται ένα επιστημονικό συμβούλιο με τριετή θητεία, το οποίο γνωμοδοτεί και εισηγείται στο ΔΣ και τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΚΦ για θέματα κοινωνικής προστασίας.

Πόροι των ΠΕΣΥΚΦ είναι επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, δωρεές κληροδοτήματα και άλλες παροχές τρίτων, έσοδα από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τις δραστηριότητές τους, έσοδα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, ή άλλων ελληνικών ή διεθνών οργανισμών.

Οι μονάδες παροχής κοινωνικής φροντίδας αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες των ΠΕΣΥΚΦ και διοικούνται από τον διευθυντή και από συμβούλιο διοίκησης (αποτελείται από το διευθυντή της μονάδας κοινωνικής φροντίδας, τον προϊστάμενο της διοικητικής υπηρεσίας και τον προϊστάμενο της επιστημονικής υπηρεσίας). Το συμβούλιο διοίκησης ασκεί τις αρμοδιότητες που του εκχωρούνται (!) με απόφαση του ΔΣ του ΠΕΣΥΚΦ και έχει γνωμοδοτικό ρόλο προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΠΕΣΥΚΦ σε ζητήματα που αφορούν «την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας».

Τέλος, ιδρύονται Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας, στο οποίο συμμετέχουν αυτοδίκαια οι πρόεδροι των ΠΕΣΥΚΦ της χώρας, ενώ στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας συνίσταται το Συμβούλιο Περιφερειακών Συστημάτων Κοινωνικής Φροντίδας, σκοπός του οποίου είναι ο συντονισμός και η εποπτεία της δράσης των ΠΕΣΥΚΦ.

Αγωνιστική απάντηση στα αντικοινωνικά σχέδια

Πορείες των εργαζομένων στην Πρόνοια στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή

Οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια έξω από τη Βουλή με το βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη
Οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια έξω από τη Βουλή με το βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη
Με μαχητική και μαζική πορεία αρχικά στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στη Βουλή διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια την απόφασή τους να προασπιστούν τις υπάρχουσες δομές πρόνοιας, αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα απ' τη νέα επίθεση της κυβέρνησης. Απ' την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση των θεσμικών, αλλά και οικονομικών αιτημάτων τους.

«Η πρόνοια δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κρατική ευθύνη»,«Κάτω τα χέρια απ' τα ταμεία, το κράτος να πληρώσει για πρόνοια - υγεία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» και του ΠΙΚΠΑ καθώς πορεύονταν στο υπουργείο Υγείας. Στο υπουργείο οι εργαζόμενοι με νέα συνθήματα δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, που συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα: «Αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας», «Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε».

Στη συνέχεια πενταμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μ. Μπελδέκου, η οποία δήλωσε ότι ταυτίζεται με όσα διαμήνυσε στους εργαζόμενους ο υφυπουργός Πρόνοιας Δ. Θάνος στη συνάντηση που είχαν προχτές και απέφυγε να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Το υπουργείο επιλέγει να προχωρήσει σε ένα νέο σχεδιασμό, δίνοντας κάποιες βασικές αρχές που αλλάζουν το χαρακτήρα ακόμα και αυτού του αντι-κοινωνικού νόμου 2646/98», υπογράμμισε στο «Ρ» η Δήμητρα Γυφτοπούλου, εργαζόμενη στον ΕΟΠ, αναφερόμενη στις βασικές αρχές της επονομαζόμενης «ανασυγκρότησης» της πρόνοιας, που έδωσε στους εργαζόμενους ο Δ. Θάνος κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης.

Μετά τη νέα άρνηση του υπουργείου Υγείας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε πορεία και συγκέντρωση στη Βουλή. Εκεί, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για τα αιτήματά τους, που περιλαμβάνουν το ξεκαθάρισμα του νομικού πλαισίου για την πρόνοια, το σταμάτημα των αυθαίρετων αποσπάσεων εργαζομένων των φορέων, τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠ και το «Μητέρα» θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 π.μ στην αίθουσα του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ οι εκπρόσωποι και των τριών φορέων θα έχουν νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Πρόνοιας την ερχόμενη Τρίτη 13 του Μάρτη.

«Καρκινώματα» αυταρχισμού στον «Αγιο Σάββα»
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου κατέθεσε προσφυγή κατά των εργαζομένων, το οποίο εκδικάζεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας
  • Πορεία των εργαζομένων στο Πρωτοδικείο, στις 12 το μεσημέρι

Την τακτική «του καρότου και του μαστιγίου» χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και η διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» για να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποκρινόταν ότι κάνει διάλογο με τους εργαζομένους, η διοίκηση του νοσοκομείου κατέθετε προσφυγή κατά του Συλλόγου Εργαζομένων, με την οποία ζητούσε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις!

Την προσφυγή, που κοινοποιήθηκε χτες στους εργαζόμενους, κατέθεσε η διοίκηση του νοσοκομείου το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Χ. Σοφιανό, και συζήτηση σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων, η ικανοποίηση ή όχι των οποίων θα καθόριζε την πορεία των κινητοποιήσεων. Η συνάντηση υπήρξε βεβαίως... άκαρπη.

Κατόπιν αυτών, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του «Αγίου Σάββα» κλήθηκε να απολογηθεί σήμερα στις 12 μ. στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τις κινητοποιήσεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι για τις κινητοποιήσεις δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, αλλά και ότι το νοσοκομείο είναι ευαίσθητη υπηρεσία και με τις κινητοποιήσεις πλήττεται το κοινωνικό σύνολο!

«Το κοινωνικό σύνολο πλήττεται από τις κινητοποιήσεις και όχι όταν υπάρχει στο νοσοκομείο λίστα αναμονής για 800 ασθενείς, που σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να περιμένει για θεραπεία καρκίνου δυο και τρεις, κρίσιμους για την υγεία του, μήνες; Οταν για εξετάσεις όπως η μαστογραφία κλείνονται ραντεβού τώρα για το Σεπτέμβρη, όταν για ακτινοθεραπείες αναγκάζονται οι ασθενείς να περιμένουν δυο και τρεις μήνες;», υπογράμμισε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Π. Κουτσουμπός.

Αντιδρώντας στην αυταρχική και υποκριτική τακτική της διοίκησης του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας, το προσωπικό του «Αγίου Σάββα» πραγματοποιεί σήμερα πορεία προς τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου και θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει, εκφράζοντας την υποστήριξή της, διαπαραταξιακή επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα γενική συνέλευση το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Εως τότε και μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

Διεκδικούν την αύξηση του αντικαρκινικού επιδόματος σε 10% του εισαγωγικού κλιμακίου της ΔΕ κατηγορίας, την αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος, αλλά και την άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ ΑΜΦΙΑΛΗΣ
Εστειλαν την οδοντογιατρό στα... εργαλεία!

Αντί να προμηθεύσουν το υποκατάστημα με τα απαραίτητα υλικά

Η Δ. Μαρουφίδου χτες στο υποκατάστημα στην Αμφιάλη
Η Δ. Μαρουφίδου χτες στο υποκατάστημα στην Αμφιάλη
Η Δήμητρα Μαρουφίδου είναι μόνιμη οδοντογιατρός του ΙΚΑ και απ' το 1982 εργαζόταν στο υποκατάστημα του Ιδρύματος στην Αμφιάλη. Κατάφερνε να συνδυάζει την προσφορά της στους κατοίκους της περιοχής ως οδοντογιατρός και ως μητέρα τεσσάρων παιδιών. Καθημερινά στο ιατρείο του υποκαταστήματος στην Αμφιάλη αντιμετώπιζε μέχρι 15 περιστατικά τη μέρα.

Ομως, όταν στις αρχές του χρόνου ενδιαφέρθηκε και για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής αντιμετώπισε την ψυχρή λογική των προϊσταμένων στα τοπικά υποκαταστήματα με τα εξής λόγια: «Αφού δεν έχεις εργαλεία, να πας κάπου αλλού που έχουν εργαλεία για να δουλέψεις». Ετσι, η Δ. Μαρουφίδου μετατέθηκε για τις «ανάγκες της υπηρεσίας» στο υποκατάστημα στο Κερατσίνι απ' τις 2.3.2001, όπου αντιμετωπίζει το πολύ μέχρι τρία περιστατικά τη μέρα.

Πάνω από 150 κάτοικοι της Αμφιάλης υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν την επαναφορά της οδοντογιατρού και το επέδωσαν στους προϊσταμένους του τοπικού υποκαταστήματος, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Στο πλευρό της Δ. Μαρουφίδου βρίσκεται ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Χτες, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, η Δ. Μαρουφίδου πήγε στο υποκατάστημα στην Αμφιάλη και διαμαρτυρήθηκε για τη μετακίνησή της. «Με αυτόν το τρόπο διεκδικώ τα δικαιώματά μου ως λειτουργός της υγείας, ως μάνα και ως γυναίκα», είπε στο «Ρ» η Δ. Μαρουφίδου.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΤΕΒΕ
Τους περιορισμούς βάζει η κυβέρνηση

Η στέρηση φαρμάκων ή αλλιώς η πληρωμή απ' την τσέπη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ δεν οφείλεται σε οικονομική αδυναμία του Ταμείου, αλλά στην επιλογή της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1975 για τον προληπτικό έλεγχο.

Πρακτικά, η ενεργοποίηση σημαίνει ότι, αν ο άρρωστος πληρώσει τα φάρμακά του και στη συνέχεια μεταβεί στο ΤΕΒΕ θα πάρει το αντίτιμο των δαπανών. Δε θα χρειαστεί δηλαδή αυτόν τον έλεγχο. Αν όμως ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή και υποβληθεί στον ίδιο έλεγχο τότε θα εισπράξει τα χρήματά του μετά από οχτώ τουλάχιστον μήνες!

Τα παραπάνω είναι οι διαπιστώσεις ευρείας σύσκεψης που οργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) και στην οποία πήραν μέρος ο Διοικητής του ΤΕΒΕ Κ. Κόντος και σύμβουλοι του Ταμείου, ο πρόεδρος της ΠΟΣ ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης καθώς και εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Το πρόβλημα δεν οφείλεται σε οικονομική αδυναμία του ΤΕΒΕ να πληρώσει τις οφειλές του προς τα Φαρμακεία.
  • Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την εφαρμογή ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1975.
  • Η επίλυση του προβλήματος θα επέλθει μόνο εάν κυβέρνηση και Ελεγκτικό Συνέδριο κατανοήσουν τι είναι φαρμακευτική δαπάνη και τι ιδιαιτερότητες έχει.
  • Οι φαρμακοποιοί, οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι και η Διοίκηση του Ταμείου θα προασπίσουν και θα διεκδικήσουν την έως και σήμερα πολύ καλή συνεργασία τους.
  • Συμφωνήθηκε να υπογραφεί Συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΦΣΑ και του ΤΕΒΕ που ν' απαντά στις σημερινές ανάγκες των συμβαλλόμενων μερών.

Ο ΦΣΑ καλεί τους φαρμακοποιούς της δύναμής του σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 12.3.2001, για να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα φαρμακεία, αλλά και για τη συνεχή υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, που επιτελείται τα τελευταία χρόνια με τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Στη Θεσσαλονίκη

Εντονα διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης γιατί οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ, θα είναι αναγκασμένοι από την 1η Απριλίου να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται.

«Ζούμε σ' ένα κράτος παραλόγου, όπου ενώ οι κρατήσεις γίνονται κανονικά από τους ασφαλισμένους, οι εργοδότες αποδίδουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και των ιδίων, αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους, οι συντάξεις είναι της πείνας, αλλά και δεν υπάρχει φαρμακευτική κάλυψη όπως αποδεικνύεται», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης ζητεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με αίσθημα δικαιοσύνης και ευθύνης, δίνοντας όχι βραχυπρόθεσμες, αλλά μακροπρόθεσμες λύσεις που θα εγγυώνται την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα ασφάλειας και δικαίου και πάνω απ' όλα την υγεία όλων.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις

Το συντονιστικό φορέων των Δήμων Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Ν.Φιλαδέλφειας, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης προσκαλεί τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Παλιό Δημαρχείο Νέας Ιωνίας (Λεωφόρος Ηρακλείου 268, 3ος όροφος), σε σύσκεψη για την οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης της δωρεάν παροχής υπηρεσιών από το νοσοκομείο «Αγία Ολγα» - που βρίσκεται στην περιοχή τους.

Επίσης, στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για την ανατροπή στην πράξη του αντι-ΕΣΥ νόμου, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

«Η μέχρι τώρα κινητοποίηση των φορέων από κοινού με τους κατοίκους έφερε θετικά αποτελέσματα και έγινε προσωρινή αναστολή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του "Αγία Ολγα" για τις κατηγοριοποιήσεις των κρεβατιών», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό των φορέων.

Το βάρος στο ΙΚΑ

Το ΙΚΑ θα αναλάβει το κόστος πιθανής μετάβασης στο εξωτερικό ενός παιδιού από το Βόλο, που πάσχει από νευροβλάστωμα, όπως και ο μικρός Παναγιώτης από τη Λέσβο.

Την απάντηση αυτή έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε αν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον Κώστα Χάνο, 3,5 χρόνων από το Βόλο που πάσχει από νευροβλάστωμα. Οι γονείς του Κ. Χάνου είχαν ζητήσει να διατεθούν τα χρήματα από τον έρανο για τον Παναγιώτη για το δικό τους παιδί.

Ο Δ. Ρέππας δήλωσε χτες ότι «το ΙΚΑ έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχει αναλάβει να σηκώσει το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η όποια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του παιδιού από το Βόλο».

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει τα χρήματα για το μικρό Παναγιώτη σε κοινωνικά ιδρύματα. Χτες η Εθνική Τράπεζα - στην οποία ανοίχτηκε ο λογαριασμός για το μικρό Παναγιώτη - επανήλθε, με ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας τις ενέργειες που έκανε για την αποδέσμευση των χρημάτων.

Αυτή η πλημμυρίδα των δηλώσεων και των ανακοινώσεων πιστοποιούν ένα και μόνο γεγονός: Την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει το κόστος αυτών των πρωτοβουλιών, δίνοντας την τελευταία - έστω και πειραματική - ελπίδα σε παιδιά που υποφέρουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ