ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σειρά πρωτοβουλιών με το βλέμμα στη «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Σειρά πρωτοβουλιών, επαφών και ταξιδιών, με το βλέμμα στο στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της εγχώριας αστικής τάξης, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ για το επόμενο διάστημα, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, μέχρι το Σεπτέμβρη θα μεταβεί εκ νέου στις ΗΠΑ για νέες επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, σε συνέχεια όσων είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όπως και στη δική του επίσκεψη εκεί ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.

Συναντήσεις όπου πραγματεύονται θέματα όπως η παραπέρα ενίσχυση της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, προς υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο (με τον Π. Καμμένο πρόσφατα να προαναγγέλλει επέκταση της σχετικής σύμβασης για 5 χρόνια), η παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υποστήριξή τους κ.ά.

Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή» ταξίδι στις ΗΠΑ για επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει και ο πρωθυπουργός.

Προηγούμενα, στις 12-16/5, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, θα συνοδεύσει τον Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο, επ' αφορμή συνεδρίου (το «Belt and Road Forum», στις 14-15/5).

Στο μεταξύ, Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς θα έχουν, αύριο και μεθαύριο, επαφές με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Wang Yi και άλλους υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, στο περιθώριο της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» που γίνεται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και σε συνδιοργάνωση με την κινεζική. Στο Φόρουμ συμμετέχουν συνολικά 10 κράτη που εκπροσωπούν σημαντικούς αρχαίους πολιτισμούς: Ελλάδα, Κίνα, Αίγυπτος, Βολιβία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Μεξικό και Περού.

Το Φόρουμ επισήμως ξεκινά Δευτέρα. Αύριο Κυριακή, η μέρα θα αξιοποιηθεί για «Ακαδημαϊκό Συνέδριο» και διμερείς συναντήσεις των Τσίπρα και Κοτζιά με τους ΥΠΕΞ από Κίνα, Ιράν, Ιράκ και Αίγυπτο.

Οπως εξηγούσε χτες ο Ν. Κοτζιάς, «με την Κίνα θα έχουμε κανονική διμερή. Στέλνουν εδώ μεγάλη αντιπροσωπεία, 40 άτομα. Θα εστιάσουμε σε όλα τα μεταξύ μας ανοικτά ζητήματα, οικονομικά, τη συνεργασία μας σε θέματα διεθνούς δικαίου κ.ά.». Εξάλλου, κατά τα πρότυπα του 2016, που είχε ανακηρυχτεί σε έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία, το 2018 θα γίνει το αντίστοιχο μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, με σειρά αφιερωματικές εκδηλώσεις να προετοιμάζονται στις δύο χώρες.

«Πολυδιάστατη πολιτική» για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το Φόρουμ, όπως διαχέεται από την κυβέρνηση, «συνιστά μια πρωτοβουλία στο πολιτιστικό πεδίο, μεταξύ των χωρών που είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές». Στην πράξη, και το Φόρουμ σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του στόχου της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για τη διεύρυνση νέων πεδίων επιχειρηματικής συνεργασίας. Αλλωστε, όπως λέγεται από πλευράς κυβέρνησης, το Φόρουμ «αποσκοπεί, μέσω της διαμόρφωσης μιας ευρείας και πολύπλευρης, θετικής ατζέντας κοινών δράσεων των δέκα κρατών, να αναγάγει τον πολιτισμό σε πηγή ήπιας ισχύος και σε βασικό εργαλείο μίας σύγχρονης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον, στόχος του Φόρουμ είναι η διεθνής πολιτιστική συνεργασία να λειτουργήσει και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης».

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς έλεγε χτες ότι ο Πολιτισμός είναι «και οικονομική δύναμη», ότι «είναι ήπια ισχύς, αλλά και βιομηχανία οικονομική», ότι «έχει πάρα πολλές μορφές από τις οποίες υπεισέρχεται στην οικονομία» κ.ά. Προσέθετε ότι η κυβέρνηση ασκεί «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήπιας ισχύος», θέλοντας υποτίθεται να δείξει ότι «δεν χρειάζεται μόνο οικονομική ή στρατιωτική ισχύς για να προωθήσεις απόψεις σου».

Αλλα σχήματα

Σε ό,τι αφορά άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και κινήσεις, ο υπουργός απαρίθμησε τα 3μερή και 4μερή σχήματα διακρατικής συνεργασίας όπου συμμετέχει η κυβέρνηση, περιφερειακές συνόδους όπως αυτή για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, ή τη λεγόμενη Διάσκεψη της Ρόδου όπου μετέχουν ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη και που η επόμενη σύνοδός της θα γίνει στο νησί στις 22-23/5.

«Αυτές οι συνεργασίες αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασίας και ασφάλειας», συγκρότησης και «οικονομικών δικτύων», όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, «σε μεταφορές, εμπορικές σχέσεις». Ολα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με έμφαση στην Ενέργεια και τη διαμετακόμιση, δυο κλάδους που η κυβέρνηση ιεραρχεί στην επιχείρηση ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των τέτοιων δικτύων συνεργασίας ενέταξε και το προαναφερόμενο «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών».

Τέλος, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις και σχέδια για ενίσχυση των επαφών με τη λεγόμενη «Μαύρη Αφρική», δηλαδή όχι μόνο τις βόρειες, αραβικές χώρες της ηπείρου - ζώνη όπου προωθούν θέσεις τους ευρωενωσιακά μονοπώλια, ενώ η ΕΕ παρατάσσει εκεί και στρατιωτικές δυνάμεις της με διάφορα προσχήματα (εμφύλιες συρράξεις, παροχή εκπαίδευσης κ.λπ.), ενώ «τρέχουν» και οι Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές, π.χ. τον Ιούλη θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι ΜΔΕ Ελλάδας - Σερβίας.

  • Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ με τον Κουβανό ομόλογό του, Bruno Eduardo Rodriguez Parrilla, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΑΥΤΕΣ
Για εκπαίδευση στη Σούδα

Τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης αξιοποίησαν προς εκπαίδευσή τους ναύτες του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Ross», που ελλιμενίστηκε πρόσφατα στην παρακείμενη αμερικανική βάση, αφού προηγούμενα, μαζί με το έτερο αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter», είχαν εξαπολύσει πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας.

Συγκεκριμένα, ναύτες του «Ross» μετέβησαν την Πέμπτη στο ΚΕΝΑΠ και εκτέλεσαν σενάριο άσκησης επί του πλοίου «Αρης», που είναι αραγμένο εκεί, λειτουργώντας ως στίβος μάχης για τους εκπαιδευόμενους.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ». Ο δε νυν διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM), Βρετανός αντιναύαρχος Κ. Τζόνστοουν, το χαρακτήρισε πρόσφατα «απαραίτητο προορισμό» («a «go-to» place») «για την παροχή κορυφαίας εκπαίδευσης σε ομάδες επιβίβασης και σε ειδικούς σε επιχειρήσεις αποτροπής».

Δείγμα κι αυτό των ποικίλων υπηρεσιών που παρέχει η κυβέρνηση στον ευρωατλαντικό άξονα, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Προΐσταται ΝΑΤΟικών περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» και άλλα ΝΑΤΟικά πλοία στο τουρκικό λιμάνι του Ακσάζ
Η φρεγάτα «Σαλαμίς» και άλλα ΝΑΤΟικά πλοία στο τουρκικό λιμάνι του Ακσάζ
Συνεχίζει η φρεγάτα «Σαλαμίς» τις περιπολίες της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «SEA GUARDIAΝ». Μάλιστα, τακτικός διοικητής αυτής της φάσης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης (περιπολίες στο διάστημα 14-30/4) είναι ο διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-2), ο οποίος επιβαίνει στη «Σαλαμίς» και έχει υπό τη διοίκησή του - επικουρούμενος από πολυεθνικό επιτελείο - φρεγάτες, υποβρύχια και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία. Τα πλοία προηγουμένως συγκεντρώθηκαν και απέπλευσαν, για να αναπτυχθούν στη ζώνη περιπολιών, από την τουρκική βάση του Ακσάζ κοντά στη Σμύρνη.

Στη «Σαλαμίς» επιβαίνει και ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, όλα ως απόδειξη της διαθεσιμότητας της κυβέρνησης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και έργο στην υλοποίηση επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΠΝ, θυμίζουμε, μετείχε με μέσα και προσωπικό και στις προηγούμενες 2 φάσεις της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, που επισήμως συνιστά «επιχείρηση θαλάσσιας Ασφάλειας» και διαδέχτηκε την επιχείρηση «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «ACTIVE ENDEAVOUR».

«Με την εν λόγω συμμετοχή, το ΠΝ συμβάλλει στη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη θαλάσσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος της Κεντρικής/Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΝ, παραπέμποντας στα συμφέροντα (έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, διαύλων κ.ά.) της ντόπιας αστικής τάξης στη θαλάσσια ζώνη από Ιόνιο μέχρι Κύπρο και την απόφασή της να τα προασπιστεί και με τις Ενοπλες Δυνάμεις κόντρα σε άλλα κεφάλαια. Στην ίδια δηλαδή ζώνη, που συγκεντρώνονται τους τελευταίους μήνες πολεμικά μέσα, πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, από σημαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, με επίδικο τον ενεργειακό πλούτο και τον «γεωστρατηγικό» έλεγχο σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ