Σάββατο 22 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σειρά πρωτοβουλιών με το βλέμμα στη «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Σειρά πρωτοβουλιών, επαφών και ταξιδιών, με το βλέμμα στο στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της εγχώριας αστικής τάξης, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ για το επόμενο διάστημα, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, μέχρι το Σεπτέμβρη θα μεταβεί εκ νέου στις ΗΠΑ για νέες επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, σε συνέχεια όσων είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όπως και στη δική του επίσκεψη εκεί ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.

Συναντήσεις όπου πραγματεύονται θέματα όπως η παραπέρα ενίσχυση της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, προς υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο (με τον Π. Καμμένο πρόσφατα να προαναγγέλλει επέκταση της σχετικής σύμβασης για 5 χρόνια), η παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υποστήριξή τους κ.ά.

Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή» ταξίδι στις ΗΠΑ για επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει και ο πρωθυπουργός.

Προηγούμενα, στις 12-16/5, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, θα συνοδεύσει τον Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο, επ' αφορμή συνεδρίου (το «Belt and Road Forum», στις 14-15/5).

Στο μεταξύ, Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς θα έχουν, αύριο και μεθαύριο, επαφές με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Wang Yi και άλλους υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, στο περιθώριο της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» που γίνεται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και σε συνδιοργάνωση με την κινεζική. Στο Φόρουμ συμμετέχουν συνολικά 10 κράτη που εκπροσωπούν σημαντικούς αρχαίους πολιτισμούς: Ελλάδα, Κίνα, Αίγυπτος, Βολιβία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Μεξικό και Περού.

Το Φόρουμ επισήμως ξεκινά Δευτέρα. Αύριο Κυριακή, η μέρα θα αξιοποιηθεί για «Ακαδημαϊκό Συνέδριο» και διμερείς συναντήσεις των Τσίπρα και Κοτζιά με τους ΥΠΕΞ από Κίνα, Ιράν, Ιράκ και Αίγυπτο.

Οπως εξηγούσε χτες ο Ν. Κοτζιάς, «με την Κίνα θα έχουμε κανονική διμερή. Στέλνουν εδώ μεγάλη αντιπροσωπεία, 40 άτομα. Θα εστιάσουμε σε όλα τα μεταξύ μας ανοικτά ζητήματα, οικονομικά, τη συνεργασία μας σε θέματα διεθνούς δικαίου κ.ά.». Εξάλλου, κατά τα πρότυπα του 2016, που είχε ανακηρυχτεί σε έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία, το 2018 θα γίνει το αντίστοιχο μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, με σειρά αφιερωματικές εκδηλώσεις να προετοιμάζονται στις δύο χώρες.

«Πολυδιάστατη πολιτική» για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το Φόρουμ, όπως διαχέεται από την κυβέρνηση, «συνιστά μια πρωτοβουλία στο πολιτιστικό πεδίο, μεταξύ των χωρών που είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές». Στην πράξη, και το Φόρουμ σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του στόχου της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για τη διεύρυνση νέων πεδίων επιχειρηματικής συνεργασίας. Αλλωστε, όπως λέγεται από πλευράς κυβέρνησης, το Φόρουμ «αποσκοπεί, μέσω της διαμόρφωσης μιας ευρείας και πολύπλευρης, θετικής ατζέντας κοινών δράσεων των δέκα κρατών, να αναγάγει τον πολιτισμό σε πηγή ήπιας ισχύος και σε βασικό εργαλείο μίας σύγχρονης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον, στόχος του Φόρουμ είναι η διεθνής πολιτιστική συνεργασία να λειτουργήσει και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης».

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς έλεγε χτες ότι ο Πολιτισμός είναι «και οικονομική δύναμη», ότι «είναι ήπια ισχύς, αλλά και βιομηχανία οικονομική», ότι «έχει πάρα πολλές μορφές από τις οποίες υπεισέρχεται στην οικονομία» κ.ά. Προσέθετε ότι η κυβέρνηση ασκεί «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήπιας ισχύος», θέλοντας υποτίθεται να δείξει ότι «δεν χρειάζεται μόνο οικονομική ή στρατιωτική ισχύς για να προωθήσεις απόψεις σου».

Αλλα σχήματα

Σε ό,τι αφορά άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και κινήσεις, ο υπουργός απαρίθμησε τα 3μερή και 4μερή σχήματα διακρατικής συνεργασίας όπου συμμετέχει η κυβέρνηση, περιφερειακές συνόδους όπως αυτή για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, ή τη λεγόμενη Διάσκεψη της Ρόδου όπου μετέχουν ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη και που η επόμενη σύνοδός της θα γίνει στο νησί στις 22-23/5.

«Αυτές οι συνεργασίες αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασίας και ασφάλειας», συγκρότησης και «οικονομικών δικτύων», όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, «σε μεταφορές, εμπορικές σχέσεις». Ολα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με έμφαση στην Ενέργεια και τη διαμετακόμιση, δυο κλάδους που η κυβέρνηση ιεραρχεί στην επιχείρηση ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των τέτοιων δικτύων συνεργασίας ενέταξε και το προαναφερόμενο «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών».

Τέλος, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις και σχέδια για ενίσχυση των επαφών με τη λεγόμενη «Μαύρη Αφρική», δηλαδή όχι μόνο τις βόρειες, αραβικές χώρες της ηπείρου - ζώνη όπου προωθούν θέσεις τους ευρωενωσιακά μονοπώλια, ενώ η ΕΕ παρατάσσει εκεί και στρατιωτικές δυνάμεις της με διάφορα προσχήματα (εμφύλιες συρράξεις, παροχή εκπαίδευσης κ.λπ.), ενώ «τρέχουν» και οι Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές, π.χ. τον Ιούλη θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι ΜΔΕ Ελλάδας - Σερβίας.

  • Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ με τον Κουβανό ομόλογό του, Bruno Eduardo Rodriguez Parrilla, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την ατζέντα και τα προτάγματα του κεφαλαίου στη Νέα Υόρκη (2018-09-25 00:00:00.0)
«Διασυνοριακή συνεργασία» σε ράγες ΝΑΤΟ και κεφαλαίου (2018-05-04 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις επαφές για λογαριασμό του κεφαλαίου (2017-09-21 00:00:00.0)
Συναντήσεις στην Αθήνα για μπίζνες και «σταθερότητα» (2017-04-26 00:00:00.0)
«Συνομιλίες» και «ανταλλάγματα» για μια θέση στις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή (2017-03-14 00:00:00.0)
Για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου σε Πεκίνο και Αμπού Ντάμπι (2015-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ