Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με την ατζέντα και τα προτάγματα του κεφαλαίου στη Νέα Υόρκη

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι Αλ. Τσίπρας - Τ. Ερντογάν

Copyright 2018 The Associated

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι Αλ. Τσίπρας - Τ. Ερντογάν
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, όπου θα πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ σήμερα θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και αργότερα θα μιλήσει στο Concordia. Αύριο Τετάρτη θα έχει συνάντηση με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch όπως και με στελέχη της Morgan Stanley. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ενώ ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει την παρουσία του στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που θα του προσφερθούν για να δώσει ώθηση σε επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, «διαφημίζοντας» την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στο γόνιμο για κέρδη έδαφος που διαμόρφωσαν οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες συνεχίζονται.

Αναμένεται ακόμη να εστιάσει στην «έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στην επιστροφή στην ανάπτυξη» αλλά και «στην προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές». Ακόμα να αναδείξει «τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής», όπως βαφτίζει η κυβέρνηση την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με τα Σκόπια και τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στις οποίες πρωτοστατεί. Επίσης, τα σχήματα οικονομικής αλλά και στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας που προωθεί με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής για την αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων του εγχώριου κεφαλαίου.

Στη συνάντηση με τον Αντ. Γκουτέρες αναμένεται να συζητηθούν εκτενέστερα το Κυπριακό, η συμφωνία με τα Σκόπια και το Προσφυγικό. Με τον Τ. Ερντογάν ο Αλ. Τσίπρας θα συνομιλήσει για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και εν γένει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα «είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια στροφή, να ξαναδώσει ώθηση στην οικονομία της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη», κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα της «πολιτικής βούλησης μιας κυβέρνησης, που δεν έχει καμία σχέση με το διεφθαρμένο status quo ante της πολιτικής και της οικονομίας, που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας».

«Το διατηρούμενο comeback της Ελλάδας είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί, εκτός από την οικονομική ανάκαμψη, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν καίριο γεωπολιτικό ρόλο. Η χώρα μας είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, όπως απέδειξε μόλις πρόσφατα η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», προσθέτει, υπερασπιζόμενος το ρόλο σημαιοφόρου των σχεδιασμών και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του.

Και «άτυπη» συνάντηση για το Κυπριακό

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την Κύπρο, σήμερα θα γίνει άτυπη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, κατά πάσα πιθανότητα στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ελληνα ΥΠΕΞ, κατόπιν συνεννόησης με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ετσι, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Κοτζιάς και Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι, όπου η κάθε εγγυήτρια δύναμη θα εκθέσει μέρος των προθέσεών της επί μιας ανανεωμένης - υποτίθεται - διαδικασίας στο Κυπριακό, ενόψει και της τοποθέτησης του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας.

Κατά τ' άλλα το δικό του πρόγραμμα επαφών «τρέχει» στη Νέα Υόρκη ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς. Την Κυριακή μετείχε σε υπουργικό δείπνο εργασίας με θέματα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ χτες στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ και σε εκδήλωση του Προέδρου Τραμπ «για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών». Για σήμερα προγραμματίζεται να μετάσχει στην εκδήλωση του γγ του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, όπως και στο λεγόμενο Διατλαντικό Δείπνο των υπουργών Εξωτερικών.

Παράλληλα, θα έχει και διμερείς συναντήσεις με ξένους ομολόγους του, μεταξύ άλλων με τους ΥΠΕΞ της Αλβανίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, της Παλαιστίνης, κ.ά., ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η Τετραμερής Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Κροατίας - Ρουμανίας (αύριο, 26/9), αλλά και η Υπουργική Συνάντηση των χωρών - μελών του «Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών» (ACForum), που έχει συσταθεί από κοινού με την Κίνα.

Περαιτέρω, την Πέμπτη 27/9 ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική που διοργανώνεται από τη «δεξαμενή σκέψης» Council on Foreign Relations (CFR). Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ των ΗΕ για το ονοματολογικό, Μ. Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ