ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ
Εδωσε «εξετάσεις» μπροστά στους επιχειρηματίες

Τα βασικά σημεία του προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών

Το πρόγραμμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) για την οικονομία, που βασικά προβλέπει κίνητρα, φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις και δημόσια έργα υποδομών με κρατικό χρήμα, σκιαγράφησε προχτές ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου, των επιχειρήσεων και μάνατζερ στο Βερολίνο.

«Είμαστε μία βιομηχανική χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίων επενδύσεων», παρατήρησε, καθώς εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, της Ερευνας και της οικονομίας διαμαρτύρονται ότι πολύ λίγα ποσά επενδύονται σε υποδομές και Εκπαίδευση. «Επενδύσεις. Στις υποδομές και την κινητικότητα. Στην Εκπαίδευση και την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων», είπε. Για να επιτευχθούν τα έργα υποδομής με κρατικές δαπάνες δισεκατομμυρίων, πρότεινε τη «σοσιαλδημοκρατική συνταγή» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας. Δηλαδή, πιο «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική σε σχέση με αυτή των Χριστιανοδημοκρατών (βλέπε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), ώστε περισσότερο κρατικό χρήμα να κατευθύνεται ποικιλοτρόπως στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι, υποσχέθηκε κρατικές επιχορηγήσεις ως κίνητρο σε επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ψηφιακή εποχή και φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα. Ο Σουλτς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις «για κοινωνική πολιτική» και «μείωση της φορολογίας». Επίσης, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει - αν εκλεγεί καγκελάριος - σε κυβερνητικό συνασπισμό με το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά».

Στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία η Μέρκελ

Σειρά προεκλογικών εμφανίσεων στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχει προγραμματίσει η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Aγκελα Μέρκελ, ενόψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο την ερχόμενη Κυριακή. Μετά την πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών σε δύο κρατίδια - Ζάαρλαντ και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν - το κόμμα δίνει μεγάλο βάρος στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας (12 εκατ. ψηφοφόροι), το αποτέλεσμα του οποίου θεωρείται «προάγγελος» για τις εθνικές εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη.

Επίσης, «κατακεραύνωσε» την τοπική πρωθυπουργό του κρατιδίου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Χανελόρε Κραφτ, για τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς 2016 στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας (σ.σ. μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις από αλλοδαπούς). Για την εσωτερική ασφάλεια είπε: «Δεν είναι δυνατόν το 38% των διαρρήξεων στη Γερμανία να συμβαίνει στη Ρηνανία - Βεστφαλία».

Νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου ΙΝSA δείχνει να μεγαλώνει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) με 35% έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 27%. Στην τρίτη θέση εμφανίζονται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD) με 10%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 7%.

ΗΠΑ
Καταθέσεις για τις σχέσεις Φλιν - Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα μισόλογα και οι «ανησυχίες» χαρακτήρισαν τις καταθέσεις της Σάλι Γέιτς, που διατέλεσε υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από τις 20 έως τις 30 Γενάρη του τρέχοντος έτους, και του πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ, για τις επαφές ή σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο «εκβιασμού» από τη Μόσχα.

Η Γέιτς, καταθέτοντας στην υποεπιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας, υποστήριξε ότι είχε εκφράσει στη νέα κυβέρνηση «σοβαρή ανησυχία» για «το ενδεχόμενο εκβιασμού» του Μ. Φλιν από τους Ρώσους. Ωστόσο δεν έδωσε αξιόλογα στοιχεία για να στηρίξει τις «ανησυχίες» της, αρνούμενη να συζητήσει λεπτομέρειες για την έρευνα σε δημόσια ακρόαση.

Η Γέιτς απομακρύνθηκε από τη θέση της μετά την άρνησή της να υπερασπιστεί το πρώτο προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ,που υποστήριξε ότι δεν ήταν γνώστης πληροφοριών για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ μελών του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει «απόρρητες πληροφορίες». Χαρακτήρισε έγκυρο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», που ανέφερε πως αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν στα τέλη του 2015 «ύποπτες επαφές» μεταξύ συμβούλων του Τραμπ και Ρώσων πρακτόρων.

Τριβές για το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Το ίδιο διάστημα, η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζει τις επαφές στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο προετοιμασιών της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 16 και 17 Μάη και της πιθανής συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Η υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία, που προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, απαρτίζεται από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού Χολούσι Ακαρ, τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, τον ανώτερο σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν. Εχουν γίνει ήδη συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, τον Αμερικανό επιτελάρχη στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, Χέρμπερτ Μακμάστερ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Κυριότερα θέματα στο τραπέζι είναι αυτά που αφορούν τις διμερείς ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, με ζητήματα αιχμής το Κουρδικό, τη φιλοδοξία του τουρκικού στρατού να συμμετάσχει, υπό όρους, στην επιχείρηση για ανακατάληψη της Ράκκα στη Συρία, καθώς και τη στενή στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, των δυνάμεων YPG, που η Αγκυρα κατηγορεί σαν «παρακλάδι του ΡΚΚ και τρομοκρατική οργάνωση», αλλά οι ΗΠΑ το αρνούνται. Μάλιστα, χτες διέρρευσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Κούρδους βαρύτερο οπλισμό. Τριβή στις διμερείς σχέσεις προκαλούν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η συνάντηση των δύο ηγετών δεν είχε επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον ως αργά χτες το απόγευμα, από τον Λευκό Οίκο, προκαλώντας εύλογη νευρικότητα στην Αγκυρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ δημοσίευσε την εκλογή του Αλβανόφωνου στελέχους του κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, στη θέση του νέου προέδρου της Βουλής. Θυμίζουμε ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και τα 3 αλβανικά κόμματα προχώρησαν στην ψήφισή του, προκαλώντας τις αντιδράσεις του εθνικιστικού VMRO και σοβαρά επεισόδια εντός του κοινοβουλίου στις 27 Απρίλη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Τελείωσε η εποχή της βίας και του εξτρεμισμού», είπε χτες στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που διεκδικεί ξανά τον προεδρικό θώκο στις προεδρικές εκλογές της 19ης Μάη. Στο μεταξύ, χτες, ανέβηκε στους 42 ο αριθμός των νεκρών ανθρακωρύχων από την έκρηξη που σημειώθηκε πριν μια βδομάδα σε ορυχείο της βόρειας επαρχίας Γκολεστάν, μετά τον εντοπισμό των σορών άλλων πέντε ατόμων.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο υποψήφιος του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Μουν Τζε-ιν φερόταν να προηγείται με 41,4% στις χτεσινές προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα exit polls. Στη δεύτερη θέση ακολουθούσε ο επίσης συντηρητικός υποψήφιος του κόμματος «Ελευθερία», Χονγκ Τζουν-πιο, με 23,3%. Η ορκωμοσία του Μουν αναμένεται σύντομα, στο φόντο των ραγδαίων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο. Ο νέος ηγέτης φέρεται να τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης «αυτονομίας» της Σεούλ από την Ουάσιγκτον.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διμερείς σχέσεις γεμάτες αντιφάσεις

ΑΓΚΥΡΑ.- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ενδεικτικές της όξυνσης των εύθραυστων ενδοϊμπεριαλιστικών ισορροπιών είναι οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας, που ενώ παραμένουν τεταμένες, δεν αναστέλλονται στο ελάχιστο οι σχεδιασμοί για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας.

Ετσι, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε ότι το Βερολίνο δεν θα δώσει άδεια για προεκλογική εκστρατεία σε περίπτωση δημοψηφίσματος για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία (σήμερα στη Γερμανία ζουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι ψηφοφόροι). Στο μεταξύ, οργή έχουν προκαλέσει στην Αγκυρα γερμανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι γερμανικές αρχές χορήγησαν πολιτικό άσυλο σε πάνω από 400 Τούρκους στρατιωτικούς, διπλωμάτες, δικαστές και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους (μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους). Ανάμεσα σε αυτούς είναι και στρατιωτικοί που ήταν ενταγμένοι σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ στη Γερμανία αλλά η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε, μετά από κατηγορίες ότι ανήκαν στην οργάνωση «Χιζμέτ» του ισλαμιστή επιχειρηματία, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συνάντηση υπουργών στο Βερολίνο

Την ίδια στιγμή ωστόσο, προχτές συναντήθηκαν στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκσί και η Γερμανίδα ομόλογός του Μπριγκίτε Τσίπρις, συζητώντας - σύμφωνα και με τα τουρκικά ΜΜΕ - τρόπους αναζωογόνησης των διμερών επιχειρηματικών δεσμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου, «η Γερμανία, με όγκο συναλλαγών πάνω από 37 δισ. ευρώ και επενδύσεις πάνω από 12 δισ., είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας. Περίπου το 1/4 των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ πραγματοποιείται με τη Γερμανία. Πάνω από 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία». Ο Ζεϊμπεκσί δήλωσε ότι ο όγκος των ετήσιων διμερών εμπορικών συναλλαγών μπορεί να διπλασιαστεί στα 70 δισ. ευρώ, σχολιάζοντας ότι «αυτό δείχνει πόσο μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν». Η Τσίπρις, από την πλευρά της, εξήγησε ότι «το κράτος δικαίου αποτελεί κεντρική προϋπόθεση για τη γερμανική κυβέρνηση και βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται πλαίσιο αξιόπιστων συνθηκών για να παίρνουν αποφάσεις».

Σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ», το επόμενο διάστημα θα επανενεργοποιηθεί ένα γερμανοτουρκικό ενεργειακό Φόρουμ και η Κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Εμπορίου αναμένεται να συνεδριάσει ξανά στα τέλη του χρόνου.

  • Ο εκπρόσωπος Τύπου του σοσιαλδημοκρατικού HDP, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, είπε χτες ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει να προετοιμάζει μια «νέα έκκληση για τη δημοκρατία, που θα αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η χώρα έχει βιώσει μια διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών. Για να στηριχτεί αυτή η εμπειρία, πρέπει να αξιολογηθούν όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν. Αλλά το HDP αποτελεί μέρος της λύσης».
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Νομοσχέδια που «τσεκουρώνουν» τα επιδόματα ανεργίας

Οι άνεργοι στη Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για τουλάχιστον μια δουλειά κάθε βδομάδα, διαφορετικά απειλούνται με διακοπή των παροχών ανεργίας για δυο μήνες. Αυτό προβλέπει νέα νομοθετική πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Απασχόλησης της χώρας. Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που περικόπτει τις κρατικές δαπάνες για τους ανέργους. Ηδη οι άνεργοι στη Φινλανδία ενδέχεται να έχουν κυρώσεις αν αρνηθούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που τους προτείνει το γραφείο απασχόλησης. Στο εξής όμως θα πρέπει να κάνουν 12 αιτήσεις σε 12 βδομάδες για δουλειές που είτε έχουν βρει μόνοι τους, είτε μέσω του Γραφείου Απασχόλησης. Επίσης, το φινλανδικό υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας ετοιμάζει άλλο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι άνεργοι κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο ενεργά ψάχνουν για δουλειά και ανάλογα με το πόσο «τυχεροί» είναι στην εξεύρεση εργασίας. Σε όσους δεν τα καταφέρνουν ή βρίσκουν δουλειά για λιγότερες από 18 ώρες ανά 4 βδομάδες μέσα σε ένα τρίμηνο, θα μειώνεται το επίδομά τους κατά 4,65% κάθε μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ