Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ
Εδωσε «εξετάσεις» μπροστά στους επιχειρηματίες

Τα βασικά σημεία του προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών

Το πρόγραμμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) για την οικονομία, που βασικά προβλέπει κίνητρα, φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις και δημόσια έργα υποδομών με κρατικό χρήμα, σκιαγράφησε προχτές ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου, των επιχειρήσεων και μάνατζερ στο Βερολίνο.

«Είμαστε μία βιομηχανική χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίων επενδύσεων», παρατήρησε, καθώς εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, της Ερευνας και της οικονομίας διαμαρτύρονται ότι πολύ λίγα ποσά επενδύονται σε υποδομές και Εκπαίδευση. «Επενδύσεις. Στις υποδομές και την κινητικότητα. Στην Εκπαίδευση και την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων», είπε. Για να επιτευχθούν τα έργα υποδομής με κρατικές δαπάνες δισεκατομμυρίων, πρότεινε τη «σοσιαλδημοκρατική συνταγή» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας. Δηλαδή, πιο «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική σε σχέση με αυτή των Χριστιανοδημοκρατών (βλέπε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), ώστε περισσότερο κρατικό χρήμα να κατευθύνεται ποικιλοτρόπως στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι, υποσχέθηκε κρατικές επιχορηγήσεις ως κίνητρο σε επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ψηφιακή εποχή και φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα. Ο Σουλτς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις «για κοινωνική πολιτική» και «μείωση της φορολογίας». Επίσης, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει - αν εκλεγεί καγκελάριος - σε κυβερνητικό συνασπισμό με το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά».

Στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία η Μέρκελ

Σειρά προεκλογικών εμφανίσεων στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχει προγραμματίσει η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Aγκελα Μέρκελ, ενόψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο την ερχόμενη Κυριακή. Μετά την πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών σε δύο κρατίδια - Ζάαρλαντ και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν - το κόμμα δίνει μεγάλο βάρος στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας (12 εκατ. ψηφοφόροι), το αποτέλεσμα του οποίου θεωρείται «προάγγελος» για τις εθνικές εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη.

Επίσης, «κατακεραύνωσε» την τοπική πρωθυπουργό του κρατιδίου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Χανελόρε Κραφτ, για τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς 2016 στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας (σ.σ. μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις από αλλοδαπούς). Για την εσωτερική ασφάλεια είπε: «Δεν είναι δυνατόν το 38% των διαρρήξεων στη Γερμανία να συμβαίνει στη Ρηνανία - Βεστφαλία».

Νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου ΙΝSA δείχνει να μεγαλώνει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) με 35% έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 27%. Στην τρίτη θέση εμφανίζονται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD) με 10%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ