Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Περιπλέκεται το κουβάρι των ενδοαστικών διεργασιών

Ο νέος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (δεξιά). Ο τελευταίος είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη νέα ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού (φωτ. αρχείου)
Ο νέος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (δεξιά). Ο τελευταίος είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη νέα ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού (φωτ. αρχείου)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με νέα ορμή εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στη Γαλλία, μετά την ανάδειξη του πρώην στελέχους τραπεζών Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της χώρας και ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 11 Ιούνη (ο α' γύρος).

Το ένα μετά το άλλο, πρωτοκλασάτα στελέχη του μέχρι πρότινος κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti Socialiste - PS) ανακοινώνουν ότι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το νέο εκλογικό σχήμα που ετοιμάζει ο Μακρόν («Η Δημοκρατία εμπρός»!). Χτες, ο πρώην πρωθυπουργός του PS, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι το PS «είναι νεκρό και ανήκει στο παρελθόν».

Από την άλλη μεριά, ο σημερινός Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί (που ανήκει επίσης στο PS) είπε: «Δεν ξέρω αν το PS είναι νεκρό ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναστηθεί... Πρέπει να γίνει μια σημαντική δουλειά επανίδρυσης. Πρέπει να ξανασκεφθούμε τα πάντα, διότι το σοσιαλιστικό λογισμικό, σοσιαλδημοκρατικό του 21ου αιώνα, πρέπει να επανα-εφευρεθεί τώρα».

Διεργασίες προμηνύονται και σε άλλα κόμματα, δεδομένων και των σχεδιασμών που ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζιπέ- που προέρχεται από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους (LR) και είχε διεκδικήσει και το προεδρικό χρίσμα του κόμματος - είπε ότι δεν είναι της λογικής μιας «συστηματικής παρακώλυσης (του νομοθετικού έργου) και μιας μετωπικής αντιπαράθεσης» με μια κυβέρνηση Μακρόν. Εξήγησε ότι πρέπει πάνω απ' όλα «να διασφαλίσουμε ότι η Γαλλία θα πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται (...) Πρέπει να προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον πριν από κάθε άλλο υπολογισμό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Kantar Sofres-OnePoint» που έγινε στις 4-5 Μάη, σχεδόν 1 στους 2 Γάλλους (49 %) επιθυμεί από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να προκύψει «μια άλλη πλειοψηφία (σ.σ. από τη σημερινή) στην Εθνοσυνέλευση» και ο νέος Πρόεδρος να διαθέτει «μια πλειοψηφία για να κυβερνήσει». Αλλη έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά την περασμένη Κυριακή, εμφάνιζε το «Η Δημοκρατία Εμπρός!» να παίρνει 24% - 26%, τους Ρεπουμπλικάνους 22%, το Εθνικό Μέτωπο 21% - 22%, την «Ανυπότακτη Γαλλία» (του Μελανσόν) 13% - 15% και το PS 8% - 9 %.

Την ίδια στιγμή, «φωτιά» παίρνουν οι αναλύσεις για τις νέες «συγκλίσεις» και «αποκλίσεις» που θα πυροδοτήσει μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας η εκλογή Μακρόν, σε ένα φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών εντός ΕΕ. Σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είπε ότι «η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τον εκλεγέντα Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει την ανεργία», αλλά όχι μειώνοντας το εμπορικό της πλεόνασμα.

Πάντως, να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή τους τελευταία συνάντηση που είχε η Μέρκελ με τον απερχόμενο Γάλλο ηγέτη Φρανσουά Ολάντ, συζήτησαν - σύμφωνα με γαλλικά και άλλα ΜΜΕ - μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ελλάδα κ.τ.λ. Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό», η Μέρκελ φέρεται να είπε ότι δεν θα μπορούσαν να «μην τα πουν» για όσα κατάφεραν, αλλά και για τις «προκλήσεις» του μέλλοντος, προσθέτοντας ότι «θα δούμε πού θα ξαναβρεθούμε...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ