Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Καταθέσεις για τις σχέσεις Φλιν - Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα μισόλογα και οι «ανησυχίες» χαρακτήρισαν τις καταθέσεις της Σάλι Γέιτς, που διατέλεσε υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από τις 20 έως τις 30 Γενάρη του τρέχοντος έτους, και του πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ, για τις επαφές ή σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο «εκβιασμού» από τη Μόσχα.

Η Γέιτς, καταθέτοντας στην υποεπιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας, υποστήριξε ότι είχε εκφράσει στη νέα κυβέρνηση «σοβαρή ανησυχία» για «το ενδεχόμενο εκβιασμού» του Μ. Φλιν από τους Ρώσους. Ωστόσο δεν έδωσε αξιόλογα στοιχεία για να στηρίξει τις «ανησυχίες» της, αρνούμενη να συζητήσει λεπτομέρειες για την έρευνα σε δημόσια ακρόαση.

Η Γέιτς απομακρύνθηκε από τη θέση της μετά την άρνησή της να υπερασπιστεί το πρώτο προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ,που υποστήριξε ότι δεν ήταν γνώστης πληροφοριών για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ μελών του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει «απόρρητες πληροφορίες». Χαρακτήρισε έγκυρο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», που ανέφερε πως αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν στα τέλη του 2015 «ύποπτες επαφές» μεταξύ συμβούλων του Τραμπ και Ρώσων πρακτόρων.

Τριβές για το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Το ίδιο διάστημα, η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζει τις επαφές στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο προετοιμασιών της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 16 και 17 Μάη και της πιθανής συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Η υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία, που προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, απαρτίζεται από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού Χολούσι Ακαρ, τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, τον ανώτερο σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν. Εχουν γίνει ήδη συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, τον Αμερικανό επιτελάρχη στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, Χέρμπερτ Μακμάστερ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Κυριότερα θέματα στο τραπέζι είναι αυτά που αφορούν τις διμερείς ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, με ζητήματα αιχμής το Κουρδικό, τη φιλοδοξία του τουρκικού στρατού να συμμετάσχει, υπό όρους, στην επιχείρηση για ανακατάληψη της Ράκκα στη Συρία, καθώς και τη στενή στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, των δυνάμεων YPG, που η Αγκυρα κατηγορεί σαν «παρακλάδι του ΡΚΚ και τρομοκρατική οργάνωση», αλλά οι ΗΠΑ το αρνούνται. Μάλιστα, χτες διέρρευσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Κούρδους βαρύτερο οπλισμό. Τριβή στις διμερείς σχέσεις προκαλούν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η συνάντηση των δύο ηγετών δεν είχε επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον ως αργά χτες το απόγευμα, από τον Λευκό Οίκο, προκαλώντας εύλογη νευρικότητα στην Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ