ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αγκάθι» ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας

Από τη συνάντηση του υπ. Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ (δεξιά)
Από τη συνάντηση του υπ. Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ (δεξιά)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να εξοπλίσει, και με βαριά όπλα, τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF της Συρίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, συναντήθηκε χτες στο Λονδίνο για περίπου 20 λεπτά με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην προστασία της Τουρκίας.

«Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύουν τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέινα Ουάιτ, προσθέτοντας πως οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «καλά και ήρεμα» και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για «ειρήνη σε Συρία και Ιράκ». Πληροφορίες της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ανέφεραν πως ο Μάτις πρόσφερε στον Γιλντιρίμ «στενότερη συνεργασία» στη συλλογή πληροφοριών για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως υπάρχει «ακόμη ευκαιρία για τις ΗΠΑ να συνυπολογίσουν τις ευαισθησίες της Τουρκίας».

Οι τουρκικές αντιδράσεις ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο Λευκό Οίκο (16/5) συνεχίστηκαν και μέσω μερίδας του τουρκικού αστικού Τύπου. Το κεντρικό άρθρο γνώμης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» πήρε τη μορφή ανοιχτής επιστολής στον Πρόεδρο Τραμπ, καλώντας τον να μην υλοποιήσει την απόφαση για βαρύ εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας. Χαρακτήρισε την απόφαση αποτέλεσμα «κακών υπηρεσιών από απομεινάρια της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης», κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι χάραξε πολιτική στη Συρία μην αντιμετωπίζοντας «την αιτία, που είναι το καθεστώς Ασαντ, αλλά το αποτέλεσμα, που είναι το "Ισλαμικό Κράτος"». Επισημαίνει πως «η απώλεια της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης της Τουρκίας, στενού στρατηγικού και ΝΑΤΟικού συμμάχου, θα είναι η αρχή δεινών» και απειλεί με υψηλό τίμημα από «την απώλεια της Τουρκίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «εθνικής ασφάλειας υπέρτατης σημασίας», προειδοποιώντας «σύντομα» με «δράση»...

Το ίδιο 24ωρο, οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» σε ρεπορτάζ για την όξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας σημειώνουν: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, έχασε την πρώτη μεγάλη πολιτική μάχη με την κυβέρνηση Τραμπ, που είναι ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας που οι Τούρκοι θεωρούν εχθρούς. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει μετά... Το να θυμώσει κανείς την Τουρκία διακυβεύει ρήγμα με έναν σημαντικό ΝΑΤΟικό εταίρο που φλερτάρεται από τη Ρωσία και θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτη επίπτωση στη μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και στους πολέμους σε Συρία και Ιράκ».

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η χτεσινή αντίδραση του Ρεντούλ Χαλίλ, υψηλόβαθμου στελέχους των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, που κάλεσε την Τουρκία «να παραμερίσει τους αδικαιολόγητους φόβους» για την οργάνωσή του, διαβεβαιώνοντας πως θα επιδιώξει «σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία»!

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε την έναρξη νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη από τις 16 έως τις 19 του μήνα. Είπε πως η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για τη δημιουργία ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» θα τεθεί στο επίκεντρο διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως είναι «μεταβατική και όχι πρόδρομος διχοτόμησης»...

ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Εξω από το Βελιγράδι δολοφόνε Λεβί!»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με το πέταγμα μιας πάστας στο κεφάλι και το σύνθημα «Εξω από το Βελιγράδι δολοφόνε!», μέλη της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ), της νεολαίας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, υποδέχτηκαν χτες στο Βελιγράδι τον Γαλλο-εβραίο «διανοούμενο» Μπερνάρ Ανρί Λεβί, που έχει υποστηρίξει όλες τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης σε πρώην Γιουγκοσλαβία και Δυτικά Βαλκάνια, Ιράκ, Λιβύη και Συρία.

Μέλος της οργάνωσης ξεδίπλωσε στη συνέχεια πανό που ανέγραφε: «Ο Μπερνάρ Λεβί υποστηρίζει τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους».

Οι Σέρβοι βροντοφώναξαν ότι ο Λεβί είναι ανεπιθύμητος στο Βελιγράδι, γιατί ήταν από τους φανατικούς υποστηρικτές των αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στο Βελιγράδι πριν 18 χρόνια. Ο Λεβί, από τη μεριά του, ψέλλισε στα γαλλικά «Ζήτω η δημοκρατία στη Σερβία» και διέταξε τους σεκιουριτάδες να βγάλουν από την αίθουσα τους νέους κομμουνιστές, που δεν ξέχασαν το βρώμικο ρόλο του «διανοούμενου» και των ομοίων του υπέρ του αιματοκυλίσματος των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά τελικά αποχώρησε ο ίδιος.

Στη Σερβία ο Λεβί βρέθηκε για να παρουσιάσει το βιβλίο «Πεσμεργκά» και την ομώνυμη ταινία του σε κινηματογράφο του Βελιγραδίου, με θέμα τις πολεμικές επιχειρήσεις των Κούρδων έναντι τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «δύσκολο κλίμα» μιλάει ο Αϊντε

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για «δύσκολο κλίμα» που «περιβάλλει τις συνομιλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» μίλησε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, καλώντας όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια «για μείωση της οποιασδήποτε έντασης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις συνομιλίες». Μάλιστα, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αιντε μίλησε για «διεθνή κρίση» που είναι πιθανή, εν μέσω εντάσεων που αφορούν τις γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας ακόμα - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ότι «ίσως να πλησιάζουν πιο δραματικές ώρες».

Οι παραπάνω δηλώσεις Αϊντε έγιναν μετά από χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το απόγευμα οι δυο ηγέτες είχαν νέα μεταξύ τους συνάντηση, που ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.

Από τη δική του μεριά, ο Αϊντε επισήμανε ότι «ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος με αργό ρυθμό, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε επίσης ένα δύσκολο περιβάλλον γύρω από τις συνομιλίες. Αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση στις δυο κοινότητες, αλλά και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή. Και πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Υποστήριξε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι όλοι πολύ «υποστηρικτικοί» (προς τις συνομιλίες) αλλά και πολύ «ανήσυχοι», γιατί υπάρχει κίνδυνος να «πάει χαμένη» η σημαντική δουλειά της τελευταίας διετίας. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το χρόνο. Είναι απόλυτα δυνατό», πρόσθεσε, μιλώντας μάλιστα για «πολύ ενθαρρυντικές συναντήσεις» που είχε με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους τέτοιους «θεσμούς», που εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα υποστηρίξουν «ενεργά» την επίτευξη μιας λύσης, αλλά και θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια μετά τη λύση.

Το πρωί, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αλλάζει το ενεργειακό πρόγραμμά της, προσθέτοντας πως «η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να καταλάβει πως οτιδήποτε γίνεται κατά τη διάρκεια της διερεύνησης είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και αυτά τα οφέλη μπορούν να πολλαπλασιαστούν, αν υπάρξει συμβολή για μια βιώσιμη λύση».

ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Απειλές κατά του Ιράν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, μετά από συναντήσεις που είχε το τελευταίο 48ωρο στο Ισραήλ με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, «φωτογράφισε» τις ηγεσίες Ιράν, Συρίας και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ σαν «απειλές» για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο στρατηγός Ντάνφορντ, που πραγματοποίησε την τρίτη (από την αρχή του χρόνου) επίσκεψη στο Ισραήλ, συζήτησε θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος». «Σαφώς, η μεγάλη ανησυχία είναι η επιρροή του Ιράν στην περιοχή: Οι κακόβουλες δραστηριότητές του στην περιοχή, αυτό που συμβαίνει με το Ιράν σε Ιράκ και σε Συρία», είπε ο Αμερικανός στρατηγός. Αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπέγραψαν προ ημερών στην Αστάνα αξιωματούχοι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη δημιουργία ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη πάρει σχετικές αποφάσεις, «αν και οι Ρώσοι θέλουν οι ΗΠΑ να είναι μέρος αυτής της υπόθεσης».

Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών και Μεταφορών Ισραήλ Κατζ, επιστρέφοντας στο Ισραήλ μετά από επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ, προειδοποίησε επίσης για την αύξηση της επιρροής του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία. Εκανε λόγο για δημιουργία «εδαφικού συνεχούς από το Ιράν μέσω Ιράκ και Συρίας έως τον Λίβανο μέσω Χεζμπολάχ» και πρόσθεσε πως η ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και το Λίβανο «θα αναγκάσει το Ισραήλ να διαθέσει ένα σημαντικό μέρος πόρων για την ενίσχυση της ετοιμότητας στα Υψώματα του Γκολάν και στη Γαλιλαία». Προέτρεψε μάλιστα τις ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε Ιράν και Χεζμπολάχ.

ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Διεργασίες για συνομιλίες σχετικά με το Παλαιστινιακό

ΜΟΣΧΑ - ΡΙΑΝΤ.--

«Δεν είναι δυνατή» η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ «δίχως τη μεσολάβηση της Ρωσίας στην αραβο-ισραηλινή σύρραξη» δήλωσε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ευχαρίστησε τη σταθερή στήριξη της Μόσχας στις θέσεις για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν προσκάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη συνάντηση που θα έχουν στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, και ηγέτες αραβικών και ασιατικών μουσουλμανικών χωρών στις 20 και 21 τρέχοντος μηνός. Στη συνάντηση «Αραβική, Ισλαμική και Αμερικανική συνάντηση κορυφής» στο Ριάντ έχουν επίσης προσκληθεί ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β και ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ