ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αγωνία» ΕΕ - ΗΠΑ για την παλαιστινιακή οικονομία

«Η οικονομική εξαθλίωση τροφοδοτεί την εξέγερση», συμβουλεύουν την ισραηλινή ηγεσία

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να άρει τον αυστηρό αποκλεισμό των Αυτονόμων Εδαφών, με το σκεπτικό ότι η πορεία κατάρρευσης της παλαιστινιακής οικονομίας και η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο παλαιστινιακός λαός «θρέφει την Ιντιφάντα». Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή απηύθυνε νέα έκκληση στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για βοήθεια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων, πλέον, δεν έχουν καμία άλλη ελπίδα επιβίωσης παρά μόνο τη βοήθειά τους.

Σε ένα είδος χαλάρωσης του αποκλεισμού της Ραμάλα προχώρησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, ανοίγοντας τη βόρεια και τη νότια είσοδο της πόλης, αν και όλη η περίμετρός της παραμένει σκαμμένη με τάφρους και αποκλεισμένη με τανκς. Ακόμη, όμως, και αυτή η μικρή διευκόλυνση μετατράπηκε σε απίστευτη ταλαιπωρία, αφού οι στρατιώτες σταματούσαν ένα ένα τα αυτοκίνητα για έλεγχο. Σε αυστηρό αποκλεισμό παρέμενε, χτες, η Ιεριχώ.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού αρκέστηκε να μιλήσει για «σχετική μείωση της βίας» στην περιοχή, αν και αναφέρθηκαν, όπως τόνισε, αρκετά επεισόδια ανταλλαγής πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σύνολο των Αυτονόμων. Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία πως προσπαθεί να «δώσει την εντύπωση ότι χαλαρώνει τον αποκλεισμό, ενώ, ουσιαστικά, τίποτε σημαντικό δεν αλλάζει για τον παλαιστινιακό λαό».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του ηγέτη της Φατάχ, στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τα παλαιστινιακά μέσα, να ήταν και ο στόχος του ελεύθερου σκοπευτή, που, τη Δευτέρα, σκότωσε νεαρό Παλαιστίνιο αστυνομικό, που βρισκόταν δίπλα του. Ο Μπαργκούτι επανέλαβε ότι «όσο εντείνεται ο αποκλεισμός, τόσο θα δυναμώνει η Ιντιφάντα». Προχωρώντας, όμως, περαιτέρω, ο Μπαργκούτι υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει ασφάλεια «δίνοντας ένα κομμάτι ψωμί με μια πιθανή άρση του αποκλεισμού, ασφάλεια θα έχει, όταν θα υπάρξει παλαιστινιακή ανεξαρτησία».

Πιέζουν ΕΕ και ΗΠΑ για την παλαιστινιακή οικονομία

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ και την ανησυχία της για τους κλυδωνισμούς κατάρρευσης της παλαιστινιακής οικονομίας εξέφρασε ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν, ο οποίος περιοδεύει στην περιοχή μαζί με την προεδρεύουσα της ΕΕ, Σουηδέζα υπουργό Εξωτερικών Αννα Λιντ. Ο Πάτεν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, του οποίου την ανησυχία, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παλαιστινιακός λαός από τον αποκλεισμό, συμμερίστηκε πλήρως. Ο Πάτεν δήλωσε ότι θα τονίσει στον Αριέλ Σαρόν, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα χτες, ότι η παράταση του αποκλεισμού «προκαλεί οργή στους Παλαιστινίους που λιμοκτονούν πλέον και αυτό τροφοδοτεί την Ιντιφάντα και επί της ουσίας κανένα σημαντικό αποτέλεσμα δεν έχει για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αποδοχή από την παλαιστινιακή κοινή γνώμη μιας πολιτικής λύσης στο θέμα».

Σε ανάλογες παρατηρήσεις προέβη, πάλι, και η Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, αφού κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να μειώσει τη βία και να ελέγξει τους εξτρεμιστές, κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία «να άρει άμεσα τον οικονομικό αποκλεισμό και να παραδώσει στους Παλαιστινίους τους παρακρατημένους φόρους». Ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, αρκέστηκε να συγκρατήσει το πρώτο σκέλος των αμερικανικών παραινέσεων.

Την ίδια στιγμή, νέα αγωνιώδη έκκληση προς τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, Ριάντ Ζανούν, υπογραμμίζοντας ότι, εξαιτίας του αποκλεισμού, το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού, πλέον, ζει μόνο χάρη στα ανθρωπιστικά προγράμματα. Ο Ζανούν τόνισε ότι από το Σεπτέμβρη δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίοι εμβολιασμοί στα παιδιά, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της καταλληλότητας του νερού, ενώ τα σκουπίδια δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τις αποκλεισμένες πόλεις, με αποτέλεσμα να είναι, πλέον, εμφανής ο κίνδυνος επιδημιών.

Στις διεθνείς πιέσεις, εκ μέρους του Ισραήλ, ανέλαβε να απαντήσει, όπως αναμενόταν, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος επανέλαβε ότι «η ισραηλινή ηγεσία εξετάζει ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης των μαχητών - τρομοκρατών, το οποίο, όμως, δε θα πλήττει τον απλό αθώο παλαιστινιακό λαό και θα μπορεί να ξεχωρίζει τους μεν από τους δε». Εντούτοις, τίποτε πιο συγκεκριμένο δε γνωστοποιήθηκε.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις μεσούσης της πολιτικής κρίσης

Βίαιες ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Βίαιες ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Με το γνώριμό της τρόπο, δηλαδή με δακρυγόνα αλλά και πολύ ξύλο, αντιμετώπισε η αστυνομία τους χιλιάδες φοιτητές που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, αξιώνοντας για άλλη μία φορά την παραίτηση του Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Οι συγκρούσεις και οι οδομαχίες ήταν η αυλαία του τελευταίου κύματος διαδηλώσεων των φοιτητών και ξέσπασαν τη στιγμή που οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αναχαιτίσουν με βία τους διαδηλωτές. Οι φοιτητές, μετά την ένωσή τους με τους 2.000 διαδηλωτές που ξενύχτησαν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου -με στόχο να υποστηρίξουν την έκκληση για επείγουσα σύγκληση της Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης του Λαού (του ανωτέρου νομοθετικού οργάνου της χώρας) που έχει τη δυνατότητα καθαίρεσης του Ουαχίντ- κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Γκολκάρ, που κάποτε ήταν το «πολιτικό όχημα» του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο και τώρα έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων που αξιώνουν την παραίτηση του Ουαχίντ.

Οι ταραχές που ξεσπούν για πολλές αιτίες και, κυρίως, με πολλές αφορμές, στο άστατο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ήταν παρούσες και στις χτεσινές διαδηλώσεις, αν και θα μπορούσαν να εκλείπουν εάν δεν υπήρχε η «παρέμβαση» της αστυνομίας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι φοιτητές ούτε καν «λογομάχησαν» με όσους έπαιρναν μέρος στην αντιδιαδήλωση, που λάμβανε χώρα την ίδια στιγμή λίγα μέτρα πιο πέρα, από υποστηρικτές του προέδρου, που εκτιμάται πως είναι μέλη της μουσουλμανικής οργάνωσης «Ναχντλατούλ Ουλάμα» -που αριθμεί 40 εκατ. μέλη. Οι τελευταίοι ζητούσαν να αποσυρθεί η προειδοποίηση που επιδόθηκε από το Κοινοβούλιο στον Ουαχίντ το Φλεβάρη, πράξη που αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδικασία της καθαίρεσής του.

Ουσιαστικά η βίαιη αντίδραση της αστυνομίας, μάλλον αντανακλά την ανησυχία που ελλοχεύει για τη νέα πολιτική δίνη που ενδέχεται να περιπέσει η χώρα, με αφορμή την τύχη του Ουαχίντ. Οπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης, Αμιέν Ραίς, «τα στελέχη της συμφωνούν για την έκτακτη σύγκλησή της προκειμένου να ανακληθεί η εντολή της πενταετούς θητείας που είχε δώσει στον Ουαχίντ τον Οκτώβριο του 1999». Βέβαια, ο ίδιος ο Ουαχίντ έχει απορρίψει έως σήμερα την οποιαδήποτε ιδέα για παραίτησή του, επιχειρηματολογώντας ότι η χώρα κινδυνεύει με διάσπαση εάν ο ίδιος απομακρυνθεί από την εξουσία, γιατί -όπως διατείνεται- σε παρόμοια περίπτωση τέσσερις επαρχίες του τεράστιου αρχιπελάγους θα επέλεγαν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους.

Πάντως, στα παραλειπόμενα της νέας πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Το χρηματιστήριο κατακρημνιζόταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με τις πληροφορίες ότι ο Ουαχίντ έχει προβλήματα υγείας και η Κεντρική Τράπεζα παρέμβηκε προκειμένου να στηρίξει το κλυδωνιζόμενο εθνικό νόμισμα.

ΗΠΑ - «MOTOROLA»
Νέο κύμα απολύσεων!

ΣΙΚΑΓΟ.-

«Χτυπημένη από το χαμηλό επίπεδο κερδών και την ταυτόχρονη μείωση των πωλήσεων τη στιγμή που η οικονομία τόσο των ΗΠΑ, όσο και το διεθνές περιβάλλον δείχνουν σαφέστατα σημάδια "υπερκόπωσης"», η εταιρία «Motorola Inc.» ανακοίνωσε χτες την περικοπή ακόμη 7.000 θέσεων εργασίας από το τμήμα της κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για την ευρύτερη κίνηση μείωσης προσωπικού από τη στιγμή που η «Motorola Inc.» ανακοίνωνε τον περασμένο Δεκέμβρη το γιγάντιο πρόγραμμά της για περικοπή του κόστους λειτουργίας και τη συνακόλουθη περικοπή θέσεων εργασίας. Οπως διευκρίνισε χτες η εταιρία, οι απολύσεις αυτές θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι, χωρίς όμως να προσδιορίζονται οι επιμέρους τομείς όπου θα λάβουν χώρα οι περικοπές, αλλά τονίζεται ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν τις λειτουργίες των κατασκευαστικών, σχεδιαστικών αλλά και διοικητικών τμημάτων της επιχείρησης σε όλο τον κόσμο.

Η γιγάνταια πολυεθνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας, με έδρα το Σάουσμπουργκ της Πολιτείας Ιλινόις, ήδη στο πέρασμα αυτών των τριών μηνών έχει ανακοινώσει την απόλυση 16.000 εργαζομένων, ενώ μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα απολύσεων «στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρίας προκειμένου να γίνει εκ νέου ανταγωνιστική», η εργατική δύναμη θα μειωθεί συνολικά σε περίπου 133.000, από 156.000 που αριθμούσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη. Υπενθυμίζεται, ότι και δύο χρόνια πριν, το 1998, είχε προχωρήσει σε απολύσεις 20.000 εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ