ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Προετοιμασία» ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής

Στόχος, η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» με γνώμονα τις αποφάσεις της ΕΕ

Για την προετοιμασία των «θέσεων» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Στοκχόλμης συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή οικονομικής πολιτικής. Η γενική κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της περσινής Συνόδου στη Λισαβόνα.

Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, που απέφυγε να αναφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο στα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή σύναξη υπουργών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού η συνάντησή του με τον Σημίτη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Αντικείμενο ήταν και οι πρόσφατες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, καθώς και η εξέλιξη των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ`ΚΠΣ. Ο Παπαντωνίου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση έκανε ειδική μνεία στην «έναρξη της έγκρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων», που θα ολοκληρωθούν, όπως ανέφερε, μέχρι τις αρχές του Απρίλη.

Χαρακτηριστικό για τις προτεραιότητες κυβέρνησης και ΕΕ είναι το γεγονός ότι τα δύο επιχειρησιακά προγράμματα του Γ` ΚΠΣ που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν την ανταγωνιστικότητα (συνολικού κόστους 2,078 τρισ. δρχ.) και τη λεγόμενη «κοινωνία της πληροφορίας» (κόστους 967 δισ. δρχ.)

Κατά τα λοιπά, ο Γ. Παπαντωνίου, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ έκανε λόγο για τη θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Οι βασικές εξελίξεις είναι υπό πολύ αποτελεσματικό έλεγχο» και «παρά την κάμψη της αμερικανικής οικονομίας οι ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως και η ελληνική, θα πετύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους». Σε ερώτηση για την εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ ο Παπαντωνίου απάντησε ότι η «συζήτηση προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα ουσιαστικά θέματα» και χαρακτήρισε «κουτσομπολιά» τις πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος.

ΘΑΣΟΣ - ΣΠΑΡΤΗ
Σήμερα τα αγροτικά συλλαλητήρια

Με πανθασιακό συλλαλητήριο σήμερα στις 5 το απόγευμα στον Πρίνο, οι αγρότες και όλοι οι φορείς και κάτοικοι του νησιού θα απαιτήσουν μέτρα στήριξης της τιμής του λαδιού, καθώς και μέτρα στήριξης για τη φθίνουσα κτηνοτροφία και αλιεία.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή των φορέων του νησιού, μετά την ιδιαίτερη όξυνση που εμφανίζεται στο πρόβλημα διάθεσης του λαδιού, αλλά και στην τιμή. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως πλέον βρίσκονται έρμαια στα χέρια των εμπόρων που αγοράζουν το μόχθο τους έναντι εξευτελιστικής τιμής. Ετσι ενώ το κόστος παραγωγής του λαδιού ξεπερνά τις 1.000 δρχ. στο κιλό, όσοι μπόρεσαν να το πουλήσουν πληρώθηκαν μόλις με 500 δρχ. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του 2000 παραμένει αδιάθετο και οι συνεταιρισμοί εμφανίζονται ανήμποροι να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Με το σημερινό συλλαλητήριο οι Θασίτες διεκδικούν:

  • Να λειτουργήσει άμεσα εθνική παρέμβαση για το λάδι. Τιμή για τον άσο (οξύτητα 1) πάνω από 1.000 δρχ. το κιλό.
  • Να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση 500 δρχ. ανά κιλό στους παραγωγούς για τα ήδη πουλημένα λάδια της φετινής οικονομικής περιόδου.
  • Να καταργηθεί η ποσόστωση στο λάδι, έτσι ώστε να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς, δηλαδή 460 δρχ. και να καταργηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Για την κτηνοτροφία ζητούν:

  • Να επανέλθει το καθεστώς της επιδότησης στις τιμές των ζωοτροφών.
  • Να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο των εισαγόμενων κρεάτων, ώστε να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή.

Τέλος, στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την προστασία για την αλιεία, οι κάτοικοι της Θάσου ζητούν να σταματήσει η πολιτική ιδιωτικοποίησης θαλάσσιων περιοχών και αλιευτικών εκμεταλλεύσεων από ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες «ιχθυοτρόφους».

Στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη θα ακουστεί σήμερα η φωνή διαμαρτυρίας των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας. Στις 11 π.μ. γίνεται αγωνιστικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αίτημα αιχμής την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη του ελαιολάδου.

Το σημερινό συλλαλητήριο γίνεται μετά από απόφαση που πήραν οι εκπρόσωποι των Δήμων Γερονθρών, Θεραπνών, Κροκεών, Οινούντος, Πελλάνας και Σπάρτης, της Κοινότητας Καρυών, της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, των συνεταιρισμών Βορδώνιας, Δαφνίου, Θεολόγου, Κροκεών, Λογγάστρας, Πακίων και Σελλασίας και του Αγροτικού Συλλόγου Δαφνίου. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών της Λακωνίας στην αγωνιστική συγκέντρωση τονίζεται ότι «πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρει άμεσα τα πιο κάτω μέτρα:

  • Να λειτουργήσει άμεσα η κρατική παρέμβαση, με ελάχιστη τιμή για φέτος 1.000 δρχ. το κιλό.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς με βάση την παραγόμενη ποσότητα.
  • Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία λαδιού.

Οι φορείς της Λακωνίας, που διοργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο, ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συντονίσουν τη δράση τους με τις άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
«Κυκλοφορεί» ελεύθερος

Αλλεπάλληλα κρούσματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης

«Βόλτες» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να κάνει ο αφθώδης πυρετός, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα της γύμνιας των ελέγχων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Χτες έγινε γνωστό ότι πριν 12 μέρες εντοπίστηκαν τρία πιθανά κρούσματα αφθώδους πυρετού κοντά στο Παρίσι και πως τα κοπάδια που εντοπίστηκαν τα ύποπτα ζώα σφαγιάστηκαν προληπτικώς. Στην Ιταλία επίσης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πεσκάρα σφάχτηκαν χτες ζώα που εισήχθησαν από τη Γαλλία και έφεραν την υποψία... της προσβολής από αφθώδη πυρετό. Πάντως στην Αγγλία, παρά τα μέτρα αντιμετώπισης που ανακοινώθηκαν, αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα αφθώδους πυρετού. Οι εστίες που εντοπίστηκε η ζωονόσος έφτασαν τις 200 μέσα σε τρεις βδομάδες και έπεται συνέχεια...

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ από την πλευρά της εξακολουθεί να παρακολουθεί εξ αποστάσεως το πρόβλημα και να λαμβάνει αποφάσεις που δε θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα των βόρειων χωρών της ΕΕ. Το μόνο που κάνει για τους τύπους είναι να ανανεώνει ανά 10ήμερο τις ημερομηνίες ισχύς της καραντίνας στην Αγγλία. Στην Ελλάδα βέβαια, με το που εντοπιζόταν κάποιο κρούσμα αφθώδους πυρετού, έπεφτε με μιας πολύμηνη καραντίνα σε ολόκληρες περιοχές ή και σε όλη τη χώρα!

Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετία ανακοίνωσε χτες την απαγόρευση εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης δήλωσε χτες πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα, αφού το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει εισαγωγές... ζώντων ζώων από τις επικίνδυνες χώρες της ΕΕ.

ΠΑΓΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία

Την κάθοδο κοροϊδίας του υφυπουργού Γεωργίας Βαγ. Αργύρη στα Χανιά καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λεγόμενα του υφυπουργού Γεωργίας στη Νομαρχία των Χανίων την περασμένη Πέμπτη διέψευσαν τους υποστηριχτές του επιχειρήματος, δηλαδή τους υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής, που έλεγαν «αφήστε να δούμε τι θα πει και μετά βλέπουμε». Οι αγρότες των Χανίων δεν είδαν τίποτα προς το καλύτερο και άκουσαν λόγια προκλητικής κοροϊδίας. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο υφυπουργός Γεωργίας είπε ανάμεσα σε άλλα: «Διαπίστωσα μια αγωνία και πολλές φορές μια αγανάκτηση. Ο αγρότης, παράγοντας κάποια προϊόντα, βλέπει ότι πολλές φορές δεν μπορεί να τα διαθέτει ή όταν τα διαθέτει δεν έχει τις τιμές εκείνες που θα τον ικανοποιήσουν. Για όλα αυτά προσπαθεί να βρει ενόχους, αλλά ποτέ μέσα σε αυτή την αγανάκτησή του δε βάζει ούτε τον εαυτό του, ούτε τις οργανώσεις του. Σε πολλά ζητήματα υπάρχει ένα έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης».

Με άλλα λόγια ο υφυπουργός Γεωργίας πήγε στα Χανιά για να πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως για ό,τι κακό συμβαίνει φταίνε οι αγρότες που είναι γκρινιάρηδες, άχρηστοι και ανενημέρωτοι! Μόνο όμως που δεν αποφασίζουν οι αγρότες στις Βρυξέλλες και στου Μαξίμου, αλλά τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που χωρίς έλεος χαράζουν μια αντιαγροτική πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών. Και όσοι διαμαρτύρονται για τις ολέθριες επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η πολιτική σε βάρος των αγροτών είναι κατά τον υφυπουργό Γεωργίας και την κυβέρνηση, απροσάρμοστοι... «Γι' αυτό - τονίζεται στην ανακοίνωση της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής - το μόνο μήνυμα που μας στέλνει η επίσκεψη του κ. υφυπουργού και η κυβερνητική πολιτική είναι αγώνας διαρκής και αταλάντευτος μέχρι την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής».

Στον Αρειο Πάγο τα «αγροτοδικεία»

Συνεχίζεται το σίριαλ με τα «αγροτοδικεία». Κυβέρνηση και Αρειος Πάγος φαίνεται πως θέλουν τους αγρότες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς δε δίνεται ένα τέλος στο θέμα με την παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών που... διέπραξαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων από το 1995 μέχρι το 1997.

Ετσι, αύριο συζητείται στην ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από παραπομπή από το Ποινικό Τμήμα, η υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Θα κριθεί, δηλαδή, αν το άρθρο 24 του νόμου 2721/1999 αντίκειται ή όχι με το άρθρο 47 του Συντάγματος. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη η γνωμοδοτική Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε κρίνει παράνομη την παραγραφή των αδικημάτων, που στην ουσία σημαίνει ποινικοποίηση των αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ