ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Παντού συγκεντρώσεις και πορείες

Στο πόδι βρέθηκε χτες το βράδυ ο Μοριάς με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις να διοργανώνονται σε πέντε πρωτεύουσες νομών. Με μεγάλη αγωνιστική διάθεση και παλμό, εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνων των περιοχών τους και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Μαχητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, με πανό και συνθήματα που καταδίκαζαν την πολιτική της κυβέρνησης για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. «Με αγώνες έχει γίνει η Κοινωνική Ασφάλιση», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών με την υπόσχεση πως «αυτό ήταν μόνο η αρχή» και ότι «θα κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Φώτης Κατσικαρώνης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Δυναμικό ήταν και το συλλαλητήριο που έγινε στον Πύργο στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον Γιώργο Ηλιόπουλο, από τη Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο οποίος κάλεσε εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, άνεργους και συνταξιούχους «σε ετοιμότητα και αγωνιστική επαγρύπνηση». Χαιρέτισε και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, που κάλεσε σε συμπαράσταση των αγροτών της Ηλείας οι οποίοι δικάζονται αύριο Παρασκευή στο Εφετείο της Πάτρας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Κόρινθο η συγκέντρωση έγινε στα Περιβολάκια και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Τάκης Αλωνιστιώτης, από την Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στην πλατεία της 23ης Μάρτη στην Καλαμάτα και μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Γιάννης Λυριτζής, ο οποίος υπογράμμισε: «Η σημερινή συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή. Θα τους κάνουμε να χάσουν τον ύπνο τους μέχρι να αποσύρουν όλα τα αντεργατικά σχέδια».

Στην Τρίπολη η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίου Βασιλείου με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Νικολόπουλο, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με τη λογική ότι τίποτα δε γίνεται και ότι, δήθεν, οι αγώνες είναι περιττοί».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αρχισαν δυναμικά και συνεχίζουν

Σε αγωνιστικό κλίμα, με διάθεση για συνεχή παρουσία στους δρόμους, «για να μην κατεδαφιστεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα», διαδήλωσαν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, σε μια σειρά πόλεις και νησιά της Δυτικής Ελλάδας. Κεντρικό αίτημα, η Ενιαία, Δημόσια, Καθολική, Κοινωνική Προστασία.

Ειδικότερα:

Στην πλατεία Κιλκίς, στην Αρτα, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, έμποροι, αγρότες. Μετά τη συγκέντρωση, έγινε πορεία προς την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Μίλησαν οι πρόεδροι του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Αγροτικής Ομοσπονδίας, του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας.

Στα Γιάννενα, στο Παλιό Εργατικό Κέντρο, πολλοί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Μεγάλη η διάθεση του κόσμου να αντιδράσει απέναντι στα μέτρα και να συνεχίσει να βρίσκεται στους δρόμους για να μην περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Στην ομιλία του, ο γραμματέας του ΕΚ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, Π. Γιωτόπουλος, ανάμεσα στ' άλλα, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να κάμψουν το ηθικό τους, να τους διασπάσουν και να τους σπρώξουν στη λογική του εφικτού. Πρόκειται για απάτη, είναι θρασείς και μας κοροϊδεύουν. Ούτε μοιραία, ούτε αναπόφευκτη είναι η κατεδάφιση των δικαιωμάτων μας». Ακολούθησε πορεία με αγωνιστικά συνθήματα, σε θερμό κλίμα, προς τη Νομαρχία.

Στην Κεφαλλονιά, η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Δάσκαλοι, καθηγητές, σωματεία του Εργατικού Κέντρου, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, διαδήλωσαν ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Παραβρέθηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Μαντζουράτος. Μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Π. Αλεξανδρόπουλος. Η πορεία κατευθύνθηκε στη Νομαρχία, όπου κρέμασαν πανό με το σύνθημα «Οχι στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Πολύ καλή συγκέντρωση έγινε και στη Ζάκυνθο. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του νησιού. Προγραμματίζονται και νέες κινητοποιήσεις.


ΚΡΗΤΗ
Συγκεντρώσεις σε τρεις πόλεις

Αγωνιστικές και μαχητικές ήταν και οι τρεις συγκεντρώσεις που έγιναν χτες σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα τα Χανιά με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 8 το βράδυ. Η αγωνία, για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, εκφράστηκε και στις τρεις συγκεντρώσεις.

Στο Ηράκλειο έγινε μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών με κεντρικό ομιλητή τον Μ. Κασαπάκη, από την επιτροπή αγώνα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συντονισμού της δράσης, για να αποκρουστεί η επίθεση που εξαπολύεται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία με συνθήματα στη νομαρχία Ηρακλείου.

Σημαντική συμμετοχή είχε η συγκέντρωση - σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Ρεθύμνου και στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τα σωματεία εργαζόμενων στους δήμους, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, Οικοδόμων, στο ΙΓΜΕ, φαρμακοϋπαλλήλων και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου Α. Ουρανός, ο οποίος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δε θα αποδεχτούν κανέναν νομοσχέδιο και «κοινωνικό διάλογο», που οδηγεί στο ξεπούλημα κατακτήσεων.

Στον Αγιο Νικόλαο δυναμική ήταν η συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων της περιοχής Γ. Πάγκαλος, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη απόκρουσης των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μετά τη συγκέντρωση έγινε εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η ανακοίνωση - κάλεσμα της επιτροπής αγώνα μοιράστηκε χέρι - χέρι και βρήκε τη θερμή ανταπόκριση όλων των κατοίκων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε δυο βδομάδες ο «διάλογος» - απάτη

Στις αρχές Απρίλη τοποθετεί η κυβέρνηση την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, ελπίζοντας να μπορέσει να προχωρήσει στις μεγάλες ανατροπές, στην τελική έφοδο στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση και του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά το τέλος της συνάντησης, ο «κοινωνικός διάλογος» πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές Απρίλη, ενώ θεωρείται σίγουρο πως επανασυζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι θα επιβάλει, όπως και να έχει. Εξάλλου χτες, συνεδρίασε υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και η αρμόδια επιτροπή που θα προετοιμάσει τις θέσεις για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της Στοκχόλμης.

Ο Τ. Γιαννίτσης επανέλαβε χτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι το κείμενο που δημοσίευσε την Κυριακή το «ΒΗΜΑ» ως τμήμα της μελέτης του ξένου οίκου, δεν είναι το πραγματικό. Ωστόσο, το σχετικό κείμενο δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ταξινομεί προτάσεις και θέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από κυβερνητικούς παράγοντες ή τεχνοκράτες, για το πώς πρέπει να αλλάξει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ταυτόχρονα παίρνει υπόψη του την εμπειρία από τις αλλαγές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάλογες εξάλλου είναι και οι κατευθύνσεις της Κομισιόν και προηγούμενων Συνόδων Κορυφής.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα επιχειρηθεί το χτύπημα των ορίων συνταξιοδότησης (στα 65 για όλους), η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του κόστους για τους ασφαλισμένους, το χτύπημα των κατωτέρων ορίων συνταξιοδότησης, του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών κλπ.

ΚΚΕ
Στη μάχη της ενημέρωσης

Σήμερα, Πέμπτη, οι κομματικές οργανώσεις του 4ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» με ομιλητή τον Γιώργο Γεωργόπουλο, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η Αχτίδα Μεσογείων του ΚΚΕ, διοργανώνει, επίσης σήμερα Πέμπτη, στις 6.00 μ.μ., στο δημαρχείο Παλλήνης συζήτηση με θέμα το ασφαλιστικό και ομιλητή το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη.

Το Σάββατο, 17 Μάρτη

Συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 19 Μάρτη

Εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, διοργανώνει η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ στο Ληξούρι, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Συγκέντρωση - συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της, Πατησίων 280.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ