ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Συνδικαλιστές» σε ρόλο προαγωγού

Προκλητικά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, προτείνουν τη σύσταση εταιρίας διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων με τη συμμετοχή των ιδιωτών

Ετοιμα τα «μαχαίρια» για το λιμάνι του Πειραιά
Ετοιμα τα «μαχαίρια» για το λιμάνι του Πειραιά
Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Μια μέρα μόλις πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και ενώ οι εργαζόμενοι στο λιμάνι εκφράζουν την καθολική αντίδρασή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που προωθεί η κυβέρνηση, οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ συνδικαλιστικές ηγεσίες στον Πειραιά προτείνουν να δοθεί για εκμετάλλευση στους ιδιώτες το «φιλέτο» του ΟΛΠ που είναι η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, το ΣΕΜΠΟ.

Το χορό σέρνει ο συνδικαλιστής και στέλεχος του ΣΥΝ Θάνος Βασιλόπουλος, που από καιρό έχει διαρρήξει κάθε σχέση του με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία των μεγάλων αφεντικών. Ενεργώντας σαν ατζέντης των πολυεθνικών και καλυπτόμενος πίσω από την ιδιότητα του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζόμενων στη Ναυτιλία & τον Τουρισμό, προτείνει αυτό ακριβώς που θέλουν κυβέρνηση και πολυεθνικές. Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας για τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ, όπου θα συμμετέχουν σε αυτή με ποσοστό 49% οι χρήστες του ΣΕΜΠΟ, δηλαδή οι ιδιώτες. Φυσικά, η δημιουργία τέτοιας θυγατρικής θα είναι η πόρτα που θα ανοίξει το δρόμο στην εισβολή των πολυεθνικών στο λιμάνι. Με άλλα λόγια προτείνει αυτό ακριβώς που αγωνίζονται να αποτρέψουν οι εργαζόμενοι: την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ! Δε φτάνει όμως μόνο αυτό στον Θ. Βασιλόπουλο. Θέλει να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού από τους ιδιώτες. Ετσι προτείνει την πρόσληψη στον ΟΛΠ των υπαλλήλων των εταιριών χρηστών.

Ιδού τι αναφέρεται σε έγγραφο που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Θ. Βασιλόπουλου, απευθυνόμενο προς τον πρόεδρο του ΟΛΠ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, με κοινοποίηση στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον πρόεδρο του ΕΚΠ, τον πρόεδρο της Ενωσης λιμενεργατών, την ΟΜΥΛΕ και την ΟΙΥΕ.

Αφού σημειώνει πως στην πραγματικότητα επί 40 χρόνια οι υπάλληλοι των εταιριών διαχειρίζονται το ΣΕΜΠΟ, κατηγορώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τους υπαλλήλους του ΟΛΠ τουλάχιστον ως ανεπαρκείς προτείνει: «Την πρόσληψη στον ΟΛΠ των εργαζόμενων υπαλλήλων στις εταιρίες που είναι χρήστες» και προσθέτει: «Ο τρόπος πρόσληψης των εργαζόμενων αυτών στον ΟΛΠ μπορεί να γίνει μέσω μιας θυγατρικής εταιρίας του ΟΛΠ ΑΕ, που θα διαχειρίζεται το ΣΕΜΠΟ και στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει με ποσοστό 51% η ΟΛΠ ΑΕ και με 49% οι υπόλοιποι χρήστες, μην αγνοώντας τους και δίνοντάς τους το δικαίωμα να έχουν λόγο και αυτοί. Ανάλογη τέτοια εμπειρία υπάρχει και από άλλα μεγάλα λιμάνια (π.χ. της Βαρκελώνης).

Με τη δημιουργία εταιρίας που θα διαχειρίζεται το ΣΕΜΠΟ συμφωνεί απόλυτα και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γιάννης Μίχας, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΛΠ και υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στις τελευταίες εκλογές. Για τις απόψεις του αυτές μάλιστα έχει καταγγελθεί όχι μόνο από τους συνδικαλιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και από συνδικαλιστές, μέλη της ΠΑΣΚΕ που εργάζονται στον ΟΛΠ.

Ιδιες με τις προαναφερόμενες θέσεις έχει και η ΔΑΚΕ, ο δε δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΟΛΠ κατ' επανάληψη τις έχει υπερασπίσει στις συνεδριάσεις του οργάνου αυτού.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στους 500.000 οι επίσημοι άνεργοι

Αύξηση του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2000 και μείωση το δεύτερο

Υπό τη «σκιά» της πρόσφατης άρνησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση να προχωρήσει σε εκτίμηση για την πορεία της ανεργίας το 2000, δημοσιοποιήθηκαν χτες τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2000, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο η ανεργία έφτασε στο 12,1% και το δεύτερο στο 11,1%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας το 1999, ήταν 11,9% και 11,7%, ενώ το 1998 ήταν 11,7% και 10,8%. Η ανεργία δηλαδή του πρώτου τριμήνου του 2000 είναι αυξημένη σε σχέση με την ανεργία του πρώτου τριμήνου του 1999. Μειωμένο είναι το ποσοστό ανεργίας του δεύτερου τριμήνου του 2000. Επίσης, αν και εμφανίζεται μείωση της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2000, αποτελεί πάγιο χαρακτηριστικό η μείωση του ποσοστού κατά το δεύτερο τρίμηνο κάθε έτους. Το γεγονός αυτό δε σχολιάζεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αυτό που σχολιάζει το υπουργείο είναι ότι υπήρξε σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2000 και ότι αυξήθηκε η απασχόληση, κατά 49,5 χιλιάδες άτομα. Οπως και να έχει, καθώς βρισκόμαστε κοντά στη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2001, τα ποσοστά αυτά, και στο βαθμό που συνεχιστεί η ανοδική τους τάση, αναμένονται πολύ πιο αυξημένα για το 2001.

Επίσης, ο αριθμός των ανέργων το 2000 προσεγγίζει πάλι τις 500 χιλιάδες, (491.100 για την ακρίβεια), ενώ ιδιαίτερα μεγάλα είναι και τα ποσοστά ανεργίας στην επαρχία. Συγκεκριμένα: Αν. Μακεδονία και Θράκη 8,6%. Κεντρική Μακεδονία 10,7%. Δ. Μακεδονία 14,7%. Ηπειρος 10,6%. Θεσσαλία 12,4%. Ιόνιοι Νήσοι 5%. Δυτ. Ελλάδα 10,1%. Στερεά και Εύβοια 13,6%. Αττική 12,2%. Πελοπόννησος 9,3%. Β. Αιγαίο 7,4%. Ν. Αιγαίο 10,4%. Κρήτη 6,7%.

Να σταματήσει η «ενοικίαση»

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την «ενοικίαση» εργαζομένων της ΔΕΗ

Το ζήτημα της «ενοικίασης» των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Ανώνυμη Εταιρία «Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΣΜΗΕ), φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Τάκη Τσιόγκα, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Με το Ν. 2773/99, δραστηριότητες της ΔΕΗ, όπως το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, μεταβιβάζονται στο ΔΕΣΜΗΕ. Για να μεταφερθεί η τεχνογνωσία, υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο ΑΕ, σύμβαση ενοικίασης προσωπικού, της οποίας η χρονική διάρκεια είναι άγνωστη στους εργαζομένους και η επάνοδός τους αβέβαιη, αφού μετά από την απομάκρυνση της δραστηριότητας δε διασφαλίζονται προσωποπαγείς οργανικές θέσεις. Αντί για μια μόνιμη ρύθμιση που θα εξασφαλίζει εργασιακά το προσωπικό της ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ, είτε προέρχεται από τη ΔΕΗ, είτε προσλαμβάνεται από την αγορά εργασίας, με ενιαίο κανονισμό προσωπικού και μισθολόγιο κατ' ελάχιστο αντίστοιχο με αυτό της ΔΕΗ, με ασφάλιση για όλους στον ΟΑΠ/ΔΕΗ, αντί για κίνητρα για την εθελοντική μετάβαση του προσωπικού από τη μία ΑΕ στην άλλη, η κυβέρνηση προχωράει στη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου, μέσα από τη διάθεση - ενοικίαση εργαζομένων. Η αρχή γίνεται ανάμεσα σε δύο ΑΕ κρατικής ιδιοκτησίας, πλήττονται θεμελιώδεις αρχές του Εργατικού Δικαίου και απορυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις από το καθεστώς των δύο εργοδοτών. Υπονομεύεται η συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση μέσα από το πολλαπλό εργασιακό καθεστώς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η ενοικίαση εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εργοδοτικές προκλήσεις

Προκλητικές απαντήσεις έλαβε χτες το προεδρείο της ΟΤΟΕ από τους εκπροσώπους των Τραπεζών, ακόμα και στο μίζερο και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στη χτεσινή δεύτερη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών όχι απλώς αρνήθηκαν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της ΟΤΟΕ, αλλά επανέλαβαν τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η μέχρι σήμερα συναινετική στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, ήταν αυτή που στην ουσία άνοιξε την πόρτα στους τραπεζίτες να επικαλεστούν «υψηλό κόστος λειτουργίας τραπεζών και μειωμένα κέρδη» για να υποσχεθούν αυξήσεις μόνο κάτω από τα επίπεδα του τιμαρίθμου! Ανάλογο ήταν το επιχείρημα για την απόρριψη των θεσμικών αιτημάτων.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ διεκδικεί: Τον προϋπολογιζόμενο πληθωρισμό (2,5% για το 2001), 1,8% λόγω αναντιστοιχίας που προέκυψε από τον πληθωρισμό του 2000 και των αυξήσεων που είχαν υπογραφεί, συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ, (πανελλαδικά κυμαίνεται στο 2,9%).

Ο Α. Αντύπας, μέλος της ΕΣΑΚ Τραπεζών, μιλώντας στο «Ρ» κατέκρινε τη συμβιβαστική προς την εργοδοτική λογική στάση της πλειοψηφίας και σημείωσε: «Η ΕΣΑΚ είχε προτείνει να διεκδικηθούν αυξήσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και συγκεκριμένα 250.000 δραχμές μισθό για το πρώτο κλιμάκιο και 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς ελαστικότητες, 8 - 3 Δευτέρα έως Παρασκευή».

Η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και προκλητικές τις απαντήσεις των τραπεζιτών.

«ΗΛΙΟΤΕΞ» ΚΙΛΚΙΣ
Στο δρόμο 80 εργαζόμενοι

Σε 80 ομαδικές απολύσεις προχώρησε η κλωστοϋφαντουργία «ΗΛΙΟΤΕΞ» στο Κιλκίς, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ακκα, με το επιχείρημα ότι η εταιρία πρέπει να γίνει πιο αποδοτική, να αυξήσει δηλαδή τα υπερκέρδη της.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) καταγγέλλει την εργοδοσία «για τους εκβιασμούς και τις απολύσεις, καθώς και την κυβερνητική πολιτική που φέρνει αυτά τα αποτελέσματα». Προσθέτει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης αυτά τα αποτελέσματα έχει: υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, ανεργία, φτώχεια, τρομοκρατία για τους εργάτες» και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Επίσης, η ΟΕΚΙΔΕ παρουσιάζει ενδεικτικά, ορισμένα από τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Ακκα: Πωλήσεις 25,1 εκατ. δραχμές ανά εργαζόμενο το 1995. Πωλήσεις 58,9 εκατ. δραχμές ανά εργαζόμενο το 2000. Ζημιές 0,3 δισ. δραχμές το 1995. Κέρδη 1,25 δισ. δραχμές τα προ φόρων το 2000. Και 648 εργαζόμενοι το 1995, 563 εργαζόμενοι σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ