ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάπτυξη της κερδοφορίας σημαίνει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

Το εργατικό «ατύχημα» στον Ασπρόπυργο και οι εξελίξεις στην Ενέργεια στο επίκεντρο περιοδείας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στα ΕΛΠΕ

Με αναφορά στο εργατικό «ατύχημα» στο εργοστάσιο «TOP GAS», που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών εργατών, ξεκινούσε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα ο Κώστας Παπαδάκης, στη χτεσινή του περιοδεία, με την ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους γύρω από τα ζητήματα της ασφάλειας να είναι έκδηλη. Αλλωστε, μόλις πριν δύο χρόνια, είχαν θρηνήσει τέσσερις συναδέλφους τους στη μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος επισήμανε ότι η υπόθεση των μέτρων ασφαλείας στα εργοστάσια πρέπει να αποτελεί πεδίο καθημερινής πάλης για τους εργάτες. Η αιτία των «ατυχημάτων» βρίσκεται στα 12ωρα, στην εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες, στην απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, στις προσλήψεις μέσω εργολαβικών - «δουλεμπορικών» γραφείων και στα ελλιπή μέτρα προστασίας, συμπλήρωσε. Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν γιατί ο «ατσάλινος νόμος» του καπιταλισμού είναι το κυνήγι της κερδοφορίας από τους εργοδότες και αυτό είναι που διαμορφώνει τις συνθήκες για παρόμοια «ατυχήματα».

Αναφερόμενος στα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δεσμεύονται να υλοποιήσουν όλα τα αστικά κόμματα, υπογράμμισε ότι το 4ο μνημόνιο βρίσκεται «καθ' οδόν» από τη Βουλή για να εφαρμοστεί στους τόπους δουλειάς. Κάλεσε, λοιπόν, τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν για να εμποδίσουν την εφαρμογή του, να δείξουν ότι δεν κάνουν άλλο πίσω αλλά περνούν στην αντεπίθεση.

Ο Κ. Παπαδάκης, συζητώντας με τους εργαζόμενους, σχολίασε τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας, που τους απασχολεί άμεσα, αφού η διοίκηση του ομίλου που εργάζονται προχωρά σε συμπράξεις με μεγάλα μονοπώλια, ανοίγοντας νέες «δουλειές», όπως με την EXXON, για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αισθάνονται καμιά σιγουριά από την ισχυροποίηση του εργοδότη τους, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή του την «ισχύ» θα τη δείξει καταρχήν στους ίδιους τους εργαζόμενους. «Οσο πιο ισχυρός είναι ο εργοδότης, τόσο πιο επιθετικός απέναντι στους εργαζόμενους είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τους έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δύο κλάδους με μεγάλη ανάπτυξη, όπου οι εργαζόμενοι δοκιμάζουν άθλιες συνθήκες δουλειάς. Ταυτόχρονα, ο λαός χρυσοπληρώνει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και αδυνατεί να κάνει διακοπές χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν πώς γίνεται σήμερα να συγκεντρώνονται τόσες υποδομές Ενέργειας (αγωγοί κ.λπ.), να υπάρχουν τόσες δυνατότητες εξόρυξης κι όμως ο λαός να μην καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες του, να ακριβοπληρώνει το ρεύμα. Οπως είπε, αυτή η αντίφαση έχει αιτία το ότι η Ενέργεια, όπως και όλος ο πλούτος που παράγεται, είναι στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. Επομένως, αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι να πάρει η εργατική τάξη τον πλούτο στα χέρια της και με την εξουσία της να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Στην Εντατική παραμένουν δύο τραυματίες εργάτες

Στην Εντατική των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Αγιος Σάββας» συνέχισαν να νοσηλεύονται και χτες οι δύο από τους τρεις εργάτες που τραυματίστηκαν στο προχτεσινό σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στην εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου «TOP GAS» στον Ασπρόπυργο. Ο τρίτος τραυματίας εργαζόμενος πήρε χτες εξιτήριο από το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου νοσηλεύτηκε.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το χτεσινό ανακοινωθέν του νοσοκομείου «Αττικόν», ο 33χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου παραμένει διασωληνωμένος, σε «σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση» και φέρει εγκαύματα 3ου βαθμού.

Οι τρεις εργάτες, ηλικίας 33, 40 και 27 ετών, τραυματίστηκαν προχτές, μετά από ανάφλεξη που έγινε κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η τελευταία ειδοποιήθηκε για έκρηξη σε φιάλη τριών λίτρων.

Απαίτηση για πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» και προστασία των εργαζομένων

Στο πλευρό των τραυματιών εργατών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Χτες, συνδικαλιστές από το κλαδικό Συνδικάτο, καθώς και από το Εργατικό Κέντρο Δυτικής Αττικής, έκαναν παρέμβαση στο τοπικό ΚΕΠΕΚ και μόνο ύστερα από τη δική τους επιμονή υπάλληλοί του πήγαν τελικά στο χώρο του ατυχήματος να κάνουν την αυτοψία.

Στο χώρο της εταιρείας, που απασχολεί περίπου 80 εργαζόμενους, χτες δεν γίνονταν εργασίες, ενώ εκεί βρίσκονταν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και πραγματογνώμονες της εισαγγελίας. Οι συνδικαλιστές, αφού ευχήθηκαν γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες, επέμειναν στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, ενώ τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η επιστροφή τους στην εργασία όταν αναρρώσουν.

Με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» συνδικαλιστές από το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας έκαναν χτες εξορμήσεις σε επιχειρήσεις του κλάδου. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το ατύχημα το Συνδικάτο, βρέθηκαν έξω από τις πύλες της «Πετρογκάζ», της «Aegean» και των ΕΛΠΕ, μίλησαν με τους εργάτες, για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας και την ανάγκη να παλέψουν όλοι μαζί για τη λήψη και αυστηρή τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας από τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, χρειάστηκαν να περάσουν 24 ώρες από το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» με τους τρεις τραυματίες για να «δεήσει» το υπουργείο Εργασίας να βγάλει ανακοίνωση... Από την ανακοίνωσή του προκύπτει πως ήδη διαπιστώθηκαν παραβάσεις, καθώς αναφέρεται ότι «η ιδιοκτήτρια εταιρεία TOP GAS έχει ήδη κληθεί να παράσχει εξηγήσεις για τρεις παραβάσεις των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία». Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο υποστηρίζει πως το ΣΕΠΕ «προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια αλλά και να αποδοθούν ευθύνες», όμως χρειάστηκε η παρέμβαση των συνδικαλιστών χτες για να γίνει αυτοψία στον τόπο του «ατυχήματος».

Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου στο Ηράκλειο

Το σημείο του σοβαρού «ατυχήματος»
Το σημείο του σοβαρού «ατυχήματος»
Σοβαρά τραυματίστηκε χτες οικοδόμος στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 40χρονος εργαζόμενος, αλβανικής καταγωγής, τραυματίστηκε στο κεφάλι μετά από πτώση, κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξιο της εταιρείας «Μινωική Τεχνική» στο Ηράκλειο. Ο οικοδόμος διακομίστηκε στο ΠαΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, που βρέθηκε στο εργοτάξιο αλλά και στο νοσοκομείο, καταγγέλλει ότι πρόκειται για το δεύτερο «ατύχημα» που σημειώνεται στο ίδιο έργο μέσα σε λίγες μέρες. Σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 30/5 (11 π.μ. - 3 μ.μ.), στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.

Οπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του προκειμένου το έργο να λειτουργεί με ασφάλεια, «η εργοδοσία, προκειμένου να μη χάσει ούτε λεπτό του ευρώ, προτίμησε να συνεχίσει ακάθεκτη τις εργασίες της και την εντατικοποίηση της δουλειάς ακόμη και Κυριακές, αγνοώντας τις υποδείξεις για λήψη μέτρων ασφάλειας».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να αρνούνται να δουλέψουν χωρίς μέτρα ασφαλείας, να καταγγέλλουν «την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που τυχόν κάνει η εργοδοσία για να επιβάλλει την εργασία με μη ασφαλή τρόπο». Επισημαίνει ακόμα την ευθύνη που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα «έτσι ώστε να μπει επιτέλους ένα φρένο στους εργολάβους, που μπροστά στην αδυσώπητη δίψα τους για κέρδος βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΓΤΚΣ
Αύριο η ημερίδα για την Υγεία και την Ασφάλεια

Ημερίδα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο του Τύπου οργανώνουν αύριο, Κυριακή, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και ο Σπουδαστικός Σύλλογος Σχολής Γραφικών Τεχνών ΤΕΙ Αθήνας, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Λ. Σακκάς, πρόεδρος της Ενωσης, Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός ασφαλείας, Χρ. Παπάζογλου, γιατρός εργασίας. Θα γίνουν, επίσης, παρεμβάσεις από μέλη Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας που λειτουργούν στον κλάδο, καθώς και από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ