Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάπτυξη της κερδοφορίας σημαίνει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

Το εργατικό «ατύχημα» στον Ασπρόπυργο και οι εξελίξεις στην Ενέργεια στο επίκεντρο περιοδείας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στα ΕΛΠΕ

Με αναφορά στο εργατικό «ατύχημα» στο εργοστάσιο «TOP GAS», που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών εργατών, ξεκινούσε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα ο Κώστας Παπαδάκης, στη χτεσινή του περιοδεία, με την ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους γύρω από τα ζητήματα της ασφάλειας να είναι έκδηλη. Αλλωστε, μόλις πριν δύο χρόνια, είχαν θρηνήσει τέσσερις συναδέλφους τους στη μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος επισήμανε ότι η υπόθεση των μέτρων ασφαλείας στα εργοστάσια πρέπει να αποτελεί πεδίο καθημερινής πάλης για τους εργάτες. Η αιτία των «ατυχημάτων» βρίσκεται στα 12ωρα, στην εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες, στην απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, στις προσλήψεις μέσω εργολαβικών - «δουλεμπορικών» γραφείων και στα ελλιπή μέτρα προστασίας, συμπλήρωσε. Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν γιατί ο «ατσάλινος νόμος» του καπιταλισμού είναι το κυνήγι της κερδοφορίας από τους εργοδότες και αυτό είναι που διαμορφώνει τις συνθήκες για παρόμοια «ατυχήματα».

Αναφερόμενος στα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δεσμεύονται να υλοποιήσουν όλα τα αστικά κόμματα, υπογράμμισε ότι το 4ο μνημόνιο βρίσκεται «καθ' οδόν» από τη Βουλή για να εφαρμοστεί στους τόπους δουλειάς. Κάλεσε, λοιπόν, τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν για να εμποδίσουν την εφαρμογή του, να δείξουν ότι δεν κάνουν άλλο πίσω αλλά περνούν στην αντεπίθεση.

Ο Κ. Παπαδάκης, συζητώντας με τους εργαζόμενους, σχολίασε τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας, που τους απασχολεί άμεσα, αφού η διοίκηση του ομίλου που εργάζονται προχωρά σε συμπράξεις με μεγάλα μονοπώλια, ανοίγοντας νέες «δουλειές», όπως με την EXXON, για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αισθάνονται καμιά σιγουριά από την ισχυροποίηση του εργοδότη τους, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή του την «ισχύ» θα τη δείξει καταρχήν στους ίδιους τους εργαζόμενους. «Οσο πιο ισχυρός είναι ο εργοδότης, τόσο πιο επιθετικός απέναντι στους εργαζόμενους είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τους έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δύο κλάδους με μεγάλη ανάπτυξη, όπου οι εργαζόμενοι δοκιμάζουν άθλιες συνθήκες δουλειάς. Ταυτόχρονα, ο λαός χρυσοπληρώνει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και αδυνατεί να κάνει διακοπές χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν πώς γίνεται σήμερα να συγκεντρώνονται τόσες υποδομές Ενέργειας (αγωγοί κ.λπ.), να υπάρχουν τόσες δυνατότητες εξόρυξης κι όμως ο λαός να μην καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες του, να ακριβοπληρώνει το ρεύμα. Οπως είπε, αυτή η αντίφαση έχει αιτία το ότι η Ενέργεια, όπως και όλος ο πλούτος που παράγεται, είναι στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. Επομένως, αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι να πάρει η εργατική τάξη τον πλούτο στα χέρια της και με την εξουσία της να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναφέρει κρίσιμα αιτήματα για την υγεία και την ασφάλεια (2024-05-10 00:00:00.0)
Ερώτηση για την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» (2018-01-19 00:00:00.0)
Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ (2017-09-09 00:00:00.0)
Κυβερνητικό θράσος για τα ΕΛΠΕ (2015-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ