Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επαναφέρει κρίσιμα αιτήματα για την υγεία και την ασφάλεια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από το πολύνεκρο «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ

Από τη μέρα του εργοδοτικού εγκλήματος στα ΕΛΠΕ
Από τη μέρα του εργοδοτικού εγκλήματος στα ΕΛΠΕ
Το πλαίσιο των διεκδικήσεών του για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων επαναφέρει το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας με αφορμή τη συμπλήρωση 9 ετών από το «ατύχημα» στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ, που οδήγησε στον θάνατο 4 εργαζομένων. Το «ατύχημα» είχε γίνει στις 8/5/2015, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης των εγκαταστάσεων. Από τότε μέχρι σήμερα, όπως υπενθυμίζει το Σωματείο, «είναι πολλαπλά τα συμβάντα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της ΜΟΗ, με το χειρότερο να συμβαίνει τον Γενάρη του 2020 στην Κόρινθο ("Motor Oil") και να οδηγεί στην απώλεια της ζωής συναδέλφου μας».

«Για κάποιους αυτό είναι μια θλιβερή στατιστική. Για εμάς είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος που εξαπολύει η εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους. Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των διαδικασιών, η τήρηση του ωραρίου, η παροχή των ΜΑΠ και η τακτική, ουσιαστική επιθεώρηση και συντήρηση του εξοπλισμού μέσα στα εργοστάσια, αλλά και στα δίκτυα του κλάδου, είναι από τα κύρια ζητήματα πάλης για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, για να προστατέψουμε τη ζωή μας, την υγεία μας και τα δικαιώματά μας», τονίζει το Συνδικάτο.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να μετράμε τους νεκρούς μας. Το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς συναδέλφους στα ΕΛΠΕ, αλλά και στους δεκάδες άλλους του κλάδου μας, είναι η ενίσχυση της πάλης για να μην ξανασυμβεί κανένα αντίστοιχο περιστατικό, για να μην ξαναϋπάρξει νεκρός ή τραυματίας για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Θέλουμε να δουλεύουμε ανθρώπινα και να γυρνάμε όρθιοι στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας», υπογραμμίζει.

Το Σωματείο διεκδικεί:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των υπερωριών και της εντατικοποίησης. Να μπει τέλος στα εξουθενωτικά επαναλαμβανόμενα 12ωρα, κάλυψη οργανογραμμάτων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία.

-- Να εκπονηθούν ολοκληρωμένες επικαιροποιημένες μελέτες εκτίμησης επικινδυνότητας και να καταρτιστούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα για τις βιομηχανικές περιοχές, σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.

-- Να εξασφαλιστεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

-- Να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ουσιαστικά, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και να πυκνώσουν οι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για την τήρηση των ωραρίων, της ασφάλισης κ.ά.

-- Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών.

-- Να ενισχυθούν οι υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές με προσωπικό και εξοπλισμό, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές, όπως η Δυτική Αττική. Να δημιουργηθούν νέες όπου είναι απαραίτητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ