Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στάχτη στα μάτια των ανάπηρων με τον «προσωπικό βοηθό»

Μία ακόμα «κοσμογονία» έρχεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική της. Ο λόγος για τις εξαγγελίες της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής Σ. Ζαχαράκη, η οποία ανακοίνωσε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα του «προσωπικού βοηθού» «έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και έως το '25 αναμένεται περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό». Κι αυτό όταν μόνο οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000!

Μιλάμε για ομολογία αποτυχίας του προγράμματος, αφού εδώ και δύο χρόνια μόλις 708 άνθρωποι έλαβαν τον μισθό τους από τον ΟΠΕΚΑ ως «προσωπικοί βοηθοί», με την υπουργό να σημειώνει ότι «στην Αττική υπήρχε μεγαλύτερη δυσκολία». Δεν είπε κουβέντα για μια σειρά «κόφτες» που έχουν επιβληθεί, όπως ότι οι «ενδιαφερόμενοι» θα πρέπει να «αξιολογηθούν» για άλλη μια φορά από διεπιστημονικές επιτροπές, ενώ οι ανάπηροι που θα κάνουν χρήση του «προσωπικού βοηθού» θα πρέπει να έχουν μέχρι 60.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα.

Παρουσίασε ως επίτευγμα την «ένταξη στην αγορά εργασίας 200 ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού», όταν η ανεργία στους ανάπηρους που μπορούν να εργαστούν ξεπερνά το 95%. Εταξε ανακαινίσεις σπιτιών και ...εργασιακών χώρων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και να επιτευχθεί η μέγιστη αυτονομία τους, όταν η πλειοψηφία των ανάπηρων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Εκανε λόγο για το αποσπασματικό πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης, το οποίο είναι κενό γράμμα για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, αφού το κράτος διατηρεί την ανυπαρξία ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.

Πρόκειται για φρούδες εξαγγελίες, για μέτρα - κοροϊδία προς τους ανάπηρους, στις πλάτες των οποίων εφαρμόζεται η ευρωενωσιακή πολιτική των δραματικών περικοπών στην Πρόνοια. Ηδη άλλωστε με τα μνημόνια έχει περικοπεί το 50% του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ανάπηρους ...πελάτες, ώστε να μεγαλώσει η σχετική «αγορά». Οπως αναφέρεται στα σχετικά κείμενα της ΕΕ, «η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες, στο δομημένο περιβάλλον, στα προϊόντα θα εξασφαλίσει τη διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα 100 εκατ. ανάπηρων που θα μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες και προϊόντα».

Παράλληλα, ο «προσωπικός βοηθός» αξιοποιείται ως αντιπερισπασμός στον σχεδιασμό για το κλείσιμο των ελάχιστων δημόσιων κλειστών δομών για ΑμεΑ (όπως εξάλλου προβλέπεται και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση), μετακυλίοντας το κόστος και πάλι στις λαϊκές οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ