ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Ανοχύρωτος λαός μετρά νεκρούς από πλημμύρες

Η φτωχολογιά στην Σρι Λάνκα πληρώνει και πάλι την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

Copyright 2017 The Associated

Η φτωχολογιά στην Σρι Λάνκα πληρώνει και πάλι την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τους 177 είχαν φτάσει μέχρι χτες οι νεκροί που είχαν καταμετρηθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που έπληξαν τη Σρι Λάνκα, όπου η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και η άναρχη δόμηση βύθισε στο θρήνο δεκάδες φτωχές οικογένειες.

Από το Σαββατοκύριακο, ειδικά το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ οι πληγέντες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 500.000. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 100, ενώ τεράστια προβλήματα υπάρχει με τον εφοδιασμό αποκλεισμένων περιοχών. Μέλη ΜΚΟ εκτιμούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων δάγκειου πυρετού επειδή «τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη κουνουπιών».

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Την αμέριστη αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ, που σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους και το λαό της Σρι Λάνκα σημειώνει:

«Δυστυχώς, όσο οι μέρες περνούν, μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους. Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα φυσικά φαινόμενα χτυπάνε πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, τον φτωχό λαό, που επιβιώνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για την κερδοφορία των πολυεθνικών, αλλά θεωρούν κόστος τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό των πληγέντων και εκφράζει τη λύπη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στις οικογένειες των θυμάτων».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνέχιση στρατιωτικών ασκήσεων και διεργασιών

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Συνεχίζουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότια Κορέα και ΗΠΑ ενώ η Κορεατική Χερσόνησος παραμένει πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που συνδέονται με το συσχετισμό δύναμης σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ν. Κορέας, Μουνγκ Σαν-γκιουν, χτες έγινε νέα άσκηση με τη συμμετοχή και αμερικανικού υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού «B-1B Lancer».

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στη Χερσόνησο απασχολούν διάφορες συνομιλίες, όπως και αυτή που είχαν χτες, στο Τόκιο, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φούμιο Κισίντα, και ο Γιανγκ Ζιετσί, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Κισίντα είπε ότι «καταστήσαμε σαφές πόσο σημαντικό είναι, τώρα, να μεγαλώσει η πίεση στη Βόρεια Κορέα και ότι η Κίνα έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να παίξει. Καλέσαμε την Κίνα σθεναρά να διαδραματίσει ακόμα πιο ενεργό ρόλο». Από τη μεριά του, ο Ζιετσί επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κίνας για «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και διαρκή ειρήνη και ευημερία στην περιοχή και θέλουμε να το πετύχουμε αυτό μέσα από ειρηνικές διαπραγματεύσεις».

  • Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες αποτυπώνει η αντίδραση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Μουν Τζε-ιν, σχετικά με την πορεία εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στη χώρα. Ο Μουν διέταξε έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών εγκατάστασης πρόσθετων τμημάτων, για τα οποία δεν υπήρχε αρχική ενημέρωση, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σημειώνουμε ότι πριν από την (πρόσφατη) εκλογή του, ο Μουν είχε προβάλει ορισμένες ενστάσεις γύρω από τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου συστήματος, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ κάνουν διαρκείς αναφορές γύρω από τις υποχρεώσεις των συμμάχων τους να αναλαμβάνουν ικανό μερίδιο από το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και συνεργασιών.
Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά

Σε ηλικία 83 χρόνων πέθανε χτες ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, μετά από πρόσφατη εγχείρηση στον εγκέφαλο και αφαίρεση όγκου. Ο Νοριέγκα ήταν πράκτορας της CIA από τη δεκαετία του '50 και τη χούντα του από το 1983 έως το 1989 στήριξε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ενώ στη συνέχεια τον ανέτρεψε με το πρόσχημα της εμπορίας ναρκωτικών, με τον Κολομβιανό βαρόνο Πάμπλο Εσκομπάρ. Αρχικά, το 1992 καταδικάστηκε στις ΗΠΑ, όπου εξέτισε 20 χρόνια για ναρκο-εμπόριο και ξέπλυμα χρήματος, στη συνέχεια για τις ίδιες κατηγορίες φυλακίστηκε στη Γαλλία και το 2011 εκδόθηκε στον Παναμά, όπου φυλακίστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία και την όλη εγκληματική του δραστηριότητα.

Ο Νοριέγκα ήταν ένα πιόνι που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για την προώθηση των συμφερόντων τους, για την εμπέδωση του αντικομμουνισμού, το χτύπημα αντάρτικων κινημάτων και αξιοποίησαν την ανατροπή του για νέες επεμβάσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η ανάδειξη όσο και η ανατροπή του Νοριέγκα με την επέμβαση των ΗΠΑ, πέρα από τους λόγους με τους οποίους δικαιολογήθηκε, είχαν σχέση με την εκμετάλλευση της διώρυγας του Παναμά, που ήταν πάντα στο στόχαστρο των αμερικανικών μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ