Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνέχιση στρατιωτικών ασκήσεων και διεργασιών

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Συνεχίζουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότια Κορέα και ΗΠΑ ενώ η Κορεατική Χερσόνησος παραμένει πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που συνδέονται με το συσχετισμό δύναμης σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ν. Κορέας, Μουνγκ Σαν-γκιουν, χτες έγινε νέα άσκηση με τη συμμετοχή και αμερικανικού υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού «B-1B Lancer».

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στη Χερσόνησο απασχολούν διάφορες συνομιλίες, όπως και αυτή που είχαν χτες, στο Τόκιο, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φούμιο Κισίντα, και ο Γιανγκ Ζιετσί, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Κισίντα είπε ότι «καταστήσαμε σαφές πόσο σημαντικό είναι, τώρα, να μεγαλώσει η πίεση στη Βόρεια Κορέα και ότι η Κίνα έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να παίξει. Καλέσαμε την Κίνα σθεναρά να διαδραματίσει ακόμα πιο ενεργό ρόλο». Από τη μεριά του, ο Ζιετσί επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κίνας για «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και διαρκή ειρήνη και ευημερία στην περιοχή και θέλουμε να το πετύχουμε αυτό μέσα από ειρηνικές διαπραγματεύσεις».

  • Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες αποτυπώνει η αντίδραση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Μουν Τζε-ιν, σχετικά με την πορεία εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στη χώρα. Ο Μουν διέταξε έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών εγκατάστασης πρόσθετων τμημάτων, για τα οποία δεν υπήρχε αρχική ενημέρωση, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σημειώνουμε ότι πριν από την (πρόσφατη) εκλογή του, ο Μουν είχε προβάλει ορισμένες ενστάσεις γύρω από τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου συστήματος, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ κάνουν διαρκείς αναφορές γύρω από τις υποχρεώσεις των συμμάχων τους να αναλαμβάνουν ικανό μερίδιο από το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και συνεργασιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ