Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σενάρια ανασχηματισμού εξετάζει ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ευρύ ανασχηματισμό του επικοινωνιακού επιτελείου φαίνεται πως προσανατολίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης χτες του διευθυντή επικοινωνίας στο Λευκό Οίκο, Μάικ Ντάμπκι, σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνεται η κόντρα της νέας κυβέρνησης με κρατικούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα με τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι λόγοι παραίτησης του Μ. Ντάμπκι, τρεις μήνες μετά το διορισμό του, δεν αποσαφηνίστηκαν. Η επιστολή παραίτησης φαίνεται πως δόθηκε στον Πρόεδρο Τραμπ στις 18 Μάη και πως περίμενε την ολοκλήρωση της πρώτης περιοδείας του Αμερικανού ηγέτη στο εξωτερικό προτού αποχωρήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο Πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις «διαρροές» πληροφοριών που σχετίζονται με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ από το Λευκό Οίκο και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί επικείμενου ευρύτερου ανασχηματισμού του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έρευνες του Κογκρέσου και τις κατηγορίες στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί επικοινωνίας μελών του προεκλογικού του επιτελείου με Ρώσους αξιωματούχους. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας «αίθουσας πολέμου» στο Λευκό Οίκο, που λέγεται πως θα απαρτίζεται κυρίως από έμπειρους πολιτικούς και δικηγόρους. Επιπροσθέτως, πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου Τραμπ, Σον Σπάισερ, μεταξύ άλλων και διότι έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού και σάτιρας σε μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος Τραμπ θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος απάντησης στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Χτες, πάντως, ο ίδιος ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα των ερευνών που διενεργούνται σε βάρος μελών του επιτελείου του για τις «σχέσεις» με τη Ρωσία, αναρτώντας στο «twitter» το ακόλουθο μήνυμα: «Ρώσοι αξιωματούχοι θα γελάνε με τις ΗΠΑ και το πώς μια ισχνή δικαιολογία γιατί έχασαν οι Δημοκρατικοί τις εκλογές έχει κυριαρχήσει στα Fake News» («Ψεύτικες Ειδήσεις»).

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ επιτέθηκε κατά του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κομέι, λέγοντας πως ήταν «κυριολεκτικά ανεπαρκής» στην άσκηση των καθηκόντων του, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αποδειχθεί, όπως τόνισε, πως ενεργούσε στηριζόμενος σε κατασκευασμένες πληροφορίες. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας πως οι επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας επίσης πως δεν μπορεί οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, ως σχέσεις πυρηνικών δυνάμεων, «να βρίσκονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο».

Πάντως σε δηλώσεις του ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την «παγκόσμια ασφάλεια» σε σχέση με ...το «Ισλαμικό Κράτος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια (2018-09-11 00:00:00.0)
Ερευνες στα γραφεία του δικηγόρου του Τραμπ (2018-04-11 00:00:00.0)
Συνέχεια της έρευνας για «εμπλοκή της Ρωσίας» (2017-11-15 00:00:00.0)
Μπερδεύεται το «κουβάρι» των ερευνών σε βάρος συμβούλων του Προέδρου (2017-11-04 00:00:00.0)
Συναντήσεις Τραμπ με ηγέτες (2017-04-05 00:00:00.0)
Αγριεύει η κόντρα μυστικών υπηρεσιών - κυβέρνησης (2017-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ