Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχείς επισημάνσεις για τη σημασία «σωστής προετοιμασίας»

Η δυσκολία στο «τελευταίο μίλι» συνδέεται με τη δυσκολία να γίνουν οι απαιτούμενες «μεγάλες υποχωρήσεις», τονίζει ο Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Από παλιότερη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Νορβηγό διπλωμάτη Ε. Μπ. Αϊντε

Copyright 2017 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Νορβηγό διπλωμάτη Ε. Μπ. Αϊντε
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΑΓΚΥΡΑ.-

Με κοινή επωδό την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη προετοιμασία ώστε τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό να αποδώσουν αποτέλεσμα, συνεχίζονται οι δηλώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Παρά τις διαφωνίες που συνδέονται και με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αυτό φάνηκε και από τις επισημάνσεις που γίνονται στην Κύπρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και στις συνεχιζόμενες επαφές που έχει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος χτες συνάντησε στην Αγκυρα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αγκυρα δήλωσε έτοιμη για συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη. Ακόμα, Ηνωμένα Εθνη και τουρκική πλευρά εμφανίστηκαν να μην αποκλείουν το επόμενο διάστημα «βήματα καλής θελήσεως» από όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή, σε σχέση με τη συζήτηση για τις εγγυήσεις και στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την τελική λύση.

Εξάλλου, ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Αιντε, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πλέον είμαστε στο τελευταίο μίλι. Η νευρικότητα στο σημείο αυτό έγκειται στο ότι όταν βλέπεις ότι μπορείς να φθάσεις στο τέλος πρέπει να κάνεις ορισμένες μεγάλες υποχωρήσεις». Επισήμανε ότι ακόμα και τον τελευταίο μήνα οι δύο διαπραγματευτές δεν σταμάτησαν «να παράγουν συγκλίσεις». Ακόμα, υπερασπίστηκε και αυτός (όπως αποτυπώνεται και στις κοινές ανακοινώσεις του Φλεβάρη του 2014 αλλά και του περασμένου Γενάρη) την όλη διαδικασία ως ένα συνεχές «πάρε - δώσε», μιλώντας για «καθιερωμένη αρχή της αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων» και σημειώνοντας ότι «τα θέματα σχετίζονται. Για παράδειγμα, η ασφάλεια δεν περιορίζεται απλώς στα ξένα στρατεύματα και στις εγγυήσεις, αλλά συμπεριλαμβάνει την αστυνομία, τη νομική τάξη, τη δικαιοσύνη, τις μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και συνταγματικά θέματα. Πολλοί προσπαθούν να βοηθήσουν, η ηγεσία του ΟΗΕ αλλά και μέλη της ΕΕ».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «αν ξαναπάμε στη Γενεύη, αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα», ενώ απαντώντας σε ανησυχίες για «κάποιο επεισόδιο» το καλοκαίρι, είπε κατά λέξη: «Πιστεύω, δε, ότι είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας επερχόμενης κρίσης... Η πολιτική δυναμική, από τη μία πλευρά λόγω των επερχόμενων εκλογών και από την άλλη λόγω του φυσικού αερίου, δημιουργούν κάποια φυσικά χρονοδιαγράμματα. Το επιχείρημά μου είναι, απλά, ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για μία λύση... Είναι ζητήματα που είτε οδηγούν σε μία συμφωνία είτε όχι».

Η ευθεία σύνδεση ενός πιθανού «θερμού επεισοδίου» με την ολοκλήρωση ή μη των συνομιλιών, έτσι ώστε να επιταχυνθούν και διάφορες επενδυτικές επιδιώξεις για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, αποτυπώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταθούν διεργασίες, μπροστά ή πίσω από το παρασκήνιο. Είναι άλλωστε η ίδια βάση στην οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει η νέα διχοτομική λύση για να υπάρξει ένας «συνεταιρισμός» και να ενταχθεί η Κύπρος ακόμα πιο αποφασιστικά σε ενεργειακά και γεωπολιτικά παζάρια στα οποία εμπλέκονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε, μιλώντας για «απαράδεκτες» αναφορές «και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής». «Και θεωρώ ακόμα χειρότερο», συνέχισε, «ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή».

Προχτές, ο Κύπριος ηγέτης είχε καλέσει την Αγκυρα να «προχωρήσει πέρα από τη ρητορική ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό και να το αποδείξει στην πράξη».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε ανάρτηση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, που λέει για τον Κύπριο Πρόεδρο ότι «ποτέ δεν ήταν ο θαρραλέος, ο αφοσιωμένος ηγέτης που ισχυριζόταν ότι ήταν - ούτε και το 2004 - αλλά ένας εγωκεντρικός και εσωστρεφής πολιτικός με μεγάλες προσωπικές φιλοδοξίες».

  • Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 2 Ιούνη η στρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2017», που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή συνολικά 22 ευρωπαϊκών και άλλων χωρών (χωρίς να αναφέρονται ποιες και με την Ελλάδα να μην συμμετέχει). Κυβερνητικές πηγές σημείωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας που διεξάγεται στην Κύπρο». Θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, ενώ στα σενάριά της περιλαμβάνει την αντιμετώπιση «επίθεσης από τρομοκράτες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ