Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού

ΡΩΜΗ.--

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) «δε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές αλλά από την άλλη δεν τις φοβάται», σημείωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρός του, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ιλ Μεσαντζέρο», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή πολιτική κατάσταση, προς το καλύτερο ή το αντίθετο. Η διεξαγωγή εκλογών την ίδια περίοδο με το Βερολίνο θα είχε νόημα... από ευρωπαϊκής πλευράς και θα επέτρεπε στο νέο Κοινοβούλιο να ξεκινήσει την εργασία του στην οικονομική πολιτική τη νέα πενταετία χωρίς να χάσει ούτε μία μέρα».

Ακόμα, σχολιάζοντας σενάρια που φέρουν το PD να βρίσκεται λίγο πριν από μια συμφωνία με το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο «M5S» και τη «Φόρτσα Ιτάλια!» του Μπερλουσκόνι για την προώθηση νέου εκλογικού νόμου, ο Ρέντσι δεν τα διέψευσε, αλλά συνέστησε «να είμαστε προσεκτικοί (...) Μια συμμαχία στην εξουσία είναι κάτι πολύ ριψοκίνδυνο».

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής του κόμματος «Νέα Κεντροδεξιά» (που μαζί με το PD συγκυβερνούν σήμερα) και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντζελίνο Αλφάνο, επέκρινε «την ανυπομονησία του PD να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές τρεις ή τέσσερις μήνες νωρίτερα, εν μέσω προώθησης του νέου προϋπολογισμού».

Τέλος, ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο, που χαρακτήρισε «άλμα στο σκοτάδι» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Ορλάντο είναι στέλεχος του PD και είχε διεκδικήσει την ηγεσία του χάνοντας τελικά από τον Ρέντσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ