Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο διαρκών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οτι το Αφγανιστάν παραμένει στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βεβαιώνουν οι εξελίξεις, όπως φάνηκε καταρχήν στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου επισημάνθηκε ακόμα μια φορά η ανάγκη πιο στοχοπροσηλωμένης παρέμβασης, πάντα στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Προχτές, η υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, τόνισε ότι «δεδομένης της κεντρικής σημασίας που έχει το Αφγανιστάν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μια ενισχυμένη αυστραλέζικη συμβολή στην αποφασιστική αποστολή υποστήριξης είναι και έγκαιρη και κατάλληλη». Η Αυστραλία έχει αποφασίσει να αυξήσει τη στρατιωτική της δύναμη στο Αφγανιστάν, που πλέον θα αριθμεί 300 άτομα. Οι ΗΠΑ επισημαίνουν εδώ και καιρό την ανάγκη να αυξηθούν τα στρατεύματα εκεί, για να σπάσει το υπάρχον «αδιέξοδο». Σημειώνουμε ότι αυτήν την περίοδο, διπλωματικούς και άλλους «αντιτρομοκρατικούς» σχεδιασμούς για το Αφγανιστάν προωθούν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η επιμονή λοιπόν του ΝΑΤΟ στην απομάκρυνση των «τρομοκρατών» (στη δημιουργία των οποίων συνέβαλαν οι ίδιοι που σήμερα τους «αντιμετωπίζουν») αφορά πολύπλευρους ανταγωνισμούς που απλώνονται σε όλη την Ασία και επιδρούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό συσχετισμό δύναμης. Θυμίζουμε ότι «παρούσα» σε αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς δηλώνει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διά στόματος πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επικεντρώθηκε - καθόλου τυχαία - στη σημασία που έχει η «προσήλωση στην υπόθεση του Αφγανιστάν».

Συνάντηση στην Καμπούλ

Στο μεταξύ, στο ίδιο το Αφγανιστάν, τις τελευταίες βδομάδες πυκνώνουν οι επιθέσεις τζιχαντιστών, όχι μόνο από τμήματα Ταλιμπάν, αλλά και πυρήνες του «Ισλαμικού Κράτους», που πλέον δρουν σε πολλές επαρχίες.

Πριν από μερικές μέρες, τουλάχιστον 15 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στη νότια επαρχία Κανταχάρ. Αλλα 18 άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Κοστ, δίπλα σε χώρο στάθμευσης ταξί που χρησιμοποιούν στρατιωτικοί για να μεταβούν σε κοντινή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τέτοιες επιθέσεις αναζωπυρώνουν τη συζήτηση περί της ανάγκης της πάλης «κατά της τρομοκρατίας» και σχετικές διεργασίες. Πριν από δέκα μέρες, ο Πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι, ανακοίνωσε ότι τον Ιούνη θα γίνει στην Καμπούλ διεθνής συνδιάσκεψη στο πλαίσιο πρωτοβουλίας με τον τίτλο «Διαδικασία της Καμπούλ» («Kabul Process»). Σε συνάντησή του με δυτικούς πρέσβεις, ο Αφγανός ηγέτης έκανε λόγο για μια διαδικασία που δεν θα είναι «τελετουργική» αλλά θα έχει στόχο τη διασφάλιση της στήριξης «γειτονικών χωρών» αλλά και της «ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» για τον «τερματισμό του πολέμου στη χώρα». Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που ήδη προχωρούν και πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις και να έρθει ταχύτερα η πολυαναμενόμενη (για τα μονοπώλια) καπιταλιστική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ