Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου

ΤΟΚΙΟ.--

Ο Γιανγκ Ζιετσί, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, και ο Σοτάρο Γιάτσι, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, προήδρευσαν από κοινού στον 4ο γύρο του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, που έγινε προχτές στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», ο Γιανγκ είπε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών βρίσκονται σε ένα «σημαντικό σταυροδρόμι» με «νέες ευκαιρίες» αλλά και «εξαιρετικές προκλήσεις». Υποστήριξε ότι το Πεκίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεών του με το Τόκιο και κάλεσε την Ιαπωνία να δει ως «ευκαιρία» την ανάπτυξη της Κίνας, κάνοντας ειδική αναφορά στα πεδία συνεργασίας που ανοίγει η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (OBOR). Την ίδια στιγμή, θίγοντας πεδία στα οποία οι δυο πλευρές έχουν σοβαρές αντιθέσεις, κάλεσε σε κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, ζητώντας ακόμα από το Τόκιο να μιλά και να δρα προσεκτικά για την κατάσταση και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, διαδραματίζοντας έναν «εποικοδομητικό ρόλο».

Από τη μεριά του ο Γιατσί - σύμφωνα με το «Σινχουά» - χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο χωρών «ζωτική» για την περιοχή, τονίζοντας ότι πρέπει να συμφωνήσουν πως καθεμιά αποτελεί συνέταιρος και όχι απειλή για την άλλη. Υποστήριξε ακόμα ότι η χώρα του επιδιώκει την κατάλληλη αντιμετώπιση των διμερών διαφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ