ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορτώνει νέα βάρη στο λαό με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή των ομίλων

Με τροπολογία εκμισθώνονται μέχρι και αιγιαλοί σε επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη διαδικασία του επείγοντος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «πέρασε» χτες από την Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο με πλήθος προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και νέα μέτρα σε βάρος του λαού.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων, προοιωνίζεται νέα φορολογικά βάρη για τα μόνιμα υποζύγια, τα λαϊκά στρώματα. Χαρίζει, φορτώνοντας στις πλάτες του λαού, φορολογικά χρέη και πρόστιμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της, όπως είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Βελτιώνει τον μηχανισμό είσπραξης φόρων σε βάρος του λαού, ενώ προωθεί αντιαγροτικές αλλαγές στον κώδικα είσπραξης του ΦΠΑ. Με τροπολογία εκμισθώνει αιγιαλούς στους επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση ενόψει της τουριστικής περιόδου, ενώ παρατείνει το νόμο για την νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων κ.λπ.

Τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων περιέχονται στα άρθρα 1 έως 6 που αφορούν στην κύρωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η οποία αποτελεί και το βασικό μέρος του νομοσχεδίου, ο τίτλος του οποίου άλλωστε είναι: «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο έδωσε νέα αφορμή για να αναδειχθεί - παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις - η ταύτιση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπά αστικά κόμματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η ΝΔ υπερψήφισε, με τον εισηγητή της, Απ. Βεζυρόπουλο, να κατακρίνει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση «διαρθρωτικών αλλαγών» «για την προσέλκυση επενδύσεων». Αντίστοιχη ήταν η κριτική από το ΠΑΣΟΚ, που επίσης υπερψήφισε. Υπέρ ψήφισε το Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων «παρών». Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο... «επιβαρυντικό παράγοντα» για τις «ελληνικές επιχειρήσεις».

Φοροδιαφυγή και καπιταλιστικό κέρδος πάνε μαζί

Το ΚΚΕ καταψήφισε αναδεικνύοντας το αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, ανέφερε για την κοινοτική οδηγία - η οποία προβλέπει κυρίως αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών για τους επιχειρηματικούς ομίλους ανάμεσα στα κράτη-μέλη με τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρετηρίου - ότι είναι τουλάχιστον αστείο να γίνεται λόγος για πάταξη της φοροδιαφυγής όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι φοροδιαφεύγουν νόμιμα.

«Δεν μπορείς - σημείωσε - από τη μια να συμφωνείς με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με τις Συνθήκες της Λισαβόνας και την αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" και από την άλλη να λες πως θα πατάξεις τη φοροδιαφυγή. Οσο η οικονομία θα λειτουργεί με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, ποτέ δεν πρόκειται να παταχθεί η φοροδιαφυγή». Ενώ προειδοποίησε ότι και αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν, «όπως άλλωστε και στο παρελθόν, σε νέα φορολογικά μέτρα ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διατάξεις στάθηκε στις «αλλαγές που κάνετε στον κώδικα ΦΠΑ» για τους αγρότες, λέγοντας ότι «φορτώνετε τα προβλήματα ρευστότητας των παραγγελιοδόχων στους αγρότες και ταυτόχρονα πάτε να μειώσετε την επιστροφή ΦΠΑ από το κράτος. Οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το ΦΠΑ, ενώ δεν θα έχουν πληρωθεί από τη σοδειά τους».

Κατήγγειλε τη ρύθμιση για την εκμίσθωση των αιγιαλών, ενώ για τη διάταξη που αφορά την παράταση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων, σημείωσε ότι «αποτελεί ξέπλυμα χρήματος με τη βούλα του νόμου».

Ειδική αναφορά έκανε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία απορρίφθηκε, για την πληρωμή των γεωτεχνικών των περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2011 έως σήμερα. Σημείωσε ότι «απασχολούνται εκτός ωραρίου, κάνουν χιλιόμετρα με τα δικά τους αυτοκίνητα, χωρίς να παίρνουν αποζημιώσεις, από το 2011», κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση του δημάρχου Νίκαιας - Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας, κάνοντας λόγο για τους «στρατιωτικούς σχηματισμούς» της Χρυσής Αυγής στην πόλη της Νίκαιας και την επίδειξη ισχύος, περιέγραψε χαρακτηριστικά ένα τάγμα εφόδου έξω από το δημαρχείο στη Νίκαια στα μέσα Αυγούστου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ασυνήθιστο για πολιτικό κόμμα (...) στρατιωτικοί βηματισμοί κι ένας να παίζει τον ρόλο του λοχία, του διμοιρίτη»... Νωρίτερα είχε μιλήσει για 50 - 70 άτομα που μετείχαν στο τάγμα εφόδου με στολές παραλλαγής, φώναζαν «αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή», ήταν σε δυάδες όπως στο στρατό, με χαιρετισμούς, βηματισμό ένα - δύο με παράγγελμα από αυτόν που είχε ρόλο λοχία...

Κατέθεσε επίσης και για τρία - τέσσερα άτομα με στολές παραλλαγής έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που δημιουργούσαν φόβο στους περαστικούς. Από τα όσα είπε αναδείχθηκε ότι ασκούσαν επί της ουσίας την αρμοδιότητα της αστυνομίας, αφού «ρωτούσαν περαστικούς "ποιος είσαι, πού πας"», όπως τον ενημέρωσαν δημότες της πόλης.

Αναφερόμενος στους δύο «σοβαρούς» όπως είπε πυρήνες της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και στη Νίκαια, αναδείχθηκε από την κατάθεσή του ότι είχαν αναλάβει έναν ευρύτερο ρόλο και απέδωσε τη δράση τους στον κεντρικό σχεδιασμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ο δήμαρχος μίλησε για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ενάντια στους μετανάστες και για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στο ρατσιστικό «συσσίτιο μόνο για Ελληνες» που δεν της επετράπη να οργανώσει. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε πως «θυμίζει τις διακρίσεις του Χίτλερ».

Την Παρασκευή 2 Ιούνη κατέθεσε στη δίκη ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος, για τη δολοφονική επίθεση που υπέστη από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση τον Ιούλη του 2014, κατά τη μεταγωγή στο Εφετείο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού Χρ. Παππά και του ηγετικού στελέχους της Γ. Λαγού για να απολογηθούν.

Οπως περιέγραψε ο μάρτυρας, στο Εφετείο έφτασαν περίπου 200 χρυσαυγίτες, κρατώντας πανό και ελληνικές σημαίες, υπό την καθοδήγηση του Ηλ. Παναγιώταρου και του Ηλ. Κασιδιάρη. Τρεις από αυτούς «με μαύρα ρούχα και ξυρισμένα κεφάλια, μας πλησίασαν, μας ζήτησαν να μην τραβάμε φωτογραφίες, με αρκετά επιθετικό τόνο, έβαλαν τα χέρια πάνω στη μηχανή να μην τη σηκώσω και εκείνο είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι μέχρι που ξύπνησα ξαπλωμένος στο έδαφος». Ο μάρτυρας υπέστη δύο χτυπήματα στο κεφάλι και «κλωτσιά στο πρόσωπο με άρβυλα», γλίτωσε παρά τρίχα από το να τον πατήσει αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε λιπόθυμος σε νοσοκομείο με εσωτερικά τραύματα, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του. «Για μένα κάθε επίθεση που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, είναι δυνάμει δολοφονική επίθεση», τόνισε.

Διευκρινίσεις από τον Κώστα Καζάκο

Διευκρινίσεις σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του έδωσε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξήγησε: «Δεν είπα προδότες τους νέους που φεύγουν. Είπα προδότες αυτούς που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με αποτέλεσμα να φύγουν. Πώς λέγεται αυτό το φαινόμενο; Εξανδραποδισμός δεν λέγεται; Οταν οι στατιστικές της Ευρώπης λένε ότι 500.000 νέοι επιστήμονες έχουν φύγει για μεροκάματο στην Ευρώπη και έχουν κοστίσει στην Ελλάδα 12 δισ. ευρώ και οι χώρες υποδοχής έχουν επωφεληθεί με 65 δισ. ευρώ, αυτό δεν είναι εξανδραποδισμός για τον τόπο; Οι νέοι πρέπει να μένουν και να αγωνίζονται στον τόπο τους». Θυμίζουμε ότι ο Κ. Καζάκος είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ο,τι θέλει ο νέος, ό,τι επιθυμεί, δουλειά, σπίτι, οικογένεια πρέπει να τα παλέψει και να αγωνιστεί να τα κερδίσει στον τόπο του. Αλλιώς είναι ξένος. Εφυγαν και πάνε και δουλεύουν στις ξένες χώρες. Και ο τόπος τι θα γίνει; Αυτό είναι στην ουσία προδοσία».

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Λάμπρος Ζήσιμος

«Εφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 3 Ιούνη και κηδεύτηκε χτες στο Νεκροταφείο Σαλαμίνας ο σ. Λάμπρος Ζήσιμος, μέλος του Κόμματος.

Ο Λ. Ζήσιμος γεννήθηκε το 1938 στο Ζευγαράκι Αιτωλοακαρνανίας. Μετά τη στρατιωτική του θητεία ήρθε στην Αθήνα συμμετέχοντας ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1977 στην Εργατική Αχτίδα. Συμμετείχε στη διοίκηση του Σωματείου Μπογιατζήδων και αργότερα εκλέχθηκε οργανωτικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μέχρι το 1996. Μετά τη συνταξιοδότησή του συνδέθηκε με την ΚΟΒ Σαλαμίνας, όπου συνέχισε την πρωτοπόρα δράση του. Ο σ. Λάμπρος δεν έλειψε από κανέναν αγώνα του λαού μας, πάντα σεμνός, πάντα ακούραστος και πολύ ουσιαστικός. Στα δύσκολα χρόνια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του Κόμματος από τον οπορτουνισμό, ο σύντροφος υπερασπίστηκε το Κόμμα και την επαναστατική του ιδεολογία, δούλεψε για την ισχυροποίησή του.

Στην πολιτική του κηδεία μίλησαν ο Βασίλης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, και η Μαρία Παπαελευθερίου, Γραμματέας της ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ.

Το στερνό «αντίο» στον σ. Σπ. Ιωαννίδη

Πλήθος συντρόφων, συγγενών και φίλων τίμησε τον σ. Σπύρο Ιωαννίδη, «αποχαιρετώντας» τον στην πολιτική του κηδεία το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Ιούνη, στο Γ' Νεκροταφείο Νίκαιας. Στην τελετή παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εκ μέρους του Κόμματος μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά. Για τη ζωή και τη δράση του Σπ. Ιωαννίδη μίλησαν επίσης ο Στέλιος Μπενετάτος εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη και η Τίνα Βελούδη, πρόεδρος του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Νίκαιας. Εκ μέρους της οικογένειας μίλησε η κόρη του Ελισσώ.

Ο Σπύρος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1935 στην Πάτρα. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος του Κόμματος και πέθανε από τις κακουχίες της εξορίας. Εγινε μέλος του Κόμματος το 1977 και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο φιλειρηνικό κίνημα. Για χρόνια συμμετείχε στην Τοπική Διοίκηση του δήμου Νίκαιας, ως δημοτικός σύμβουλος, διατελώντας και χρέη αντιδημάρχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ