Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση του δημάρχου Νίκαιας - Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας, κάνοντας λόγο για τους «στρατιωτικούς σχηματισμούς» της Χρυσής Αυγής στην πόλη της Νίκαιας και την επίδειξη ισχύος, περιέγραψε χαρακτηριστικά ένα τάγμα εφόδου έξω από το δημαρχείο στη Νίκαια στα μέσα Αυγούστου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ασυνήθιστο για πολιτικό κόμμα (...) στρατιωτικοί βηματισμοί κι ένας να παίζει τον ρόλο του λοχία, του διμοιρίτη»... Νωρίτερα είχε μιλήσει για 50 - 70 άτομα που μετείχαν στο τάγμα εφόδου με στολές παραλλαγής, φώναζαν «αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή», ήταν σε δυάδες όπως στο στρατό, με χαιρετισμούς, βηματισμό ένα - δύο με παράγγελμα από αυτόν που είχε ρόλο λοχία...

Κατέθεσε επίσης και για τρία - τέσσερα άτομα με στολές παραλλαγής έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που δημιουργούσαν φόβο στους περαστικούς. Από τα όσα είπε αναδείχθηκε ότι ασκούσαν επί της ουσίας την αρμοδιότητα της αστυνομίας, αφού «ρωτούσαν περαστικούς "ποιος είσαι, πού πας"», όπως τον ενημέρωσαν δημότες της πόλης.

Αναφερόμενος στους δύο «σοβαρούς» όπως είπε πυρήνες της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και στη Νίκαια, αναδείχθηκε από την κατάθεσή του ότι είχαν αναλάβει έναν ευρύτερο ρόλο και απέδωσε τη δράση τους στον κεντρικό σχεδιασμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ο δήμαρχος μίλησε για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ενάντια στους μετανάστες και για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στο ρατσιστικό «συσσίτιο μόνο για Ελληνες» που δεν της επετράπη να οργανώσει. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε πως «θυμίζει τις διακρίσεις του Χίτλερ».

Την Παρασκευή 2 Ιούνη κατέθεσε στη δίκη ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος, για τη δολοφονική επίθεση που υπέστη από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση τον Ιούλη του 2014, κατά τη μεταγωγή στο Εφετείο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού Χρ. Παππά και του ηγετικού στελέχους της Γ. Λαγού για να απολογηθούν.

Οπως περιέγραψε ο μάρτυρας, στο Εφετείο έφτασαν περίπου 200 χρυσαυγίτες, κρατώντας πανό και ελληνικές σημαίες, υπό την καθοδήγηση του Ηλ. Παναγιώταρου και του Ηλ. Κασιδιάρη. Τρεις από αυτούς «με μαύρα ρούχα και ξυρισμένα κεφάλια, μας πλησίασαν, μας ζήτησαν να μην τραβάμε φωτογραφίες, με αρκετά επιθετικό τόνο, έβαλαν τα χέρια πάνω στη μηχανή να μην τη σηκώσω και εκείνο είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι μέχρι που ξύπνησα ξαπλωμένος στο έδαφος». Ο μάρτυρας υπέστη δύο χτυπήματα στο κεφάλι και «κλωτσιά στο πρόσωπο με άρβυλα», γλίτωσε παρά τρίχα από το να τον πατήσει αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε λιπόθυμος σε νοσοκομείο με εσωτερικά τραύματα, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του. «Για μένα κάθε επίθεση που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, είναι δυνάμει δολοφονική επίθεση», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ