ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την κινητοποίηση με αιχμή την ανεργία

Με μαζική τη συμμετοχή του κόσμου και με βροντερή την απαίτηση «Φτάνει πια με την ανεργία! Φτάνει πια με την φτώχεια και την ανέχεια!», συνεχίζονται οι συσκέψεις φορέων, συλλόγων και κατοίκων στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Πατρέων, για την προετοιμασία της μεγάλης κινητοποίησης κατά της ανεργίας, την Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Στη σύσκεψη του Νοτίου Τμήματος του Κεντρικού Διαμερίσματος, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση, τονίζοντας ότι οι φτωχογειτονιές της Πάτρας πρέπει να δώσουν το δικό τους, βροντερό «παρών», γιατί κάθε σπίτι ζει τις τραγικές συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών. Οπως είπε, ο αγώνας για σταθερή δουλειά, με μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, αποτελεί μονόδρομο για το λαό.

Μαζική ήταν η συμμετοχή κατοίκων και εκπροσώπων συλλόγων στη σύσκεψη στο Ανατολικό Διαμέρισμα. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτη, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για την επικίνδυνη κλιμάκωση των επεμβάσεων και των ανταγωνισμών στην περιοχή μας (Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή). Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα, με πρόσχημα τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει λαϊκό αίτημα η απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους για τη χώρα ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους φορείς και συλλόγους να κάνουν δική τους υπόθεση την κινητοποίηση της Κυριακής 25/6, ώστε να σταλεί ηχηρό παντού το μήνυμά της.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Δημοτική Ενότητα Παραλίας, όπου η αντιδήμαρχος Ι. Γιαννιτσοπούλου αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές της δημοτικής αρχής με δημάρχους της περιοχής για την οργάνωση της κινητοποίησης. Οι Κ. Πελετίδης και Κ. Γεροπαναγιώτη συναντήθηκαν με τους δημάρχους Ηλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλο και Πηνειού Αλ. Καστρινό, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους και δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, ενώ, όπως είπαν, θα φέρουν το θέμα και στα Δημοτικά τους Συμβούλια. Συμφωνία υπήρξε και στο ζήτημα των εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

Παράλληλα, συνεχίζουν να φτάνουν στο δήμο ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων που δηλώνουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στη λαϊκή κινητοποίηση. Ειδικότερα, τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», ο Σύλλογος περιοχής Αγίας Αλεξιώτισσας και το Παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Επίσης, σε σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης τους μπροστά σ' αυτήν την πρωτοβουλία του δήμου, καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας. Η σύσκεψη γίνεται αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας

Να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα της δημιουργίας εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών, στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση και στηρίζει με θέρμη τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ζήτησε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η «Λαϊκή Συσπείρωση», κάνοντας καθαρή την αντίθεσή της στο εν λόγω εγχείρημα.

Με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η κυβερνητική πρόθεση για τη δημιουργία τέτοιων χώρων, ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του σώματος, έκανε σαφές ότι πρέπει να γίνει συζήτηση, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Κατέθεσε την ανησυχία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις κυβερνητικές προθέσεις και ζήτησε να ακουστούν οι απόψεις αρμοδίων για το ζήτημα φορέων, καθώς, όπως υπογράμμισε, σε έξι χώρες της ΕΕ που έχουν προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιων χώρων, υπάρχει αύξηση θανάτων.

Επίσης, ο Ν. Σοφιανός, στη χτεσινή συνεδρίαση, ανέδειξε τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου για το γεγονός ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ασφαλή διέλευση των κατοίκων της περιοχής των Σεπολίων, μετά το γκρέμισμα της γέφυρας που υπήρχε στο Σταθμό Λαρίσης. Ηδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάβαση Δαμβέργη, ενώ, σύμφωνα με τον Σύλλογο «Αναγέννηση», στο παρελθόν και άλλοι έχουν σκοτωθεί. Οι κάτοικοι ζητούν την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών και μέχρι τότε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών.

Τέλος, με αφορμή τη βροχή που έπεσε την Κυριακή και είχε σαν αποτέλεσμα η Ηφαίστου στο Μοναστηράκι να μετατραπεί σε ρέμα με ποντίκια, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε να καθαριστούν τα φρεάτια, να αντιμετωπιστεί η δυσοσμία και γενικά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η διοίκηση απάντησε ότι πριν το φθινόπωρο θα προχωρήσει σε νέες εργολαβίες για τον καθαρισμό των φρεατίων.

Αντιδράσεις για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο

Την έντονη ανησυχία της για τις αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία εξέφρασε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με καταγγελίες ανάμεσα στις επαναπροωθήσεις είναι και αυτή ενός δημοσιογράφου που πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Εβρο στις 24/5 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά και στο Διδυμότειχο ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο ΑΤ τούς ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν, το οποίο όμως συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου, τους οδήγησαν στο ποτάμι, τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί σε βάρκα, την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν και στη συνέχεια τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί.

Τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν τις άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με την οποία συναντήθηκε χτες το απόγευμα.

Παρέμβαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Την παρέμβαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χτες, προκάλεσε η είδηση πως με πρωτοβουλία της απερχόμενης, λόγω συνταξιοδότησης, προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου οργανώνεται αύριο δεξίωση στο ξενοδοχείο «Χίλτον» με αφορμή τη συμπλήρωση 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν».

Μάλιστα, αναφορικά με την πηγή χρηματοδότησης της δεξίωσης και τα όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, η Ενωση προσθέτει: «Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα»...

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα υποδεχθεί υψηλού επιπέδου προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με κεντρικούς ομιλητές τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, τον πρόεδρο της νέας Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων (που σύστησε με δική της πρωτοβουλία), Γ. Σακκά, και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Β. Αλεξανδρή. Αίσθηση προκαλούν και δημοσιεύματα περί χορηγών που θα καλύψουν τα έξοδα της εκδήλωσης...

ΧΑΪΔΑΡΙ
Κινητοποίηση συμπαράστασης στους συμβασιούχους

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συμβασιούχους διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη (πλατεία Δημαρχείου), η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής και του Σωματείου Εργαζομένων, με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων, ενώσεων και μαζικών φορέων της περιοχής, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις που για τον δήμο Χαϊδαρίου σημαίνουν ότι απολύονται 46 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην υπηρεσία καθαριότητας. «Από τη μία, πετάνε στο δρόμο τους εργαζόμενους που έχουν τεράστια ανάγκη το μισθό τους, από την άλλη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία λειτουργίας μιας ολόκληρης υπηρεσίας στο δήμο, της καθαριότητας, που το καθημερινό της έργο είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την πόλη», σημείωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μη διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας, κατακαλόκαιρο, γυμνές από προσωπικό. Με νομοθετική παρέμβαση να μονιμοποιήσει τώρα το προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ